Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

23 април 2024, 17:27 часа • 5130 прочитания

Въвеждането на редица санкции срещу Русия заради подпалената война в Украйна от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е многократно критикувано в редица анализи като неефективно. Путин подготви Русия и това се провали – рефренът на критиките, защото за вече над 2 години война руската икономика не се срина.

Звучи като добър аргумент – но само на повърхността. Обратният аргумент – санкциите срещу Русия имат дългосрочен ефект. И докато той е спорен, то безспорно е друго – не се знае как сега налаганите санкции щяха да действат, ако се спазваха повече.

Дронове срещу Украйна: Руски пример да се бяга от санкции

В свое разследване, мониторингова група на бивш украински офицер, познат с прякора си в социалните мрежи Tatarigami, разказва как уж руски селскостопански дует, който произвежда военни дронове, използвани срещу Украйна, успява да заобиколи западни санкции.

Основното действащо лице е Максим Басов. Той е връзката между 3 компании – селскостопанските "РусАгро" и "АсисАгро", която е създадена като посредник на компанията-производител на дронове "Албатрос". Връзките не са много трудни за откриване:

  1. Главните сюжети – Басов писал писма до гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина и руския министър на селското стопанство Дмитрий Патрушев, син на секретаря на Съвета за сигурност на Русия и втори човек след Путин – Николай Патрушев. Писмото е с молба да му се помогне да прехвърли активите от кипърска фирма (вероятно офшорка – RIGPA Limited) на негово име. Набиулина отказва, само че Патрушев помага – на драго сърце при това:
  2. Вторият сюжет – с тази кипърска офшорка Басов успява да убеди швейцарската банка UBS, че няма проблем със санкциите и извършва финансови операции през нея. Зад всичко това стои руският олигарх Вадим Мошкович. От извлечената от украинците информация (явно са успели да я хакнат) става ясно, че в UBS е имало служител от руски произход, който е помагал на Басов да премине проверката на банката - явно успешно:

ОЩЕ: САЩ предупредиха няколко европейски банки, че рискуват санкции заради Русия

ПЪЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ В ОРИГИНАЛТУК (21 публикации в Twitter)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес