НА ЖИВОВойната в Украйна

Полша иска плаващ ценови таван на газа в ЕС

882

Полша смята, че максималната цена на природния газ в Европейския съюз трябва да бъде плаваща. Това заяви пред журналисти министърът на климата и околната среда Анна Москва, цитирана от БГНЕС.

Енергийните министри на страните членки все още не могат да се разберат за ценовия таван на синьото гориво, тъй като 15 страни не одобряват предложението на Европейската комисия.

На 22 ноември ЕК предложи създаването на временен механизъм за регулиране на пазара на газ в ЕС като още една мярка за борба с енергийната криза. Механизмът ще се задейства автоматично, когато са изпълнени две условия: цената на дериватите на TTF (нидерландската борса) за предния месец надхвърля 275 евро за две седмици; цените на TTF са с 58 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ (LNG) за 10 последователни търговски дни в рамките на двете седмици.

"Не е задължително да бъде максимална ставка, може да бъде механизъм за определяне на максималната ставка, като се вземат предвид други пазари, от които се доставя газ", заяви полският министър. "За да бъде успешен механизмът, той не трябва да бъде с фиксирана цена. Важно е това да не е спекулативна цена", добави тя.

Още преди обявяването на горната граница на пазара се появиха опасения, че въвеждането на механизма ще застраши финансовата стабилност на ЕС. Асоциацията на европейските енергийни борси Europex изтъкна, че ако реалната цена на газа надхвърли изкуствено ограничената цена на фючърсите TTF за един месец напред, пазарните участници незабавно ще прехвърлят търговията към двустранното извънборсово пространство. Подобен ход не само би довел до значително намаляване на прозрачността на сделките, но и би създал сериозни рискове за финансовата стабилност, обясниха от асоциацията.

На заседанието на Съвета на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел в четвъртък участниците не успяха да постигнат съгласие за общо решение по предложението на ЕК. Такова може да има на следващата среща на министрите, която ще се проведе на 13 декември.

ОЩЕ: Зеленски каза каква цена иска ЕС да наложи като таван за руския петрол

ЕС не успя да постигне съгласие за таван на цените на газа

Министрите на енергетиката на ЕС не успяха да се споразумеят за таван на цените на газа, за да смекчат енергийната криза в Европа, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини