Китай увеличава заемите за страните от проекта му "Един пояс, един път"

1135
Китай увеличава заемите за страните от проекта му "Един пояс, един път"
Снимка: iStock

През последните две десетилетия Китай е отпуснал спасителни заеми на стойност 240 млрд. долара на 22 развиващи се страни, застрашени от неплатежоспособност, като тенденцията се е ускорила през последните години, се казва в днешен доклад на изследователската лаборатория AidData, Световната банка, Харвардското училище "Кенеди" и Института за световна икономика в Кил.

Според проучването почти всички средства са отишли в държави от инициативата "Един пояс, един път" (BRI) като Шри Ланка, Пакистан и Турция - предимно държави с ниски и средни доходи, които са получили китайски заеми за развитие на инфраструктурата.

САЩ отнеха статута на развиваща се страна на Китай

Камарата на представителите на САЩ гласува единодушно в подкрепа на законопроект, който нарежда на държавния секретар да работи за отне...

Докладът от 40 страници сочи, че отпускането на спасителни заеми се е ускорило между 2016 г. и 2021 г., като в този период Пекин е отпуснал 80% от спасителните си заеми, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

В целия свят държавите от BRI са подложени на напрежение, тъй като рязко нарастващата инфлация и лихвените проценти, допълнени от продължаващото въздействие на пандемията от Ковид-19, са навредили на способността им да изплащат дълговете си.

ОЩЕ: Кредити от Китай: как се прекършва политическа воля и се заробват цели държави

Китай твърди, че повече от 150 държави са се присъединили към BRI - глобален инфраструктурен проект на стойност трилиони долари, представен от президента Си Дзинпин преди десет години. Според Пекин инициативата има за цел да задълбочи приятелските търговски отношения с други държави, особено в развиващия се свят.

Критиците обаче отдавна обвиняват Китай, че вкарва страните с по-ниски доходи в дългови капани, като им предлага огромни и непосилни заеми.

Китай с остър отговор на заплахата на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус

От Министерството на външните работи на Китай отговориха на заплахата на издирвания от Международния съд в Хага руски президент Владими...

"Китай е разработил система за "спасяване по "Един пояс, един път", която помага на страните получатели да избегнат фалит и да продължат да обслужват дълговете си по BRI, поне в краткосрочен план", се казва в доклада. В сравнение с Международния валутен фонд и огромната ликвидна подкрепа, предоставяна от Федералния резерв на САЩ, спасителните мерки на Китай остават малки, но бързо нарастват, се казва в доклада.

"Пекин се е насочил към ограничен набор от потенциални получатели, като почти всички китайски спасителни заеми са отишли в държави с ниски и средни доходи от BRI със значителни неизплатени дългове към китайски банки", пишат авторите му.

В доклада се предупреждава, че китайските заеми са по-непрозрачни в сравнение с други международни кредитори от последна инстанция - и често се отпускат при среден лихвен процент от 5%, в сравнение с типичния двупроцентов процент за заем от МВФ. Много от тези споразумения са така наречените "разсрочвания", при които едни и същи краткосрочни заеми се отпускат многократно за рефинансиране на дългове, чийто падеж предстои.

ОЩЕ: "Голите заеми" - новата и опасна мода при кредитирането в Китай

Този месец Китай се съгласи да преструктурира заемите си за Шри Ланка, като по този начин разчисти пътя за спасяването на островната държава от МВФ, в чийто списък Пекин фигурира като най-голям двустранен кредитор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика