НА ЖИВОВойната в Украйна

Как Путин си гарантира достатъчно войници за следващата мобилизация

5457

Военният адвокат Максим Гребенюк публикува в своя телеграм канал документ, в който се казва, че военнослужещите с изтекъл срок на договора няма да могат да се уволнят от руската армия. Това се обяснява с факта, че указът за "частичната мобилизация", подписан от руския президент Владимир Путин на 21 септември, продължава да действа.

Съдейки по заглавната страница на документа той е издаден в една от войсковите части на Росгвардия. В него пише:

"Действието на указа на президента... не е преустановено, периодът на частичната мобилизация не е завършен, във връзка, с което основание за уволнение от военна служба на военнослужещите, преминаващи военна служба по договор, освен тези по т. 5, липсват." Тези основания са три: достигане на пределна възраст, здравословно състояние и влизане в сила на съдебно решение за лишаване от свобода.

Според Гребенюк възможност да се уволнят имат само онези, чиито договори са изтегли до 21 септември и то само по съдебен път, но случаите в съдебната практика са малко. 

В началото на ноември военният експерт Павел Лузин коментира, че Путин не е подписал указ за край на мобилизацията, за да нямат възможност работещите по договор да се уволнят. 

Забраната за уволнение ще позволи на военното ръководство да избегне масов отлив от военнослужещи.

От 1 ноември в ход е приемането на наборници, което ще продължи до 31 декември. Планира се да бъдат привикани 120 хил. души. 

Ръководителят на общественото движение "Гражданин. Армия. Право" Сергей Кривенко коментира, че при започването на службата наборниците масово се агитират и съблазняват да подпишат договор, а след подписването му почти винаги ги изпращат на война.

В края на октомври Институтът за изучаване на войната съобщи, че е планирано наборниците, постъпили през есента, да бъдат изпратени на фронта от март 2023 г. 

Източник, близък до руския генерален щаб, съобщи за "Важные истории", че наборниците, които не подпишат договор и се демобилизират ще бъдат разглеждани от властите като обучен резерв за по-нататъшна частична мобилизация и изпращане на фронта. През пролетта на следващата година обучението си ще завършат наборниците, които са постъпили през есента на 2021 г.

Според Кривенко втората вълна на мобилизацията в Русия може да се очаква след Нова година - липсата на указ за края на "частичната мобилизация" дава възможност на властите да я възобновят. 

В Русия започнаха показни арести на мобилизирани, отказали да воюват в Украйна (ВИДЕО)

Подоляк за Орбан: Кървавите войни започват, когато малки лидери се размечтаят за велики империи

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече Виктор Орбан „малък лидер“, който меч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Пророческите предупреждения...
Скептицизъм от Германия: Резултатът...
"Научна фантастика": Експерти...
Анализ: Голямата заблуда за екологичната...
Анализ: Приоритет на САЩ не е войната...
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"...
Може ли Украйна наистина да се...
Хърватски анализ: Рискува ли...
САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват...
Politico: Недостигът на лекарства...
Лондон планира как да опази британските...
Германия и Франция проумяват...

Последни новини