Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

23 април 2024, 14:34 часа • 4805 прочитания

Президентът на Аржентина Хавиер Милей отбеляза постигането на нулев дефицит - ключова цел на неговия шоков план, като заяви, че това е станало възможно благодарение на драстични и безпрецедентни бюджетни корекции, които обаче удариха реалната икономика и са източник на много конфликти.

Президентът Милей, който зае поста на 10 декември, избра националната медийна мрежа, за да обяви финансовите резултати през март - данни, които обикновено се се съобщават чрез обикновено писмено изявление и електронна таблица, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

За обикновения гражданин това е доста суха информация, но икономистът Милей реши да я представи в най-гледаното време, за да подчертае постиженията по отношение на основното си предизборно обещание.

Още: Най-голямата банка в Европа продава бизнеса си в Аржентина

Историческо постижение

"Това е постижение с исторически пропорции на глобално равнище“, заяви държавният глава в посланието си, излъчено от неговия щаб и подкрепено от неговия икономически екип.

Когато през декември обяви своя шоков план за справяне с дълбоките дисбаланси в разрушената аржентинска икономика, Милей обеща да затвори 2024 г. с фискален излишък, в сравнение с 2023 г., когато първичният дефицит е еквивалентен на 2,9% от БВП, а отрицателният финансов резултат е 6,1%.

Резултатът, постигнат през първата четвърт на годината е наистина забележим: натрупаният фискален излишък е в размер на 3,8 трилиона песо (4,3 млрд. долара), равно на 0,6% от БВП.

Още: В Аржентина: Реформа с моторна резачка и обидни тиради

Натрупаният финансов резултат (след плащането на лихвите по външния дълг) е равен на 1,12 трлн. песо, еквивалентно на 0,2% от БВП, което не е било постигано от 2008 г. насам.

"Моторната резачка"

Без ръст на приходите в реално изражение, резултатът се обяснява с това, което Милей нарича ефекти на „моторната резачка“ (нетно намаляване на разходите) и на „блендера“ (разходи, които растат с темпове, по-ниски от инфлацията).

Според Милей за резултатите е използвана повече „моторна резачка“, отколкото „блендер“.

На практика бяха направени драстични съкращения в реално изражение на средствата за провинциите, на парите за образование и здравеопазване. Инвестициите в благоустройството бяха парализирани. Бяха извършени масови съкращения в публичната администрация, важни съкращения на държавни субсидии за транспорт, електроенергия и газ и бяха нанесени корекции в пенсиите доста под равнището на инфлацията.

Съпротива

Методологията за възстановяване на обещаното салдо в държавните финанси обаче, доведе до напрежение между правителството на Милей и управителите на провинциите – всички от които са от опозицията. Те в много случаи прибягнаха до съдилищата срещу мерките за коригиране.

Същевременно служителите в университетите и студентите днес планират масово шествие срещу съкращенията на финансирането за висшето държавно образование.

Учителите, здравният персонал и обществените работници засилват своите стачки, докато Генералната конфедерация на труда, най-големият синдикат в страната, се готви да проведе втората си обща стачка на 9 май срещу плана за бюджетни корекции на Милей.

"Това е последният етап от едно героично усилие, което ние, аржентинците, полагаме“, отговори обаче Милей, който твърди, че фискалният излишък е единственият начин да се сложи край на „инфлационния ад“.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес