Кога и в коя държава е измислен интернет?

14392
Кога и в коя държава е измислен интернет?
Снимка: Pete Linforth / Pixabay

Едва ли бихме могли да си представим съвременния живот без интернет. Днес той е неизменна част от живота ни, намирайки приложение в бизнеса, общуването и взаимодействието между хората, социализацията, пазаруването, образователната система, развлекателната индустрия, сигурността, администрацията, банковото дело и в почти всички сфери на живота.

Важната роля, която интернет играе в живота ни, поражда любопитството кога и в коя държава е измислен първоначално. Отговорът на този въпрос е сложен, тъй като зараждането и развитието на интернет не е еднократен акт на едно или няколко лица от определени държави, а процес, продължил десетилетия, в който активно участие играят редица страни, сред които Европейския съюз и САЩ. И все пак можем да говорим за приблизителна година на раждане на интернет според това кой точно етап от зараждането му визираме.

Как да увеличим скоростта на WI-FI вкъщи

Има малко неща, които могат да вбесят уравновесен човек толкова, колкото бавния интернет. Този малък буфериращ символ може да предизвик...

Кога и в коя държава е измислен интернет?

Историята на интернет – зараждането му – е тясно свързано с появата на първия компютър. Това се случва през 50-те години на 20-и век. Без  изобретяването на компюрите интернет не би бил нито необходим, нито възможен за употреба. Първите пакетни мрежи са узаконени от Американското министерство на отбраната десетилетие по-късно – през 60-те години на 20 век. Минават още 20 години, през които развитието на интернет се движи с бързо темпо, и през 80-те години се появяват и първите комерсиални доставчици на интернет. Това се случва благодарение на британският учен Тим Бърнърс-Лий, създал WWW – World Wide Web.

Следователно, ако се чудим кога и в коя държава е измислен модерния интернет, то вероятно можем да посочим Англия и 80-те години на 20 век като отговор на въпроса. Ако търсим отговора на въпроса кога и в коя държава е измислен интернет, който познаваме и използваме днес, следва да се върнем към 60-те години на 20 век, когато в щата Калифорния в САЩ започва разработването му. Обществото е запознато с интернет чрез пресата на 3 юли 1969 година, когато университетът в Калифорния представя идеите на интернет, предназначението му и ползите, които ще произтекат за обществото, от употребата му.

Ако обаче търсим корените на зараждането на интернет, а не съвременния му облик, следва да се върнем още малко по-назад в историята. През 1961 година Леонард Клейнрок се превръща в инициатор на идеята за създаване на интернет. Създаването на първата мрежа – ARPANET – години по-късно от Тайлър е вдъхновено именно от идеята на Клейнрок.

Вещите, които пречат на безжичния интернет

Всеки в някакъв момент се е оплаквал от лош интернет. Причината може да бъде лошо предоставена услуга, но и предмети, които пречат на д...

Историята на първата комерсиална мрежа можем да отнесем към 1971 година, когато Томлисон съумява на изпрати първото електронно съобщение посредством интернет, тоест първия имейл. Две години по-късно Съншайн и Далал създават ТСР технологията – дейност, която ги прави често погрешно посочвани като създателите на интернет. Година по-късно – през 1974 година – светът става свидетел на появата на първият интернет доставчик – комерсиалната мрежа Telenet, версия на ARPANET.

Както виждате, за да достигнем до вида, в който познаваме и ползваме интернет днес, сме изминали дълъг път и редица хора от различни държави са положения труд, за да имаме този неизменен помощник днес. Следователно на въпроса кога и в коя държава е измислен интернет не може да бъде отговорено с една дата и едно име, а е нужно да бъде разказана цялата история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...