Всяка десета катастрофа в България носи смърт

3155
Всяка десета катастрофа в България носи смърт
Снимка: КАТ Пловдив

Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза председателят на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на пресконференция по повод стартирането на Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май.

По думите ѝ ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 хил. души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света. Статистика на СЗО обаче показва, че за миналата година България се намира на второ място що се отнася до смъртните случаи на пътя - със 611 смъртни случая при 6684 тежки катастрофи, съгласно официални данни на МВР.

Младежите, пометени в Перловска река при катастрофа, са без опасност за живота

Пострадалите четирима тийнейджъри, пометени от засечен от друга кола автомобил в София вчера (7 май), са в реанимация, контактни са и б...

Все пак спрямо 2017 година има напредък - 71 жертви по-малко и 204 катастрофи по-малко, уточни началникът на КАТ Росен Рапчев. Думите му бяха потвърдени от Крумова, според която в процентно изражение намалението на броя на жертвите е с 10 на сто. Затова и правителството взе решение за създаването на нов модел за управление на пътната безопасност в Република България, а един от съществените елементи в него е създаването на ДА "Безопасност на движението по пътищата", стана ясно от нейните думи. Припомняме, че това е 12-тата държавна агенция, която отговаря за пътната безопасност.

"Факторите за черната статистика са много – несъобразяване на скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции, и други", посочи Малина Крумова.

Тя представи част от функциите и компетенциите на новата институция и акцентира, че основен цел в нейната работа е подобряване на координацията и активен диалог с неправителствения сектор.

Както каза и преди седмица пред Нова телевизия, и сега Крумова посочи, че ДА "Безопасност на движението" прави цялостен анализ на пътната безопасност в страната. "До този момент подобни оценки са правени до голяма степен "на парче" спрямо компетенциите на различните институции. Ние искаме да обхванем всички аспекти – от момента, в който човек получава първите си знания за организацията на движението; през обучението по шофиране; стандартите за безопасност при пътното строителство; мерките за контрол и санкции и всички останали аспекти", обясни Малина Крумова. По думите ѝ в резултат на този анализ ще се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност.

Трета жертва след катастрофата на пътя Пловдив - Асеновград

Три са вече жертвите на зверската катастрофа, станала днес преди обяд на пътя Пловдив – Асеновград. Преди минути стана ясно, че е...

Паралелно с това се систематизира дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението по пътищата и започва работа по подготовка на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030. "Искаме и да променим подхода - от концентрация на ПТП към оценка на риска от ПТП и предотвратяването му. С други думи, вместо да се анализира къде се наблюдава концентрация на произшествия и след това да се прилагат мерки за ограничаването им, да използваме международния опит и да правим предварителна оценка на риска и така да не допускаме инциденти, които могат да се избегнат", обясни председателят на държавната агенция. Сред другите мерки, по които институцията работи е засилване и разширяване на обхвата на одита на пътната безопасност.

Мисията на Седмицата за безопасност по пътищата, която тече сега, е да покаже добри примери за силно лидерство в рамките на правителства, международни агенции, правителствени организации, фондации, училища и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложна цел за намаляване на жертвите в световен мащаб с 50% спрямо 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com