Пак се борим с войната по пътищата с по-високи глоби

3590
Пак се борим с войната по пътищата с по-високи глоби
Снимка: БГНЕС

Предложенията, касаещи разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона (първият от тях ще засяга самото движение, вторият – шофьорите, а третият – превозните средства), изкристализират все повече. Идеята за делението е доста стара, но вече по нея работи работна група и скоро се очаква да се стигне до дебат в парламента.

Драстично се предвижда да скочи глобата за неправоспособни шофьори – 600 лева. Това се отнася както за тези, които нямат книжки, така и за хора с отнети временно свидетелства. В момента санкцията е от 100 до 300 лева. По-висока санкция ще има за преминаване на червен светофар – тя се повишава от 100 на 150 лева. Също с толкова ще се глобява шофьор, ако не даде предимство на велосипедист при преминаването на велосипедна пътека, пише в. "Сега".

Полицейски началник: Няма да се кара навсякъде в градовете с 30 км/ч

Където има детски градини, споделени зони, движение на пешеходци, деца, велосипедисти – там искаме да не се кара с повече от 30 к...

С 500 лева пък ще се наказва собственик или вписаният в свидетелството за регистрация ползвател, който предоставя управлението на автомобила си на лице, употребило алкохол или наркотици. В настоящия закон глобата също варира между 100 и 300 лева. Санкция от 300 лв. се предвижда за управление на МПС с обявена за изгубена, открадната или с изтекла давност шофьорска книжка.

В проектозакона е предвидена глоба от 20 лева за шофьори, които превишават скоростта с до 10 км/ч. В момента наказанието се прилага за превишаване с 10 и повече км/ч. Това означава, че занапред ще могат да глобят и за над 5 км над разрешената скорост, въпреки че има допустима грешка при техниката за контрол, която е в рамките на около 2-3 км.

Всички тези предложения предизвикаха критики от известни експерти, подвизаващи се по телевизионните студия. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка е категоричен, че наказанията се измислят само спрямо шофьорите, но не и спрямо тези, които поддържат пътищата. Пред БНТ той попита и защо има предложение за забрана за млади шофьори да карат коли над 67 конски сили за половин година, а не се мисли за по-добро обучение. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите подкрепи колегата си и попита къде и каква е статистиката, обуславяща такава забрана, а бившият началник на КАТ Алекси Стратиев подчерта за пореден път, че в България няма как и кой да събира глоби. Той не се съгласи и с твърденията, че нямало предвидени мерки срещу институции - има предложения да се налагат глоби на длъжностни лица, които не са си свършили работата.

Проверка на Actualno.com в проекта за Закона за движение по пътищата показа, че в чл. 216 пише следното: 2000 лева глоба за длъжностно лице, което не е взело своевременно мерки за отстраняване или обозначаване по установения начин на препятствие на пътя или неизправност; което нареди да се ремонтира път или да се постави съоръжение или препятствие по него, без да е взел мерки за осигуряване на безопасността на движението; което промени въведената организация на движение без разрешение на управляващия пътя и без съгласуване с МВР. Глобата се налага и ако не се следи за "състоянието на пътя, пътните принадлежности и пътната маркировка", след като писмено има такива указания към съответното длъжностно лице.

Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

Кой ги предлага тези неща? Пише МВР "в един вестник", после новините и телевизиите почват да цитират, след това МВР официално казва в д...

Какво ново при изпитите?

Промени ще има в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите. Той ще се състои от решаване на тест за проверка на знанията за управление на МПС и проверка на възприятията и поведението на водача чрез интерактивни видеоклипове. Практическият изпит пък ще се провежда на учебна площадка, както и по пътища, отворени за обществено ползване, във и извън населените места.

Лице, което е загубило правоспособност да управлява МПС, ще се допуска до обучение за възстановяване на правоспособност не по-рано от 12 месеца от датата, на която е върнато или отнето свидетелството и след провеждане на лекционно обучение за безопасността на движението по пътищата в структурите на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...