Как да разбера колко човека ми използват интернета?

15162
Как да разбера колко човека ми използват интернета?
Снимка: iStock

Ако таите съмнения, че някой се е свързал „контрабанда“ към Wi-Fi-мрежата ви и „краде“ интернет, има начин това да се разбере.

Предварително трябва обаче да знаете: възможно е да установите само факта, че странични лица са свързани с безжичната ви мрежа – но, най-вероятно, няма да можете да определите кой от съседите конкретно се е напъхал във вашия интернет, защото ще узнаете само MAC-адреса, вътрешния IP-адрес и, евентуално, името на компютъра. Ала дори такава информация е достатъчна, за да бъдат предприети подходящи действия.

Трябва да отидете в уеб-интерфейса на настройките за рутера. По принцип, това става много лесно от всяко устройство (не е задължително да е компютър и/или лаптоп), което е свързано с Wi-Fi. Там в адресната лента на браузера въвеждате IP-адреса на рутера и след това потребителското име и паролата.

Тук вероятно ще бъдете силно улеснени, понеже стандартните адреси за почти всички рутери са от типа 192.168.0.1 или 192.168.1.1, а логинът и паролата - „admin“.

Тази информация обикновено се намира и върху стикер в долната или задната част на рутера. Ако вие или някой друг е сменил паролата при първоначалните настройвания, трябва да я помните (или да нулирате до фабричните настройки самия рутер). Можете да прочетете повече по този въпрос, ако е необходимо, във фабричното упътване. Ето три различни подхода в зависимост от това, какъв е вашият рутер.

Кога и в коя държава е измислен интернет?

Първи начин

След като влезнете в уеб-интерфейса за настройките на рутера, в долната част на страницата кликвате опцията „Разширени настройки“. После в секцията „Статус“ кликвате на двойната стрелка надясно до момента, когато видите връзката „Клиенти“. Кликвате върху нея. Излиза ви списък с устройствата, свързани в дадения момент към безжичната мрежа. Може да не сте в състояние да разграничите кои устройства са ваши и кои не – но просто вижте дали броят общо на Wi-Fi-клиентите за момента съвпада с броя на всичките ваши устройства в мрежата (включително телефони, смарт-телевизори, игрални конзоли и др.). Ако е налице някакво необяснимо и странно несъответствие, променяте паролата за Wi-Fi (или я задавате, ако досега не сте го сторили).

Втори начин

За да установите кой е свързан към вашето Wi-Fi, кликвате върху опцията от рутерното меню „Карта на мрежата“, сетне върху „Клиенти“. В списъка с клиентите ще бъдат не само броя на устройствата, както и техните IP-адреси, но и мрежовите имена на някои от тях – така ще определите по-точно кои са.

Внимавайте! Това е най-новата интернет измама, ето как да я познаете

Някои рутери показват не само онези от клиентите, които са свързани в съответния момент - но като цяло всички, които са били вече свързани преди последното засега рестартиране (нулиране, изключване от захранване) на рутера. Тоест, ако случайно приятел дойде при вас и влезе в интернет от телефона си, тогава той също ще се озове в списъка. Кликнете ли бутона "Обнови", ще получите списъка на свързаните с мрежата в момента.

Трети начин

За да видите списъка с клиенти за безжичната ви мрежа, отивате на елемента от менюто на рутера „Безжичен режим“ и кликвате „Статистика за безжичен режим“ - така ще видите кои устройства в момента са свързани без ваше позволение със собствената ви Wi-Fi-мрежа.

Какво да сторя, ако някой „дърпа“ от моя Wi-Fi?

Ако забележите или подозирате, че друг се свързва с интернет без ваше разрешение, но чрез вашия Wi-Fi, то единственият сигурен начин да разрешите проблема е да смените паролата, а новата да се състои от по-сложна комбинация на знаци. Вероятно ще е трудна за запомняне – ето защо си я запишете и скрийте на сигурно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com