Масло 5w30: подходящо ли е за вашата кола?

79845
Масло 5w30: подходящо ли е за вашата кола?
Снимка: Facebook

Всички моторни масла се оценяват въз основа на техния вискозитет и устойчивост на температурни разлики. Важно е как се представят при екстремни температури. Идеалното моторно масло за вашия автомобил е това, което може да издържи на най-високите температури във вашия регион, като същевременно може да се представя добре и когато времето е студено. Моторно масло Total 5w30 е подходящо за широк диапазон от температури, което го прави едно от най-често използваните масла на пазара.

Какво е масло 5w30?

Какво всъщност означава моторно масло 5W30 ще ви разкажем по-долу. Не всеки от нас може да обслужва собствената си кола. Всъщност повечето от нас дори не знаят какво има под капака, да не говорим за типа масло, което има в двигателя ни. За това автосервизните центрове и механиците са толкова полезни, нали?

Но какво ще стане, ако се окажете в положение, в което трябва сами да купите и да налеете маслото? Как да разберете кое масло да използвате и как да разчетете етикета? Какво означава 5W-30? Числата представляват вискозитета на маслото, а W означава ЗИМА.

Дългият отговор: Обществото на автомобилните инженери (SAE) създава цифрова кодова система за класифициране на моторни масла според техните вискозитетни характеристики. Тъй като вискозитетът на маслото се променя с температурата, всесезонните масла са разработени, за да осигурят защита в диапазон от температури. Ето защо ще видите нещо подобно на етикета: SAE 5W30.

В моторно масло 5W30 например числото преди W описва вискозитета на маслото при ниски температури на етикетите на моторно масло Total и на всички други брандове. Колкото по-ниско е числото, толкова по-тънко е маслото и толкова по-добра е производителността му при ниска температура/студен старт. Числото след W описва колко гъсто е маслото при нормална работна температура на двигателя.

5w30 е моторно масло, което се използва широко в лекотоварни бензинови и дизелови двигатели. Подобно на повечето моторни масла, произвеждани днес, 5w30 е многостепенно масло, което означава, че варира от по-нисък клас на вискозитет 5 до по-висок клас на вискозитет 30.

„W“ числото показва вискозитета (или плътността) на маслото при ниски температури, а числото след него показва вискозитета при по-високи температури.

С какво 5w30 се различава от другите масла?

Кога трябва да използвам масло 5w30? Винаги трябва да използвате маслото, препоръчано от производителя на вашия автомобил. Маслото 5w30 обаче може да функционира при температури от -30ºC до 35ºC, което го прави идеален избор, ако карате колата си на място с относително високи сезонни температурни колебания.

Маслото 5w30 е особено подходящо за автомобили, карани в студен климат. За разлика от маслата с по-висок рейтинг на гореща температура като 10 или 15, маслото 5w30 може да тече достатъчно свободно, когато двигателят се стартира при ниски температури, за да покрие и защити вътрешните компоненти на двигателя. Също така е добър избор за дълги пътувания, изискващи по-висок разход на гориво и повече излагане на топлина.

Всесезонните моторни масла като SAE 5W30 и 10W40 се използват широко, защото при всякакви условия, освен при изключително горещи или студени, те са достатъчно тънки, за да текат при ниски температури и достатъчно дебели, за да работят задоволително при високи температури. С други думи, изборът на вискозитет ще бъде различен в зависимост от това дали живеете във Финландия (0W/ 5W-30) или Нигерия (5W/10W/15W40 или дори 20W50).

Моля, имайте предвид, че изискванията за превозни средства може да варират, така че се консултирайте с ръководството на вашия автомобил за правилния клас на вискозитет.

Защо маслото 5w30 е толкова разпространено?

Маслото 5w30 е едно от най-често използваните моторни масла, тъй като е подходящо за голямо разнообразие от превозни средства и типове двигатели. Диапазонът на вискозитет на 5w30 означава, че може да смазва, уплътнява и защитава вътрешните компоненти на двигателя при различни климатични условия. Тази способност да функционира добре както през лятото, така и през зимата носи със себе си удобството, да не се налага да сменяте маслото според сезоните. По-ниският вискозитет на маслото 5w30 също означава по-малко натоварване на маслената помпа, както и по-добра икономия на гориво.

Способността на моторното масло 5w30 да функционира в голямо разнообразие от типове двигатели и при широк диапазон от температурни условия го прави невероятно универсално. Независимо, дали имате лек бензинов или дизелов двигател, 5w30 често е препоръчителното моторно масло, което да използвате, тъй като тече по-лесно при зимни температури. В същото време е в състояние да поддържа безопасен вискозитет, когато двигателят работи усилено през летните жеги, когато масло с по-нисък вискозитет е по-вероятно да се разпадне, като по този начин причинява по-голямо износване на частите на двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com