Може ли да кумуваш на кумовете си?

23817
Може ли да кумуваш на кумовете си?
Снимка: iStock/Guliver

Съществена е ролята на кумовете в живота на младото семейство, което прави избора им важен и дълбоко осъзнат. Кумовете могат да бъдат както семейство, така и непознати един за друг, но близки за младото семейство и веднъж приели да кумуват, те остават свързани завинаги с новото семейство и обвързани с обичаите, които следва да се изпълняват по традиция като посещение в дома на кумовете на определени празници. Много млади двойки избират за свои кумове приятелска двойка, с която споделят и радостта, и израстването си, и тъгата, и щастието, и трънливия път на живота. Те се учат, растат, отглеждат децата си заедно, забавляват се, пътуват, поради което съвсем не е странно кумовете на дадено семейство на свой ред да искат семейството да им кумува, когато са готови да встъпят в брак. Разрешено ли е това обаче? Може ли да кумуваш на кумовете си? Отговорът не е еднозначен, може да бъде както положителен, така и отрицателен.

На втория ден от Коледа гостуваме на кумовете

Може ли да кумуваш на кумовете си?

Ако говорим за църковен брак, отговорът на въпроса може ли да кумуваш на кумовете си е отрицателен. Църквата категорично не позволява това поне по отношение на източноправославните християни. В други религии е позволено, така че категоричен отговор, без да е известна религията на двойките не може да бъде даден.

Що се отнася за гражданския брак обаче, отговорът на въпроса може ли да кумуваш на кумовете си е положителен. Независимо от религията в България е разрешено това при граждански брак, където кумовете изпълняват ролята на свидетели и не е забранено да кумуваш на кумовете си.

Речта на кума е ключ към щастливия брак

Защо някой двойки искат да кумуват на кумовете си?

Вероятно се чудите защо изобщо някой се вълнува от този въпрос и дали може да се кумува на кумовете. Отговорът вероятно се крие в това, че двойките обикновено са млади, искат да празнуват всички хубави поводи в живота си заедно, а това би било трудно, ако и едните, и другите имат задължения към трети семейства за изпълняване на обичаи и посрещане на празници. Някои семейства са толкова близки, че за тях е съвсем естествено да искат да затвърдят своето приятелство и споделен път именно като на свой ред кумуват на кумовете си. В това няма нищо лошо, ако младото семейство е решило да се ограничи само до граждански брак, но ако говорим за източноправославни християни и църковен брак – кумуването на кумовете е непозволено и на бъдещото семейство ще му се наложи да потърси друг кум и друга кума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com