ЕК предложи ценовият таван на газа да е 275 евро

1992
ЕК предложи ценовият таван на газа да е 275 евро
Снимка: iStock

Европейската комисия представи днес нов инструмент като реакция на продължаващата енергийна криза - предложи механизъм за пазарна корекция, за да защити предприятията и домакинствата в ЕС от епизоди на прекомерно високи цени на газа. Става въпрос за предложение за таван на цената на газа от 275 евро за дериватите TTF за месец напред.

Нидерландската газова борса TTF е най-често използваният референтен показател за цените на синьото гориво в ЕС. При последния извънреден регламент, приет от евролидерите, те се съгласиха за потенциален „временен и динамичен“ таван на цената, както и за намаляване на нестабилността на пазарите на енергийни деривати и разработване на допълнителен бенчмарк за газ вместо холандския TTF.

Таван на цената на газа в ЕС поставя под риск осигуряването на доставки за следващата зима

Мерките, чрез които Европейския съюз иска да се справи с високите цени на природния газ, могат да затруднят осигуряването на газови дос...

Механизмът, предложен днес, ще се задейства автоматично, когато са изпълнени две условия: цената на дериватите на TTF за предния месец надхвърля 275 евро за две седмици; цените на TTF са с 58 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ (LNG) за 10 последователни търговски дни в рамките на двете седмици.

Когато тези условия са изпълнени, Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) незабавно ще публикува известие за корекция на пазара в Официалния вестник на Европейския съюз и ще информира Комисията, Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и Европейската централна банка (ЕЦБ). На следващия ден механизмът за корекция на цените ще влезе в сила и няма да се приемат поръчки за деривати TTF с месец напред, които надвишават "ценовия таван за сигурност". Механизмът може да бъде активиран от 1 януари 2023 г.

„Това допълва мерките за намаляване на търсенето на газ и за гарантиране на сигурността на доставките чрез диверсификация. Новият механизъм има за цел да намали волатилността на европейските пазари на газ, като същевременно гарантира сигурността на доставките“, мотивират се от ЕК в съобщение на официалния си сайт.

Реално чрез новия инструмент ЕС ще може да направи автоматична интервенция на пазарите на газ в случай на екстремно покачване на цените.

Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за справяне с енергийната криза. Срещата в Люксембург се проведе след ср...

"Предложеният регламент от ЕК към Съвета на ЕС съдържа предпазни мерки, за да се избегнат смущения на енергийните и финансовите пазари. За да се избегнат проблеми със сигурността на доставките, таванът на цените е ограничен само до един фючърсен продукт (TTF продукти за месец напред), така че пазарните оператори все още ще могат да удовлетворяват заявки за търсене и да закупуват газ на спот пазара и извънборсово. За да се гарантира, че търсенето на газ няма да се увеличи, в предложението се изисква държавите членки да уведомят в срок от две седмици от задействането на механизма за корекция на пазара какви мерки са предприели за намаляване на потреблението на газ и електроенергия", допълват от ЕК.

Предстои днешното предложение за механизъм за корекция на пазара да бъде гласувано от Съвета на ЕС. След това Комисията ще предложи също така да се обяви предупреждение на ЕС съгласно приетия през юли регламент "Пестене на газ за безопасна зима", което ще доведе до задължително спестяване на газ, за да се гарантира намаляване на търсенето.

За да се реагира на евентуални непредвидени отрицателни последици от ценовите ограничения, в предложението се предвижда механизмът да може да бъде спрян незабавно по всяко време. Това може да се случи при два сценария:

- Автоматично, с деактивиране, когато действието му вече не е оправдано от ситуацията на пазара на природен газ. Тоест когато разликата между цената на TTF и втечнения природен газ (LNG) вече не е налице в продължение на 10 последователни търговски дни;

- С решение на ЕК за спиране, когато се установят рискове за сигурността на доставките в ЕС, за усилията за намаляване на търсенето, за потоците на газ в рамките на блока или за финансовата стабилност.

ЕК измисли как да тушира газовата криза и без таван на цената на газа

Как Европа да се справи с газовата криза? Европейската комисия официално даде своите предложения какво да се прави, а в края на тази се...

Съществува и възможност Комисията да предотврати активирането на механизма, в случай че съответните органи, включително ЕЦБ, предупредят за материализирането на такива рискове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com