Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

20791
Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Попълвате графата „цвят на очите“ при смяна на личните документи, без да се замислите? Всички правим така, но много от нас се оказва, че грешат цвета на очите си. Син, зелен, кафяв, черен – така определяме очите си, но всъщност нещата не са толкова прости. Какъв цвят са наистина очите ми вероятно е въпрос, който не сте си задавали и не сте и подозирали, че може да си зададете. Любопитен ли ви е отговорът? Ще ви запознаем с тайния свят на очите и техния цвят, за да откриете своя истински цвят на очите.

Ирисът – цветът оживява във вашите очи

Цветната част на окото ви се нарича ирис. Ирисът определя цвета на очите ви. Не е лесно да разгадаете какъв ще бъде ирисът на наследниците ви, тъй като съвсем не е сигурно, че родители със сини очи ще имат синеоко бебе, нещата в света на цвета на очите са много по-сложни и комплексни. Ако вече си задавате въпроса какъв цвят са наистина очите ми, то е време да научите, че ирисите могат да бъдат в един от шестте цвята: кехлибар, син, кафяв, сив, зелен, лешников или червен. Вероятно ви изненадва присъствието на червен цвят и отсъствието на черен. Червеният цвят е характерен за албиносите. Реално това са прозрачни ириси, почти лишени от меланин, който формира цвета, така че червеният цвят се дължи на прозиращите кръвоносните съдове. Звучи зловещо, но всъщност албиносите впечатляват с цвета на кожата и очите си и не са лишени от красота.

С кой цвят може да объркате цвета на вашите очи?

Сигурни ли сте, че знаете отговора на въпроса какъв цвят са очите ми? А ако грешите? Най-често се бъркат лешниковите очи с кехлибарените. Дали вашите очи са лешникови или кехлибарени е лесно да разберете, като огледате внимателно ириса си. Има ли там петънца в син или зелен цвят? Ако да, то очите ви са лешникови. За разлика от тях очите в цвят кехлибар нямат подобни петна, а цветът им клони към медено или златисто. Може да сгрешите и зеления цвят с лешниковия. Определяте цвета на очите си като зелен, тъй като виждате зелени петънца? Грешите. Очите ви са лешникови, ако цветът им не е плътно зелен по целия ирис. Само 2% от хората реално са със зелени очи, макар че много повече определят погрешно цвета на своите като зелен. Най-често срещаният цвят на очите е кафявият, които лесно се бърка с лешниковите очи.

Много притежатели на сиви очи определят цвета на ирисите си като сини. Ако сте със светли очи следва да се запитате какъв цвят са наистина очите ми. Сините и сивите очи са също толкова често грешени, колкото лешниковите и кехлибарените. Отново трябва да се вгледате в ирисите си и да проверите имате ли петънца в златист или кафеникав цвят. Ако забележите такива, то цветът на очите ви е син, а не син. Подобно на ситуацията със зелените очи, много хора определят своите като сини, а реалният им цвят е сив. Сивите очи ще разпознаете и по това, че променят цвета си според светлината, дрехите, грима. Те могат да изглеждат както сини, така и зеленикави  в зависимост от емоционалното състояние, дрехите и средата. За разлика от тях сините очи остават сини без значение на каква светлина сте и какъв е цветът на блузата ви. Сините очи също са рядкост, както и зелените, и като цяло броят на хората със сини очи намалява в световен мащаб. Интересно е да знаете, че ако очите ви са сини, имате ниско ниво на пигмент в ирисите. Много бебета се раждат със сини очи, тъй като не се е образувал още достатъчно меланин, и потъмняват с месеците или дори с годините, променят цвета си. И ако промяната на цвета на очите при бебетата и малките деца е нормална и очаквана, то ако подобно явление ви се случи в зряла възраст, посетете лекар, тъй като е предупредителен сигнал за заболявания като синдром на Хорнер или пигментна глаукома.

Е, открихте ли, че грешите цвета на очите си? Не се тревожете, много хора сме във вашето положение и едва сега разбрахме какъв цвят са очите ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com