Кой е най-добрият алкохол, който разширява кръвоносните съдове?

135603
Кой е най-добрият алкохол, който разширява кръвоносните съдове?
Снимка: iStock/Guliver

Алкохолните напитки по принцип въздействат на сърдечно-съдовата система по следния начин: в началото разширяват, а после стесняват кръвоносните съдове. Колко алкохол ги свива или разширява е в зависимост от алкохолното съдържание, състава, качеството на напитката и изпитата доза. Смята се, че е безопасно изпиването на 14 мл концентриран алкохол максимум 2 пъти на седмица.

Ето мнението на кардиолога д-р Хари Кореа Фильо. 

Редица алкохолни напитки по начало съдържат ацеталдехид, който намалява разширяването на съдовите стени и засилва ефекта на стесняване.

Червено вино

Сухото червено вино включва в съдържанието си полезни антиоксидантни вещества, които пречат за отлагането на атеросклеротичните плаки по съдовите стени. Полифенолите в червеното вино засилват концентрацията на азотен окис в кръвната плазма – това на свой ред е фактор за разширяване на кръвоносния съд. Диетолозите, общо взето, се обединяват около мнението, че е полезно да се пие червено вино с алкохолно съдържание 11% - дневно по 100 мл за жени и 200 мл за мъже, като профилактично средство срещу рисковете за сърдечна исхемична болест.

Лекар разкри как пиенето на алкохол се отразява на външния вид

Бяло вино

В белите и розовите вина, чието алкохолно съдържание варира около 11%, хранителните вещества са по-малко, отколкото в червеното. Бялото вино се произвежда от бели и червени сортове грозде - но люспите, в които са концентрирани полезните съединения, се отстраняват. Доколко бялото вино действа разширяващо или свиващо на кръвоносните съдове, зависи от дозата. Сухото бяло вино в количество между 100 и 200 мл намалява степента на холестерола, усилва въздействието на антиоксидантите, предпазва срещу болестта на Алцхаймер.

Коняк

Конякът въздейства разширяващо на кръвоносните съдове поради съдържанието на определено повече танини, отколкото в други алкохоли. Но се получава обратен, вреден ефект, ако се употребява така: за жени - повече от 30 мл, за мъже - повече от 50 мл. Пиенето от време на време и само понякога на малки количества отстранява спазми, пази от формирането на холестеролни плаки, подсилва еластичността на сърдечно-съдовите стени. Но се препоръчват само висококачествени тъмни сортове (в посочените приемливи количества!). В тяхното съдържание има повече танини, а вредните примеси са по-малко.

Вижте колко алкохол трябва да пием на ден, за да сме здрави

Водка

Изпиете ли 30-50 мл водка, това ще доведе до разширяване на кръвоносните съдове. Причината е, че в малко количество водката засилва кръвообращението, помага за отпускане. Но, ако дозата се увеличи, се засилва образуването на адреналин. Този хормон свива допълнително кръвоносните съдове, кара сърцето да учести биенето си и по този начин провокира аритмия.

Уиски

Изпиването на 20-30 мл уиски с алкохолно съдържание 40% причинява след 10 минути разширяване на кръвоносните съдове – а това, на свой ред, понижава кръвното налягане. В случай, че изпивате такова количество от напитката до 2 пъти седмично, не ще получите пристрастяване и напитката ще запази своите полезни свойства.

Бира

Бирата води до разширяване на кръвоносните съдове и подобрява настроението, ако не пиете повече от 0.5 л дневно. Но статистиката е категорична: дневното консумиране на 1 литър бира повишава 2 пъти вероятността от инсулт.

Учени разкриха кой алкохол е най-малко вреден за всяка кръвна група, ако се консумира умерено

Последици от прекаляване с алкохола

При по-дълготрайна употреба на алкохол стените на съдовете определено изтъняват. Водата напуска капилярите, причинява дехидратация и се трупа между клетките - като провокира оток. Алкохолът, действайки на бъбреците, уврежда механизма, който регулира кръвното налягане. Затова даже лекото прекаляване с алкохол предизвиква скок в него и спазъм.

Злоупотребата с алкохол е причина за хронично тровене на тялото с ацеталдехид. Черният дроб не успява да неутрализира получения ацеталдехид, така разширяването на съдовете е краткотрайно – докато стените на артериите, капилярите и вените стават чупливи и крехки. А редуващите се разширения и стеснения, причинени от приема на алкохол, провокират появата на хипертония, атеросклероза, тромбоза, разширени вени, сърдечни заболявания.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com