Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

6811
Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват
Снимка: Getty Images

„Избират хубавите жени, които ще удовлетворят апетита им, после офицерът откарва една от тях от килията до по-малка стая. Там я изнасилват“. Това разказват ирански жени в обширно разследване на CNN за бруталните репресии на режима.

Те са решили да предприемат рискованото преминаване през границата с Ирак – през планините в северната част на граничещата с Ислямската република страна, и разкриват ужаса, който са преживели по време на потушаването на масовите протести.

Напук на резолюция на МААЕ Иран започна да обогатява уран

Иран започна да обогатява уран до 60% в иранския ядрен обект Фордо, съобщи държавната агенция ISNA, позовавайки се на Организацията за ...

Една от иранките, която е от кюрдски произход и е наречена Хана в материала (заради сигурността ѝ се прикрива истинското име), казва, че е ставала свидетел на сексуално насилие, докато е била в ареста. Била е задържана заради участието ѝ в демонстрациите след смъртта на Махса Амини и също така лично е станала жертва на сексуално посегателство. „Има момичета, които са изнасилвани и после премествани в други градове“, казва тя. „Страхуват се да говорят за тези неща“.

Хана е една от малкото жени, които решават да избягат в Ирак през най-трудния маршрут, избягвайки редовното влизане в страната заради страх от иранските власти. Тя се е присъединила към протестите, танцувала е без своя хиджаб, а после го е запалила. Била е арестувана в северозападния град Урмай за 24 часа.

"В центъра за задържане имаше около 30-40 жени, а останалите са момчета", разказва Хана пред CNN от дома на роднините си в Ирак, след като вече е избягала. "Имаше деца на 13 и 14 години, които бяха заловени по време на демонстрациите. Те бяха жестоко ранени. Още повече нараниха момичетата. Извършваха сексуално насилие над тях“.

ОЩЕ: Иранският режим задържа стотици деца и ги превъзпитава в специални центрове

С разказа ѝ и нарисуваната от самата нея графика на затвора, CNN успява да локализира мястото. А чрез събиране на данните от всички свидетели показва ясен модел, по който действа иранската полиция. Полицейски центрове се ползват като „филтрационни точки“, където задържаните биват разпитвани, а после в някои случаи ги местят на съвсем друго място, така че родителите им да нямат никаква представа къде са. Стотици изчезват по този начин в мрежата от затвори и центрове за задържане, казват организации за защита на човешките права.

Иранците отказаха да пеят химна си на Световното заради убитите протестиращи (ВИДЕО)

Националният отбор по футбол на Иран отказа да пее химна на Ислямската република преди първия си мач на Световното първенство в Катар с...

Хиляди жени излязоха по улиците, след като режимът на върховния водач Али Хаменей уби кюрдката Амини от гр. Сакез. Те протестират, скандирайки „Жена, живот свобода“, премахвайки хиджабите си и режейки косите си. Властите продължават брутално да ги репресират, включително с арести и насилие.

CNN потвърждава няколко съобщения за сексуално насилие срещу протестиращи. Поне едно от тях е довело до тежки наранявания, а друго е свързано с изнасилване на непълнолетно момче. Според източници, разговаряли с жертвите, в някои от случаите сексуалното насилие е било заснето и използвано за изнудване на протестиращите да мълчат. Разбира се, властите в Техеран мълчат.

20-годишната Армита Абаси притежава всички характеристики на представител на поколението Z. Прическата ѝ е боядисана в платинено русо и има пиърсинг на веждите. Носи цветни контактни лещи и снима видеа в TikTok с котките си. Бунтът променя живота ѝ, а иранските сили за сигурност, изглежда, са я подложили на някои от най-жестоките си прояви. След началото на протестите публикациите в социалните мрежи под името на Абаси показват необуздана критика срещу иранския режим. Не е ясно дали е участвала в протестите. Въпреки това, за разлика от повечето ирански дисиденти, тя не е скрила идентичността си, публикувайки онлайн съдържание.

Арестувала са я в родния ѝ град Кередж – западно от Техеран, почти месец след началото на демонстрациите. Правителството твърди в изявление на 27 октомври, че жената е била „лидер на бунтовете“, а полицията открила „10 коктейла Молотов“ в апартамента ѝ. Това е зловещо изявление, което сякаш подсказва, че иранската правосъдна система ще отреди сурово наказание за 20-годишното момиче. Но то също така служи за сформиране на мащабна вълна в социалните мрежи в дните след ареста ѝ, които превръщат Абаси - подобно на Амини и Ника Шахкарами преди нея - в символ на протестното движение в Иран.

Според изтекло съдържание от акаунти в Instagram, на което се виждат разговори между медици в услугата за частни съобщения в апликацията, иранските сили за сигурност са измъчвали и насилвали Абаси сексуално.

Арестуваха две ирански актриси, подкрепящи антиправителствени протести

Две известни ирански актриси бяха арестувани за публична подкрепа на масовите антиправителствени протести, съобщават държавните медии в...

На 17 октомври Абаси е откарана в болница в Кередж, придружена от сили на реда в цивилни дрехи. Главата ѝ е била обръсната, а самата тя е треперела. Медиците са видели тежки последствия от сексуалното насилие срещу момичето. Един от тях потвърждава пред CNN достоверността на изтеклите разговори между лекарите. В тях те описват ужаса си от насилието и казват, че не могат да мълчат, когато това се случва пред очите им. Режимът твърди, че Абаси била лекувана заради „проблеми с храносмилането“. „Толкова ѝ беше лошо, че помислихме, че е болна от рак“, казва един от лекарите.

В друг от случаите CNN получава аудиозапис на 17-годишно момче, което разказва, че той и приятелите му са били изнасилени и ударени с ток в ареста, след като са били арестувани по време на протестите. Свидетелските показания сочат, че сексуалното насилие над непълнолетното момче не е било изолиран случай.

"Доведоха четирима мъже, които бяха пребити и крещяха силно в друга килия. И един от мъжете, който беше измъчван, бе изпратен в чакалнята, където бях аз", разказва момчето пред CNN. "Попитах го за какво е целият този писък? Той каза, че изнасилват мъжете".

Един от охранителите подслушал разговора за сексуалното насилие, разказва момчето, след което продължил да го измъчва. След това и то самото станало жертва на такова посегателство.

Междувременно протестите продължават. Вчера се проведоха 16 демонстрации в най-малко 12 града, разположени в 8 провинции, според данни от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

В Иран са убити 378 протестиращи, сред тях и 47 деца

Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца, при потушаване на протести, предизвикани от смъртта на М...

В парламента на Иран се намери още един депутат, който се обявява срещу суровите действия на силите за сигурност. Джалал Махмуд Задех призова за разследване на потушаването на демонстрацията в Махабад на 21 ноември. В същото време няколко десетки сунитски духовници публикуваха изявление с видео, в което изразяват подкрепа към протестиращите. Военният съветник на върховния лидер Яхя Сафави заяви, че ако режимът не адресира проблема с разочарованието на хората, демонстрациите ще продължат.

Иранският посланик в Ирак пък даде ултиматум от 10 дни на Багдад да обезоръжи кюрдските милиции, които са против режима в Техеран. Ако не го стори, според Мохамад Казем, ще има „неясни последици“.

ОЩЕ: Протестите в Иран продължават. Идва ли краят на Ислямската република?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com