Знаете ли колко е висок най-високият човек в България?

35120
Знаете ли колко е висок най-високият човек в България?
Снимка: Thinkstock

Височината се счита за предимство особено в света на модата. Дамите, високи над 1.75, се гордеят с дълги крака – символ на красота и женственост, а по-нисичките момичета често им завиждат за дължината на бедрата. При господата липсата на височина поражда комплекс, познат под името Наполеонов комплекс. В резултат на проведено изследване учените откриват, че наполеоновият комплекс или синдромът на ниските господа наистина съществува и създава проблем със самочувствието и самооценката на страдащите от него.

Може ли обаче и прекомерната височината да бъде проблемна, да пречи или да води до болка, трудно предвижване и ниска самооценка? Разбира се. Всичко в обществената среда е създадено за хора със средни размери. Така, както ниският човек среща трудност да достигне багажника над седалката си в автобуса и това е проблем за него, по същия начин и прекалено високият среща трудности в тази среда – краката му не се побират на определеното място за сядане. И това е само най-незначителна част от проблемите, с които се сблъскват твърде високите хора. Състоянието се нарича акромегалия и обикновено е свързано със заболяване. Тумор на хипофизата би могъл да доведе до прекалено висок ръст, а твърде високият ръст предизвиква не просто неудобство в битов план, но и здравословни проблеми, болка в ставите, костите, кръста. Известно е, че най-високите хора в света, чиято височина е много над нормалната, имат проблем с двигателните способности и много от тях използват патерици или бастун при ходене. Така че не завиждайте на твърде високия ръст, тъй като той създава по-скоро затруднения на притежателя си, отколкото да има полза от него.

Знаете ли до колко години расте човек?

Бърз отговор: средно до 27 години. Височината на човека се счита разстоянието от върха на главата до равната част на краката. Струва с...

Колко е висок най-високият човек в България?

Знаете ли всъщност колко сантиметра е ръстът на най-високия човек в България и сблъсква ли се с предизвикателства в ежедневието си, произтичащи от високия ръст? За титлата най-високият българин си съперничат двама мъже у нас, чиято височина е 215-217 сантиметра. Единият се казва Григор и е едва около 29-годишен, а другият е Борислав на 36 години. Освен трудности, свързани с намиране на дрехи и обувки за своя ръст, двамата мъже се оплакват и от болки в коленете и кръста, съпровождащи живота им от ранна детска възраст и дължащи се на прекаленото им израстване на височина. Григор не се притеснява от ръста си и само споделя, че му е трудно в градския транспорт и с откриването на обувки 50-ти номер. За разлика от него Борислав, страдащ от болест, наречена гигантизъм, на която се дължи прекалено високия му ръст, не харесва височината си и се оплаква от невъзможността да открие обувки 53-ти номер, както и от всички трудности, неприятности и болки, произтичащи от ръста му.

Кой е най-високият човек в света?

Освен кой е най-високият човек в България вероятно ви е любопитно и кой е най-високият човек в света. Според книгата за рекордите на Гинес това е Султан Кьосен от Турция с неговите впечатляващи 251 см. Той се сблъсква с редица трудности в ежедневието си като тесни и ниски пространства, липса на дрехи, подходящи за височината му, ниски седалки на обществените места, но по-неприятното е, че височината уврежда здравето му и води до необходимостта да се движи с помощта на патерици. Не съумява да сбъдне и мечтата си да играе професионално баскетбол, тъй като израства много на височина и може да стигне коша с ръката си без никакви усилия, поради което е изключен от известния клуб по баскетбол, посещаван от него в детството му.

Най-дългата нация в света се смалява

Най-високата нация в света се смалява. Поколението на холандците, родени през 2001 г., е по-ниско от роденото през 1980 г., показва пр...

Ако освен кой е най-високият българин се чудите и кой е най-високият мъж на всички времена, който вече не е между живите, то това е американецът Робърт Уадлоу, достигнал внушителните 272 сантиметра. Любопитен факт е, че височината му като бебе е била цели 91 см., а на 9 години бил по-висок от баща си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com