Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта

1727
Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта
Снимка: Istock

Часовете, които прекарваме в сън, са от решаващо значение за цялостното ни здравословно състояние, включително и за контрола на теглото ни. Някои навици по време на сън обаче могат несъзнателно да допринесат за увеличаване на теглото.

Ето често срещаните грешки, за които трябва да внимавате:

1. Ядене на тежки ястия късно вечер: Консумирането на голямо, тежко ядене непосредствено преди лягане може да наруши съня ви и да доведе до увеличаване на теглото. Когато ядете близо до времето за лягане, тялото ви няма достатъчно време да усвои правилно храната.

Това може да доведе до лошо храносмилане, киселини и дискомфорт, да затрудни заспиването и да наруши цикъла на съня ви. Освен това храненето късно вечер може да накара тялото ви да складира повече калории под формата на мазнини, тъй като не изгаряте толкова енергия по време на сън.

Какво ще се случи с вас след една лъчичка мед преди сън?

2. Безразсъдно похапване пред телевизора: Много от нас имат навика да похапват, докато гледат телевизия или скролват в телефоните си преди лягане.

Това безразсъдно хранене може да доведе до прием на излишни калории, особено ако закуските са с високо съдържание на захар, сол или нездравословни мазнини. За да избегнете това, опитайте се да определите време за закуска по-рано вечерта и избирайте по-здравословни варианти като плодове, ядки или кисело мляко.

3. Консумиране на стимуланти: Пиенето на кофеинови напитки като кафе, чай или енергийни напитки твърде близо до времето за лягане може да наруши качеството на съня ви. Кофеинът е стимулант, който може да ви държи будни и да наруши естествения ви цикъл на сън и бодърстване.

Недостатъчният сън е свързан с увеличаване на теглото, тъй като може да повлияе на хормоните, които регулират глада и ситостта. Най-добре е да избягвате кофеина няколко часа преди лягане, за да си осигурите спокоен нощен сън.

4. Нередовен график на съня: Непостоянният режим на сън, като например късното лягане през уикендите и спането в къщи, може да наруши вътрешния часовник на тялото ви. Това може да доведе до лошо качество на съня и да повлияе на метаболизма ви.

Проучванията показват, че нередовният график на съня е свързан с увеличаване на теглото и затлъстяване. Установяването на редовен режим на сън с постоянни часове за лягане и събуждане може да помогне за регулиране на метаболизма и за по-добро общо здраве.

5. Използване на екрани преди лягане: Синята светлина, излъчвана от електронни устройства като смартфони, таблети и компютри, може да попречи на производството на мелатонин - хормон, който регулира съня.

Излагането на синя светлина преди лягане може да наруши цикъла на съня ви и да затрудни заспиването. Това може да доведе до недоспиване, което е свързано с увеличаване на теглото и затлъстяване. За да подобрите качеството на съня, избягвайте екраните поне един час преди лягане или използвайте филтри за синя светлина на устройствата си.

5-те най-добри и 5-те най-лоши храни преди сън

6. Липса на физическа активност: Заседяването през вечерните часове може да допринесе за увеличаване на теглото. Вместо да приключвате с времето, прекарано пред екрана, опитайте се да включите лека физическа активност във вечерната си рутина, например кратка разходка след вечеря или леки упражнения за разтягане.

Редовната физическа активност не само изгаря калории, но и спомага за по-добро качество на съня и цялостно благополучие.

7. Стрес и безпокойство: Високите нива на стрес и безпокойство могат да нарушат съня и да доведат до емоционално хранене или желание за нездравословни храни за утеха. Хроничният стрес може също така да повлияе на нивата на хормоните, свързани с апетита и метаболизма, което с течение на времето допринася за увеличаване на теглото.

Намирането на здравословни начини за справяне със стреса, като медитация, упражнения за дълбоко дишане или занимания с хобита, които ви харесват, може да подпомогне по-добрия сън и управлението на теглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com