Как да си напишете правилно адреса на английски – разберете сега

21194
Как да си напишете правилно адреса на английски – разберете сега
Снимка: Pixabay.com

Прогресът в дигиталната сфера, употребата на интернет не само за учене, но и за пазаруване и забавление, бумът на онлайн магазини и бурното развитие на онлайн търговията, нагласата на потребителите да пазаруват не само от родни сайтове, но и от сайтове извън територията на България, правят въпроса как да си напишете адреса на английски правилно, така, че стоката, която сте поръчали да стигне до вас, важен. Фактът, че повечето търговци с онлайн магазини, чиято локация е извън България, изискват предварително заплащане на стоката, прави въпроса как да си напишете адреса на английски език правилно още по-важен, за да не загубите и парите, и поръчаната стока заради грешен адрес за доставка или написани неразбираемо град, имена или държава.

Бърз преглед на форуми в редица родни сайтове сочи съществуването на цели теми с десетки страници с въпроси и коментари на потребители по темата. Това красноречиво сочи, че българите имат желание да пазаруват онлайн, но част от тях нямат познание как да го направят в частта с изписване на адреса за доставка. Споделяме с вас няколко простички, лесни и разбираеми правила, следването на които ще ви помогне да избегнете допускането на грешки при изписване на адреса си и да бъдете сигурни, че заплатената от вас стока ще пристигне на правилното място.

Най-често срещаните правописни грешки в българския език

Как да си напишете правилно адреса на английски – 5 лесни правила

1. Използвайте латински букви, за да изпишете име и фамилия, но не променяйте имената и не ги превеждайте. Така например, ако се казвате Теменужка, не изписвайте Violet, което е английската дума за това цвете, а изпишете името си с латински букви, като задължително следвате закона за транслитерацията от български към латински букви. Обнародван през 2009 година, този закон предоставя точна информация коя българска буква с коя буква на латиница се изписва. И ако изписвате погрешно буква ж като j, а буква „у“ заместите с „y“ на латиница, то е време да потърсите закона и да погледнете коя буква от нашата азбука с коя се замества на латиница. В случая правилната буква за „ж“ е „zh“, а за „у“ е „u“ – Temenuzhka. Ако считате, че не може да запомните всичко това, то просто следвайте лесната за употреба таблица, достъпна онлайн, без да се стараете да я учите наизуст.

2. Държавата и нейният код са от изключително значение, проверете как сте ги изписали, уверете се, че не сте изяли буква, допуснали грешка и т.н.

3. Що се отнася за имената на улици, квартали, подобно на личното име и фамилията ви не ги превеждайте, а използвайте транслитерацията, за да ги изпишете. Някои потребители споделят, че изписват улицата и блока на кирилица, а държавата и града на латиница, разчитайки, че пратката, стигайки техния град, ще попадне в ръцете на българи съвсем естествено и те ще я занесат на правилния адрес. Да, това определено работи с определени онлайн магазини и изписващите адреса си по този начин получават пратката си, но други търговци имат изискване адресът да се попълни на латиница и изписването му на кирилица се явява огромен проблем. За да не се объркат нещата с вашата пратка, използвайте закона за транслитерация и изпишете улица, квартал и прочие на латиница, не разчитайте, че няма да имате проблем, ако ги изпишете на кирилица, щом лицето Х е нямало такъв.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

4. Номерата на улици, блокове и прочие в адресите се изписват задължително с арабски цифри.

5. Освен ако не попълвате адресна форма, при която е ясно коя информация къде трябва да изпишете и какъв е редът на подреждане на данните за доставка, може да се чудите кое е първо – имената ви, държавата, улицата или? Съветваме ви да потърсите онлайн образци от извършващите пощенски услуги за конкретната страна, в която изпращате адреса си, и да следвате техния начин на подреждане. В България първо изписваме имената си и последно града, но в някои страни на първо място стои държавата. Проверете и следвайте правилата на държавата, в която изпращате адреса си, за да бъдете правилно разбрани, или изрично изпишете кое какво е, поставяйки думите „име и фамилия“, „град“, „улица“, „държава“ и т.н, преди да ги изпишете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com