НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ постави близък до Ердоган турски бизнесмен в черен списък

1609

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с петрол, идващ от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, съобщиха световните агенции.

Съткъ Аян, който е приближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и синът му и един от най-близките му съратници, бяха поставени в черния списък на американското министерство на финансите. Техните авоари бяха замразени в САЩ и им беше забранен достъпът до основните финансови пазари.

Министерството на финансите обвинява Аян, че се е притекъл на помощ на силите Ал Кудс, които са елитно подразделение на революционните гвардейци, като е уредил продажбата и доставката на петрол, под техен контрол, на Китай, други купувачи от Югоизточна Азия, Европа и Обединените арабски емирства. Той е допринесъл и за трансфер на приходите от тези продажби за революционните гвардейци.

Според министерството на финансите Аян е използвал мрежата на холдинга си АСБ, регистриран в Гибралтар, за да укрива произхода на петрола и предназначението на плащанията.

Бизнесменът е прибягнал и до една от компаниите си, за да купи танкер, плаващ по панамски флаг, за революционните гвардейци.

Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йтзас, един от висшите кадри в холдинга АСБ, който се е занимавал лично с повечето от делата на Аян, също бяха поставени в санкционния списък. Министерството на финансите постави и около 20 компании от холдинга АСБ и от мрежата на бизнесмена в черния си списък, пише БТА.

ОЩЕ: САЩ ще наложат още санкции на Русия

САЩ санкционира китайски компании заради Иран

САЩ наложи санкции срещу няколко китайски компании за закупуване на ирански петрол, като така засилва натиска въпреки европейските опит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Кристалина Георгиева разказа...
Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...
Бил Гейтс: Предпочитам да плащам...
Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни...
САЩ обявиха нова военна помощ...
Заради шпионския балон над САЩ:...
Китай даде обяснение за балона,...

Последни новини