Как да не напълнявам, като пия алкохол?

1634

Това е често задаван въпрос. Може ли да сте здрави и в отлична форма и да пиете алкохол?

Съществува ли здравословно пиене?

Краткият отговор е “да”.
По-дългият отговор е “все пак да, но при спазване на някои основни правила”. 

При леко до средно пиене - до 7 питиета на седмица за жени и до 14 питиета за мъже - няма да има негативни ефекти върху тялото или мозъка. Много хора успяват да свалят килограми, без да се откажат от алкохола.

Истина е, че виното съдържа съставка, наречена ресвератрол (антиоксидант), но за да усетите ефекта й, трябва да изпиете около 10 бутилки вино. А бирата е 90% вода. Затова се приема, че хидратира тялото. Това не означава, че трябва да изпиете 6 бутилки вино преди фитнес.

Когато превишите горните дози, увеличавате списъка от рискови фактори, сред които високо кръвно налягане, риск от ракови заболявания, проблеми с ученето и паметта и най-вече алкохолна зависимост.
Истината е, че пиенето е част от нашата култура. Свързано е с много области от нашия живот, особено в света на бизнеса. И, нека бъдем местни, пиенето си е забавление.

Как да пием алкохол, без да пълнеем?

За щастие има начин да запазите фигурата си, дори и да пиете. Ето няколко съвета:

1. Помнете, калориите имат значение.

Когато пиете, с тялото ви се случват някои неща. От една страна, вашите задръжки отслабват, което ви дава кураж или “бирени мускули” както често се казва. Алкохолът оказва влияние върху смелото вземане на неправилни решения, особено по отношение на добрата храна. Едва ли ви се е случвало да сте трезви и да си поръчате пица в 2 часа сутринта?
Алкохолът влияе не само върху неспособността ви да вземате разумни решения, но влияе и на стомаха ви, който приема много повече храна от нормалното.
За да избегнете това, трябва да имате план. Ето едно лесно правило.
Вечерта, когато пиете, хапнете въглехидратни или десерт с алкохола. Изпийте само 1-2 питиета и нищо повече. Това означава да прескочите хляба, ориза, картофите или десерта.

Кой е най-добрият алкохол, който разширява кръвоносните съдове?

2. Не всички алкохолни напитки са еднакви

Трябва да знаете, че плодови коктейли като пина колада, дайкири, Маргарита и сангрия са абсолютни калорийни бомби. Едно от тези питиета има почти 400-500 калории. Ако изпиете няколко, това е дневната ви доза калории, без да броим храната.
Големите напитки, комбинирани със сода или плодов сок, също имат много калории.
Бирата и виното са по средата. Помнете, че бирите “лагер” и “ейл” са малко по-калорични от светлите бири.
Съветът на специалистите по хранене е да си поръчате чаша твърд алкохол без/или с минимално количество разредители. Поръчайте си хубава текила, добавете малко сок от лайм или портокал. Едно мартини също е чудесен избор.   

Защо качваме килограми през зимата?

3. Пийте достатъчно вода

Най-важното правило при пиене е да приемате достатъчно вода през цялата вечер. Всички знаем, че алкохолът ще ни дехидратира, но, ако приемаме много вода, това ще гарантира по-ефективното преработване на алкохола и ще минимизира отрицателните ефекти върху тялото.
Уверете се, че при всяко едно питие, изпивате най-малко 350 мл вода. Да, ще ви се ходи по-често до тоалетна. Но на следващата сутрин няма да страдате от махмурлук.

4. Не забравяйте: под 15 питиета седмично за мъже и до 8 питиета за жени.

Разумното пиене няма да ви нанесе вреди, както казахме по-горе, особено при добър избор на алкохол. Въпреки това не преминавайте червената точка, от която започва негативният ефект върху здравето. Консумацията на алкохол оказва влияние върху вашия организъм с течение на времето. 

Не е нужно да ви се казва какво трябва и какво не трябва да правите. Важно е да сте информирани, за да вземате правилни решения.
Може да пиете и да сте в добро здраве и добра форма.
Хапнете преди да пиете, предварително изберете напитката си, не прекалявайте и се забавлявайте!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Зодията, която ще спечели много...
Кои зодии ще минат през 9-те кръга...
Как да повишите самочувствието...
Астропрогноза за февруари 2023...
Кои зодии няма да имат никакви...
Учени доказаха: Любовта не съществува!...
Най-успешните дати през февруари...
Любовта е в тези 3 зодии - да се готвят...
Подгответе се за щастлива седмица!...
Важните дни през февруари 2023...
Как да не се дразните за дреболии:...
Те се завръщат: 4 неща от миналото,...

Последни новини