Знаете ли как се казва бащата на Дева Мария?

19127
Знаете ли как се казва бащата на Дева Мария?
Снимка: Getty Images/Guliver

Едва ли има християнин, който да не знае коя е Дева Мария – Божията майка. Наричана още Богородица и Светата майка, тя е най-почитаната светица в православието и католицизма, заченала непорочно сина на Бог. Почитана е като светица и като първа след Бог, поради което и местоименията, заместващи името ѝ, са изписвани с голяма буква така, както тези на Бог – Тя, Нея. Споменава се, че тя е съпътствала сина си Христос по неговия Божий път, но какъв е животът на Дева Мария, преди да зачене Христос, не е известно. За първи път срещаме историята ѝ чак при споменаването на непорочното зачатие, описано от Евангелист Лука. Няма как въпросите, свързани с това къде е родена, как е живяла, кой е бил бащата на Дева Мария, да не събудят интерес, защото тя е втора след Бога, по-славна от най-високите ангелски чинове – Херувим и Серафим.

Три овчарчета виждат обявлението на Света Дева Мария край Фатима

Родителите на Богородица

На Богородица е отредено да роди дългоочаквания Спасител на човечеството, поради което живо се интересуваме кои са били родителите ѝ, кой е бащата на Дева Мария, дал живота ѝ, живот ценен и свещен, благословен с раждането на Спасителя. Бащата на Дева Мария се наричал Йоаким, а майката носела името Анна. Семейството било праведно, чисто, но вярата им била поставена на изпитание, като дълго Бог не ги дарявал с наследник – нещо, на което не се гледало с добри очи в онези векове и се считало за Божие наказание и символ на Божия гняв. На преклонна възраст молитвите им се сбъднали и Анна родила Мария – Божията майка. Макар да била дете, измолено от Бог и дълго очаквано, Дева Мария имала съвсем обикновено детство, за което не се знае и не е писано много. За бащата на Дева Мария е известно, че е бил изгонен от Йерусалимския храм, когато искал  да принесе жертва, за да измоли Бог за детенце, както и че се е оттеглил в пустинята и започнал горещо да се моли за чедо, което и получил от Бог. И то не какво е да е дете, а светица – Божия майка.

Дева Мария се нарежда на 12-то място сред най-влиятелните жени

Светата Божия майка

Дългоочакваното дете на Йоаким и Анна получило красивото име Мария, което на иврит е Мариам, а сред значенията му са „горчива, непокорна, обичана от Създателя“. За детството ѝ не знаем нищо, Евангелието разказва за нея едва след вестта, че е избрана, за да роди Спасителя. От този момент започва писаната история за Дева Мария – майката на Божия син, а историята на бащата на Дева Мария и съпругата му Анна е загърбена, за да даде път на раждането на сина Божий, делата и саможертвата му за човечеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: оръдие или уръдие?

Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта

Виното на Южна Африка: Нов свят, нови вкусове

Преди да сложите олиото за пържени картофи, сложете това в тигана

Какво се случва с очите ви след 3 часа гледане в екран?

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Кога мъжете се връщат при бившите си

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com