X
 
 

Ще закъсат ли БСП и "Обединени патриоти" с връщането на надвзетите субсидии?

2883 1
Ще закъсат ли БСП и "Обединени патриоти" с връщането на надвзетите субсидии?
Снимка: БГНЕС
БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни субсидии до 31 декември, 2020 година, след като субсидията стана 1 лев на глас. Същата опасност грози "Обединени патриоти (ВМРО, "Атака" и НФСБ), но там става въпрос за доста по-малка сума - около границата от 400 000 лева за всяка партия в коалицията, пише в. "24 часа".

В края на миналата седмица за последен път парламентарно представените партии плюс "Възраждане" заради резултатите си от над 1% подкрепа от гласувалите на последните парламентарни избори взеха субсидия, изчислена при старата кота - уж 11 лева на глас, но всъщност 13,23 лева на глас, както показа "Шоуто на Слави". Досега надвзетото върнаха ГЕРБ - 5 613 724 лв., ДПС - 1 625 892 лв., "Воля" - 655 938 лв., и "Възраждане" - 170 681 лв. А при превеждането на партийните субсидии миналия петък на БСП бяха удържани 716 120 лв., на ВМРО и НФСБ по 86 914, на "Атака" - 87 351 лв. - или по 30% от транша.

Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата

„Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони. Ние ще реагираме по традиционния начин, по който сме реа...

Така БСП остава да дължи на бюджета 3,5 млн. лв., а трите патриотични формации между 422 и 455 хил. лв. всяка. Следващите четири плащания, от които законът предвижда да се удържат по 50%, обаче ще са по-малки, защото ще са изчислени по 1 лв. на глас. Тоест годишната субсидия на БСП се намалява от 12,6 млн. лв. на 955 хил. лв., а на "Обединени патриоти" става общо 318 хил. вместо 4,2 млн. лв. При намалението траншовете към БСП ще са по 238 872 лв. на тримесечие, като от следващите четири ще им се удържат по 119 436 лв., изчисляват в партийната централа. ВМРО, НФСБ и "Атака" пък ще получават по 26 542 лв., от които ще им се удържат по 13 271 лв.

При намалената субсидия обаче от БСП ще бъдат удържани само 477 745 лв. от следващите плащания на субсидията и червените ще останат да дължат на бюджета 3,059 млн. лв. ВМРО ще имат да доплащат 368 хил. лв., НФСБ - 402 хил. лв., а "Атака" - 399 хил. лв.

Какво ще прави точно БСП, не е ясно. На "Позитано" 20 не са обсъждали конкретни мерки като законови промени или увеличение на членския внос например. "Всички мерки, които управляващите предприеха със субсидията, са насочени срещу БСП като основна опозиция и малките партии. БСП е работила и при по-тежки условия и съм сигурен, че и сега ще се справи, защото членовете ни са в партията заради ценности и идеи, а не заради постове и власт като при ГЕРБ", коментира зам.-председателят на Столетницата Кирил Добрев.

Засега единствено партията на Красимир Каракачанов е уверена, че няма проблем да си доплати дълговете към бюджета. "Имаме достатъчна банкова и касова наличност. Може да върнем парите и сега. Оставили сме обаче част от сумата да се връща чрез субсидията. Предстоят местни избори и там също има разходи. В момента, в който парите трябва да се върнат на държавата извън удръжката, ще го направим", коментира секретарят на ВМРО Юлиан Ангелов.

Президентът с вето за безкрайните дарения за партиите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се позволява финансиране на политическите пар...

От "Атака" също уверяват, че ще се справят, защото гласували за намаляване на субсидията и подкрепяли тази позиция от години.

Actualno.com

Етикети: