НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна

1383

Очаква се във вторник Съединените щати да обявят "значителна" финансова помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с щетите, причинени от руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, съобщиха високопоставени американски служители.

Помощта "е значителна и не е краят", заяви един от високопоставените служители пред журналисти, говорейки при условие за анонимност и без да дава повече подробности.

Той обаче отбеляза, че администрацията на Байдън е предвидила в бюджета си 1,1 млрд. долара за енергийни разходи в Украйна и Молдова.

Това се случва преди международната донорска конференция за подкрепа на украинската гражданска съпротива, която ще се проведе на 13 декември във Франция, посочи той.

Според данни, цитирани от Киев, руската кампания от ракетни удари, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, е повредила между 25 и 30 % от мрежата.

"Това, което руснаците правят, е да се насочват към тези големи трансформаторни станции. Това са високоволтови трансформаторни станции", а не само електроцентрали, заяви американският служител - ход, целящ да наруши работата на цялата енергийна мрежа от производството до разпределението.

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще заседават във вторник и сряда в Букурещ, където ще бъде обсъдена подкрепата на алианса за Украйна след руската инвазия.

Германия, която в момента председателства Г-7, свика среща във вторник следобед в кулоарите на срещата на НАТО, за да обсъди енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Според американския служител Съединените щати ще призоват останалите страни членки да засилят помощта си в тази област.

Това ще бъде и възможност да се подчертае "забележителното сближаване и единство, което все още е налице сред всички съюзници" след началото на войната, заяви пред репортери помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Румъния, както и съседна Молдова, са силно засегнати от войната, а през страната са преминали около два милиона души, бягащи от Украйна.

По данни, цитирани от Вашингтон, в момента Букурещ е домакин на близо 80 000 бежанци.

Освен войната в Украйна, министрите на НАТО ще отчетат напредъка по присъединяването на Финландия и Швеция, което вече е ратифицирано от 28 от 30-те държави-членки, но остава спряно в очакване на зелена светлина от Турция и Унгария.

Те ще обсъдят и нарастващата заплаха от страна на Китай. Тази дискусия, започната на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, "не е свързана с това НАТО да отиде в Китай; тя отразява предизвикателствата, които наистина са свързани с идването на КНР в Европа", каза Донфрид, като посочи по-специално технологичното предизвикателство, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Загадката Русия: никой не знае на какво още е способна Москва

Какво може да доведе до мирни преговори в Украйна?

Конфликтът в Украйна ще приключи, когато и двете страни решат да седнат на масата за преговори, пише канадският Toronto Star. Но нито К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...

Последни новини