Законово предложение: Регистрация на коли да се прави и в частни пунктове

5491
Законово предложение: Регистрация на коли да се прави и в частни пунктове
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, предвижда проект на Закон за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане, предаде в. "24 часа".

Това всъщност е третият закон, който трябва да раздели Закона за движение на пътищата, но проектът се бави заради разногласия между КАТ и "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ). Изненадващото е, че досега транспортното министерство искаше само КАТ да се занимава с този контрол, но изглежда това върви към промяна. Запазва се обаче разпоредбата, според която автобуси, камиони и таксита да се контролират и от инспектори от ДАИ.

Адвокати предупреждават срещу предложение за нови наказания при инциденти с пияни шофьори

Ако някой убие техния брат, съпруг или дете, те каква присъда биха поискали? Това попита Людмила Дукова, жената на загиналия на пешеход...

Първоначалната регистрация на автомобилите, както и издаването на номерата, остават в КАТ, но първоначалният технически преглед ще се извършва в частни пунктове. С това нововъведение се разчита, освен да се намалят опашките и първоначалните прегледи да бъдат извършвани по - детайлно.

За да получат регистрация, автомобилите трябва да имат технически паспорт, който се издава от тези пунктове, данните от него влизат в регистър, който се води от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Информацията, която ще отива в регистъра, е идентификацията на колата, техническата изправност, маркировките по колата и частите ѝ, показанията на километража, данните за ремонти и дори за минали катастрофи. Когато в пункта се установи подправяне, заличаване или друга интервенция в идентификационния номер (VIN) или манипулация на километража, незабавно се уведомява МВР.

Проектът определя и начина за регистрация на тези нови пунктове, както и изискванията към техническите лица, които работят в тях. Заличават се от регистъра лицата, наети в тези пунктове, когато са допуснали издаване на документ при интервенция на идентификационните номера на колата или километража. Заличените от регистъра могат да се върнат в него след 5 години. А при следните случаи се отнема разрешително да се правят технически прегледи с цел първа регистрация - когато разрешението за дейност е издадено на база на неистински документ, прегледът е извършен от лица, които не са в регистъра, когато пунктът не отговаря на изискванията и други.

Регистрацията, спирането от движение, възстановяването продължават да се извършват от МВР. Описани са и случаите, които дават право на служебно прекратяване на регистрацията, включително при повреда на идентификационния номер, но след решение на съда, както и ако три месеца след изтичането на срока на периодичния технически преглед автомобилът не е минал нов.

Всяка десета катастрофа в България носи смърт

Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участ...

Един месец е срокът, в който този, който е придобил кола, трябва да я регистрира на свое име.

Талонът, или свидетелството за регистрация на автомобила, си остава в две части. Първата е за идентификация на превозното средство и удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Втората част е пак за идентификация, но се носи в колата.

За първи път се регламентира и търговията с части втора употреба. Сделки с употребявани части за коли се извършват само ако едно от лицата е търговец, който трябва да е вписан в регистър. Той се води от кметовете на общините.

Вписани са и изисквания към мястото на съхранение, самите части се продават с търговска гаранция. При сделка с тях в дневници се въвежда информация откъде са придобити, идентификационен номер на автомобила, от който са взети, ако има такъв, описание на частта – вид, модел, марка, година на производство, сериен номер. Тези дневници се съхраняват 3 години.

Пак се борим с войната по пътищата с по-високи глоби

Предложенията, касаещи разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона (първият от тях ще засяга самото движение, в...

За първи път се определят правила и за автосервизите - за тях се въвеждат регистрационен режим и изисквания, за да влязат в него. Със закона се правят и редица нови регистри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com