Миризливи крака и обувки - как да ги махнем от живота си

34000
Миризливи крака и обувки - как да ги махнем от живота си
Снимка: https://pixabay.com/

Мнозина, независимо от сезона, са изправени пред неприятното явление – миризмата по краката и обувките.

Какво да направите, за да избегнете дискомфорта? Може да съществуват много причини, поради които любимите ви маратонки и съответно краката да излъчват неприятна миризма. Възможни са сериозни вътрешни нарушения в тялото или проблемът да се крие в качеството на продукт, който носите.

Дори да сте сигурни, че краката ви миришат грубо заради лошите стелки, некачествена подплата или неприятната миризма на лепило, проблемът трябва да бъде решен с подходяща грижа за краката.

Много хора се чудят защо китайските обувки смърдят, но "ароматът" може да се появи дори когато носите скъпи висококачествени обувки. Продуктът се овлажнява с течение на времето от потта, недостатъчното изсъхване на  влага, натрупване на мръсотия. Всичко това отнема много усилия, за да се премахне. Препоръчва се използването на специални спрейове, които трябва да се прилагат, след всяко почистване и няколко часа, преди излизане навън.

Трябва да проверите за аномалии в тялото. Такива най-често засягат прекомерното изпотяване. Може да разберете най-сигурно като си направите тест за гъбички. Ако резултатът е положителен, в допълнение към хигиенните начини за премахване на "аромата" на краката, трябва да се отървете от здравословните проблеми.

А ако нямате здравословни проблеми?

За премахване на "аромата" ще помогне нормализиране на кръвообращението, изпотяване, компетентна грижа за краката и спазване на основните хигиенни правила.

Трябва да миете краката си всеки ден. Ако е възможно, многократно. Препоръчително е да направите това с помощта на кърпа и сапун. Сутрин трябва не само да обуете чисти памучни чорапи, но и да поръсите краката с талк или дезодорант. Това ще помогне не само да се отървете от въпросния проблем, но и ще поддържа свежестта и комфорта на краката.

След това трябва да обработите краката и самите обувки с дезодорант. Трябва обаче да се отбележи, че продуктите за обувки и крака са различни. По-долу са представени няколко превантивни мерки, които може да правите редовно, за да предотвратите вонята в обувките:

1. Не носете една и съща двойка обувки, през целия ден, без да я сваляте (всяко нещо трябва да се проветри и изсуши);

2. Трябва да изперете белите чорапи с избелващо средство. Така и ще премахвате бактериите;

3. Опитайте се, да не се мокрите от силен дъжд, да не ходите в локви. Това е важно, защото и най-качествените обувки се намокрят и след това започват да излъчват неприятен "аромат";

4. Направете своя чифт обувки (най-удобните) основни за работа в офиса, така че краката ви да са винаги в комфортна среда;

5. Редовно отстранявайте мазоли и напукани пети със специална четка, пемза, тъй като именно те задържат чуждите миризми дълго време.

Няма да е трудно за всички да направят всичко по-горе и проблемът значително ще намалее и ще спре да дава неприятни усещания.

Избор на стелки

По въпроса какво да се направи, за да не смърдят обувките, на първо място трябва да обърнете внимание на изсушаването на продукта. Кецове, обувки постоянно се нуждаят от проветряване и цялостно изсушаване.

Не е необходимо да правите нищо специално за това, просто трябва да купите специална пудра/талк за крака, която се продава в магазини за обувки. След пълно изсъхване можете да забравите за неприятностите до следващото намокряне.

Въпросът как да обработваме обувките, така че да не смърдят, ще помогнат следните доказани методи, използващи импровизирани средства:

1. Лечението със спирт (алкохол) – този метод ще помогне не само да се отървете от силния „аромат“, но и да убие всички микроби.

2. Домашните чехли могат лесно да се перат в пералнята.

3. Кафените зърна (смлени), смесени със сол, са чудесен помощник, ако обувките смърдят. За целта оставете сместа вътре в обувката за 1-2 дни. Това помага да се отървете от миризмата в продължение на няколко седмици.

4. Скъпият продукт може да се почиства ежедневно със сапун без оцветители и след това старателно да се изплаква материала. Позволено е да правите това ежедневно.

5. Котешката постеля перфектно абсорбира миризмите и цялата излишна влага.

6. Антисептик също ще помогне да се справите с проблема.

7. Направете естествен аромат от портокалови кори. Поставете ги вътре в обувката за една нощ. Това ще премахне всички нежелани миризми и ще даде приятен аромат на цитрусови плодове.

8. Можете да се отървете от вонята, като третирате продуктите с гореща пара. Съвременните парочистачки перфектно се справят с този проблем.

9. Ако обувките не са изработени от кожа или велур, тогава може да опитате да премахнете миризмата с белина или оцет (10%, не повече). Цялата вътрешна част на продукта се избърсва с разтвор, поставя се във вестника и чифт обувки се увиват в найлонова торбичка. Точно след 24 часа е необходимо цялостно почистване със сапунена вода и изсушаване. Всеки модел сушилня ще помогне да премахнете излишната влага.

10. Отличен начин да се отървете от неприятните миризми е всеки адсорбент, който е под ръка. Това може да е сода за хляб, бакпулвер, активен въглен. Когато използвате последното, трябва да внимавате - продуктът може да остави неприятни петна. Всеки от изброените адсорбенти ще помогне да се отървете от нежеланите миризми. Сухото вещество се излива в маратонките и след няколко часа се изтръсква (най-добре е да се вакуумира).

11. Ако краката и обувките още смърдят, тогава може да опитате да направите разтвор на калиев перманганат, както и пероксид, които имат отличен дезинфекционен ефект.

12. Някои домакини препоръчват да се отървете от миризмите, като замразите ботушите във фризера. Този нестандартен метод поддържа продукта свеж за дълго време. Не забравяйте да използвате найлонова торбичка. Това трябва да се прави внимателно и не често, тъй като материалът може да се повреди.

За скъпите маркови артикули има и ефективен начин да избегнете вонящите обувки. За целта изхвърлете всички стари чорапи и обувки. Използвайте естествени материи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com