Виното на Южна Африка: Нов свят, нови вкусове

5255
Виното на Южна Африка: Нов свят, нови вкусове
Снимка: Seewines

Южна Африка е страна на разнообразието – има 3 различни столици, 9 провинции и цели 11 официални езика. Но това, което не всеки знае, е че ЮАР също така е дом на едни от най-любопитните и специфични вина в света. Винената индустрия тук се развива значително през последните 15 години и днес се разпростира почти изцяло в крайбрежната провинция Западен Кейп. В нея, благодарение на благоприятната природа и умерения климат, се създават вина, които са толкова разнообразни и вълнуващи, колкото и самата страна. А най-хубавата новина е, че сега имаме невероятния шанс да опитаме тези нови вкусове, благодарение на винените откриватели от Seewines. Подбраните бутилки южноафриканско вино можете да откриете както онлайн, така и в техния магазин “Галерия Seewines”.

Сомелиерът Ясен Стайков е сред винените откриватели на най-интересните находки от ЮАР

Едно пътешествие за винени съкровища

Макар и не толкова популярна, колкото традиционните производители като Италия и Франция, Южна Африка се превръща във все по-значителен и екзотичен играч на винената сцена. Заради множеството винарни, необикновените сортове, както и признанието на критиката, ЮАР е определяна като световната съкровищница на виното в момента. Затова и екипът на Seewines решава да се запознае с тези интригуващи находки от първо лице. Техният сомелиер Ясен Стайков се отправя на вълнуващо пътешествие из южноафриканските лозя. И като всеки непознат регион, ЮАР таи неподозирани предизвикателства за винения приключенец.

Например, любопитен е начинът, по който започва възходът на съвременното южноафриканско вино. През 2002 г. група съмишленици се обединяват около една луда идея и предприемат обиколка с хеликоптер над крайбрежието в издирване на стари, изоставени лозя. Откриват ги - и с много търпение и старание те са възстановени, а днес раждат завладяващите съкровища, които печелят симпатиите на винената критика. Но трудностите не се изчерпват с локализирането им. Може би най-необичайното във винопроизводството в Южна Африка е борбата с павианите. В някои лозя берачите отиват на гроздобер въоръжени с пистолети, тъй като южноафриканските павиани са изключително умни примати. Те съвсем планирано очакват узряването на гроздето и организирано се спускат на стада към лозята, за да се насладят на по-сочните гроздове. Затова и всяка капка вино е буквално извоювана с цената на една сериозна съпротива.

Всички тези особености, качеството на самите вина, техниките на производство, както и сплотената винарска общност, впечатляват до такава степен, че решението на Seewines е категорично. Те трябва да бъдат представени на българската сцена.

Екзотични сортове от непознати земи

Преди да стигнат у нас, вината са внимателно подбирани от едни от най-популярните винени региони в Южна Африка – Стеленбош и Суартленд.

Категоричната винена столица на ЮАР е Стеленбош – с разнообразието си от над 50 вида почви, районът е изключително благоприятен за отглеждане на лозя. Най-известните сортове тук са плътният Каберне Совиньон и свежият Шенин Блан – два напълно противоположни вкуса. Но безапелационно най-интересният сорт, който Стеленбош предлага е своенравният Пинотаж, емблема на южноафриканското вино. Създаден е през 1925 г. от проф. Ейбрахам Перолд, който кръстосва сортовете Пино Ноар и Сензо. Вината от него се характеризират с широка гама вкусове, които впечатляват и най-изтънченото небце. Може да изненада с лека пикантност, опушени нотки, аромат на свежи горски плодове, билки или дори бекон. Един подходящ избор за пролетта, особено ако опитвате този сорт за първи път, е майсторският Радфорд Дейл Винум Пинотаж. В този фин шедьовър откриваме вкус на микс от сочни черници, ягоди и малини, а ароматите на свежи цветя и листенца от роза носят истинско пролетно настроение.

Друг известен регион е Суартленд, наричан "черната земя" поради своята особена почва. Заради това потискащо име, Суартленд дълго време е подценяван като винен регион. Днес обаче от тук идват най-добрите и световно признати южноафрикански вина – сортовете Сира, Гренаш, Сензо, Каринян и още много. Една впечатляваща находка от този регион идва от винарната на Донован Рал – звезда на южноафриканското винопроизводство. Неговата Сира, Ава, кръстена на дъщеря му, е толкова ексклузивна, че от нея са произведени само 3900 бутилки, а всички негови вина обикновено се резервират още година преди гроздето за тях да е узряло.

Лимитирана колекция в Галерия Seewines

В резюме, ако трябва да опишем южноафриканските вина с няколко думи, то бихме казали: очаквайте неочакваното. Световната винена карта се развива и разраства постоянно, като находките от Новия свят заемат все по-голяма част от нея. В тях откриваме не само нови вкусове и аромати, но и различни, уникални изживявания. Вината от Южна Африка предлагат точно това – едно пътуване до непозната територия, отклонение от познатото, което предизвиква небцето и разпалва любовта към виното още повече. Ако смятате, че сте истински приключенец на вкусовете, или просто сте в настроение за нещо различно, не пропускайте да се насладите на лимитирана колекция от южноафрикански находки в Seewines.

При тях откриваме всичко – от финия и комплексен Пинотаж, плътния Каберне Фран, чак до свежия и тропически Шенин Блан. Всички те са лично подбрани от техните професионални сомелиери, за да превърнат новите и непознати находки в достъпно удоволствие. Цените варират – предлагат се бутилки на стойност от 20 лв. до 120 лв, така че да има по нещо за всеки. С вината можете да се запознаете на две предстоящи събития: Винена вечеря Южна Африка във Vino&Tapas на 29 май и елегантната дегустация на Находките от Южна Африка на 20 юни. Ще имате възможност както да опитвате, така и да чуете завладяващи винени истории от първо лице.

Но най-добрият начин да се потопите изцяло в изживяването на Южна Африка, е като посетите техния магазин “Галерия Seewines”. Един отзивчив екип ще се превърне във ваш пътеводител по картата на виното и ще ви ориентира към най-доброто за вашия вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com