Русия подкрепи Иран на Световното, но самите иранци празнуваха победата на САЩ (ВИДЕО)

2073
Русия подкрепи Иран на Световното, но самите иранци празнуваха победата на САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Ирански граждани от няколко провинции излязоха по улиците, за да празнуват победата на САЩ над собствената им страна на Световното първенство по футбол. В Катар американците се наложиха с 1:0, излязоха от груповата фаза и прекратиха участието на Иран в турнира, а това бе прието доста радушно в Техеран, Керманшах, Алборз и Кюрдистан.

В Сакез – родния град на Махса Амини – дори е имало фойерверки, след като Кристиан Пулишич вкара гола за САЩ, според съобщения в социалните мрежи.

Племенницата на иранския върховен водач подкрепи протестите и вече е в затвора

Фаридех Морадхани – племенницата на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, беше арестувана, след като призова чуждестраннит...

Всичко това показва колко политизиран е станал националният отбор по футбол, пишат анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Припомняме, че иранските играчи отказаха да изпълнят химна на страната преди първия си мач в Катар срещу Англия, а по-късно семействата им са били заплашени от Революционната гвардия – според източник от ФИФА. Треньорът Карлош Кейрош каза, че съставът му може да протестира, но само в рамките на правилата на световната футболна централа.

А пък в Русия, която получава дронове и други оръжия от Техеран, подкрепяха иранците. "САЩ винаги са малки, Иран винаги са големи. Иран, Русия е с теб!" - банер с такъв надпис се появи в Москва.

Президентът на Иран Ебраим Раиси е похвалил Катар, че „уважава ислямските ценности“ по време на домакинството на Мондиала. Той е провел разговор с катарския емир Тамим бин Хамад ал Тани на 28 ноември. Според информацията от ISW – Техеран и Доха са в тясна координация да бъдат спрени всякакви евентуални форми на протест сред иранските фенове и играчи на Световното.

По високите етажи на иранския режим заговориха за "либерализъм"

Все повече официални лица, близки до върховния водач Али Хаменей, изразяват готовност за политическа реформа, която да успокои протести...

Вчера в Ислямската република се проведоха само 9 протеста в 7 провинции, като отново активността на демонстрантите беше ниска.

В същото време Иранската революционна гвардия и нейните пълномощници в Ирак заплашиха да започнат конфликт в Саудитска Арабия, особено сред шиитското население, заради предполагаемата роля на Рияд в протестите. От началото на демонстрациите режимът в Техеран заплашва Саудитска Арабия, Израел и САЩ, обвинявайки ги, че подклаждат бунтове. Свързваният с Революционната гвардия канал в „Телеграм“ Tura News съобщи, че саудитското правителство планира да потисне шиитската култура и идентичност на остров Тарут, намиращ се в Персийския залив.

Изтъкнатият сунитски духовник Мулана Абдол Хамид продължава да вдъхновява иранското сунитско население за публични прояви на несъгласие срещу режима. Десетки местни сунитски религиозни лидери и учени от Хаш, Мирхавех и Тафтан, провинция Систан и Белуджистан, направиха видеообръщение, в което критикуват репресиите на властите срещу протестиращите.

В провинцията има доста размирици - неизвестни лица убиха местен духовен водач в село близо до Мехрестан. Иранските държавни медии съобщават, че смъртта на духовника е свързана с племенен спор.

Съобщава се, че още един член на "Басидж" - съставна част на Революционната гвардия - е загинал. Това е станало в района на Сараван, провинция Систан и Белуджистан, при мистериозни обстоятелства на 29 ноември. Бойци, които са срещу режима, често действат в района на града и може би те са убили офицера. От началото на протестите на 16 септември досега са загинали около 60 служители по сигурността. Броят на жертвите сред протестиращите е далеч по-висок - най-малко 448.

Десетки задържани чужденци по подозрение в съпричастност към протестите в Иран

В Иран са били задържани 40 чуждестранни граждани по подозрение в съпричастност към подклаждането на протестите, обхванали страната зар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com