Знаете ли кога е открита първата електроцентрала в България?

15242
Знаете ли кога е открита първата електроцентрала в България?
Снимка: iStock

Електроснабдяването е съществена част от благоустройството и създаването на благоприятни условия за живот. С избирането на София за столица на България през 1879 година въпросът за електрифицирането на града е поставен на дневен ред. Първоначалната идея е била да се използват водите на Боянската река и да изгради водноелектрическа централа при село Бояна. Тази идея обаче остава нереализирана, тъй като дебитът се оказва недостатъчен. Строежът е спрян две години след стартирането му през 1892 година. Така откриването на първата електроцентрала в България се отлага до 1900 година, когато светват повечето от централните улици на София благодарение на откриването на първата електроцентрала в България – водноелектрическата централа край село Панчарево, използваща водите на река Искър до София.

Първата електроцентрала в България, която е водно-електрическа

Завърши плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

На 24 октомври 2020 г. приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. В 9:47 часа блокът бе включен в н...

Първата електроцентрала в България е открита през 1900 година до София. Инженер е французинът Самюел Ребюфел, а централата е построена за само година и половина. Тя е водно-електрическа и използва водите на река Искър. Започналият на 1 април 1899 година строеж приключва изключително бързо и през 1900 година централата е открита, а София е електрифицирана. Така първата електроцентрала в България се оказва разположена на 18 км. от София и използвана за електрифицирането на столицата.

По-късно – през 1923 г. в село Бояна е открита и втора електроцентрала – Боянската юзина, изграждана и строена дълги години. Произведената електроенергия от тази втора електроцентрала се използва не само за град София, но и за безплатно обществено електрифициране на село Бояна като реверанс, че там е разположена централата и се използват водите на местната река.

Първата електроцентрала в България, която е атомна

Атомната електроцентрала „Козлодуй” е първата атомна централа не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Началото на изграждането е поставено на 14 октомври 1969 г., а за площадка е избран терен, разположен близо до река Дунав и до град Козлодуй, от който електроцентралата получава името си. Началото на българската ядрена енергетика е поставено 3 години по-рано – през 1966 година с подписване на договор за сътрудничество между България и тогавашния СССР за изграждането на атомна електроцентрала. Само няколко години по-късно първият ядрен енергиен блок е въведен в експлоатация и е поставено началото на ядрената енергетика за цяла Югоизточна Европа именно в България. Постепенно са изградени 6 блока. Съдбата на първи и втори, както и на трети и четвърти блок в наши дни обаче е да бъдат изведени от експлоатация с решения на Министерския съвет от 2008 и 2012 година. Пети и шести блок продължават да работят и да произвеждат енергия, благодарение на това, че лицензията им е подновена и продължена.

Китай ще строи слънчева електроцентрала в космоса

Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия директно в космоса и ще я предава на Земята с по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com