Три овчарчета виждат обявлението на Света Дева Мария край Фатима

11156
Три овчарчета виждат обявлението на Света Дева Мария край Фатима

1917 г.

Фатима е място за поклонение подобно на Лурд, което се посещава и от болни с надеждата да бъдат изцерени. На 13 май 1917 година Дева Мария се явява на трите деца на един местен овчар, Лусия дош Сантош, Жасинта и Франсиско Марто, насред полето.

Тя им казва, че трябва да се връщат на това място на всяко 13-о число на месеца. Децата се разбрали да запазят в тайна срещата с Божията майка, но Жасинта нарушила споразумението.

На 13 май 1917 година и така всеки месец до 13 октомври същата година, трите дечица отиват до дъба, над който от небето слиза при тях Дева Мария и им говори. Това, което им казва, е известно като "Трите пророчества от Фатима" - две от тях - относно възхода на комунизма в Русия и света и Втората световна война - се сбъдват... Третото пророчество дълго време беше пазено в мълчание от Ватикана. През май 2000 година папа Йоан Павел ІІ обяви дълго пазената тайна... видението разказва за облечен в бяло отец, който върви през разрушен град към хълм, където стърчи голям кръст. Под кръста стоят два ангела с кристални топки, в които събират душите на мъртвите. Наоколо изглежда, има война. Докато човекът в бяло се изкачва към кръста, минаващи наблизо войници го разстрелват.

Роден е Хаджи Димитър

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български войводи. Загива едва 28 годишен след тежко ...

Дълго време се смяташе, че това пророчество е било пазено в тайна, защото описва опита за атентат срещу папата. Ватиканът твърди, че това е Третата тайна от Фатима, но мнозина ревностни католици смятат, че не всичко е разкрито. Те предполагат, че последното пророчество касае събития, около "свършека на света". Йоан Павел ІІ на три пъти ходи на поклонение във Фатима, като остави в катедралата, построена на това място, извадения от него куршум и кардиналския си пръстен - полякът до последно твърдеше, че Дева Мария от Фатима го е спасила от смърт при покушението срещу него.

Франсишку и Жасинта умират две години след явлението. Оцелява само Лусия, която става монахиня - тя умира през 2005 г., на пределна възраст - почти 98 годишна, глуха и сляпа. Докато беше в добро здраве, папите я посещаваха лично в нейния манастир в Португалия. В писма до тях тя беше описала събитията и тайните, които Светата майка била разкрила някога. Какво точно са си говорили и дали това са истинските пророчества - сигурно ще си остане загадка.

По време на последното явяване на Девата може би около 70 000 души присъстват на мястото - то е описано в пресата от това време и свидетелствата говорят за "Чудото със Слънцето". Бил облачен и дъждовен ден, валяло... Изведнъж част от облаците се раздалечили и се показало Слънцето - но то било някак си бледо, матово - после заблестяло в ярки цветове и започнало да се движи в различни посоки. Тревата бързо изсъхнала, дрехите на хората също. Астрономите и метеоролозите докладват, че никакви необикновени атмосферни явления не са засечени по това време, в която и да е точка на света.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....