100 години от Октомврийската революция - генеалогия на абсолютизма

13720
100 години от Октомврийската революция - генеалогия на абсолютизма
Снимка: Getty Images/Guliver

През 1917 година се случи Руската революция, която потресе целия свят - "Дайте хляб!". В хода на революцията, започнала като стихиен порив на народните маси, Николай II се отрече от престола. Сменилото се временно правителство, състоящо се от демократи, бързо напуска авансцената. Болшевиките, водени от Ленин взимат властта в свои ръце със сила.....

На 7 ноември се навършват точно 100 години от Октомврийската революция, породила първата в историята социалистическа държава.

Масови арести в Русия след протести срещу Путин

Руската полиция арестува над 400 активисти в страната по време на неразрешен от властите протест срещу президента Владимир Путин, преда...

Въпреки това в днешна Русия практически не се усеща празнична суматоха около столетието, с изключение на отделни части от обществото, като комунистическата партия. Говорителят на президента Дмитрий Песков подчерта: "Администрацията на Путин не планира да провежда мероприятия". По думите му няма никаква необходимост да се отбелязва по-специално тази дата.

Ако СССР, роден от революцията, съществуваше и сега, то ситуацията сигурно щеше да е различна, но той изчезна в края на 1991 година... Русия е приемник на ССР, но независимо от това всичко се промени: държавната и икономическата система, структурата на обществото, а така също и идеологията.

От друга страна е факт, че руснаците и днес изпитват силна носталгия по съветския период, когато в ролята си на свръхдържава СССР противостоеше на САЩ, развиваше промишлеността си, а животът на хората се отличаваше с определена стабилност. Администрацията на Путин не може изцяло да отрича плодовете на революцията, породила СССР.

"Някои наричат Октомврийската революция държавен преврат, но този исторически факт изисква дълбока, обективна и професионална оценка", подчерта самият Путин, заемайки неутрална и неопределена позиция. Изглежда, че той не иска да задълбочава историческия дискурс, засягайки сърдечните струни на руснаците, което може да доведе до разкол в обществото, но ми се струва, че има и други причини, поради които властта се въздържа от оценка на революцията.

Ликвидирането на опозицията, контрол над медиите, държавно управление на икономиката... Мнозина отбелязват сходството между властния стил на управление на Путин и съветската авторитарна система.

Русия харчи по $200 000 годишно за съхранението на трупа на Ленин

Руското правителство отделя около 200 000 долара годишно за поддръжката на трупа на президента на Съветския съюз Владимир Ленин. Споре...

"Кое е най-влиятелното лице за последните 100 години?" Руските социологически проучвания показват, че на върха на класациите са Путин и Сталин, които си оспорват първото място. Някои дори предполагат, че популярността на президента, чийто рейтинг надвишава 80%, напомня култа към личността на сталинския период.

При това Путин, който държи властта в ръцете си вече 17 години, често е наричан император. Та, империализъм или съвет? Независимо да ли правителството одобрява революцията или я отрича, то неизменно е свързвано с такива понятия, като “абсолютизъм“. За сегашната власт тази годишнина е крайно неудобна.

Веднъж президентът Путин постави под съмнение значимостта на Октомврийската революция, като заяви: "Не можеше ли постепенно да се развиваме без революция?" Това се случи по време на международен форум, състоял се през миналия месец.

Октомврийската революция е завземане на властта за сметка на военен преврат, който оглавиха професионалните революционери Ленин и Троцки. Мина време и през 2014 г . В Украйна бе извършен кървав държавен преврат. Може би с това Путин даде да се разбере, че не признава превратите, които понякога се наричат революции.

Изглежда, че в момент всички опасения на властта на безпочвени. По последни данни на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение, едва 5% от респондентите говорят за необходимост от революция. При това 92% казвате, че революцията е недопустима.

Путин представи своите рецепти за развитието на Русия и света

Президентът на Русия Владимир Путин доста често прави изявления тип "отворена линия". Той спази традицията и по време на заседанието на...

Почетният професор на Харвард, историкът Ричард Пайпс отбелязва: "Традиционният манталитет и обичаи са причината, поради която руснаците са склонни за изпитват потребност от силна власт. От реда и свободата те избират първото".

Царският деспотизъм по време на династията на Романови, съветската диктатура и силната ръка на Путин... Нима историята на репресиите предизвика тази необходимост?

"Путин не се счита за император, но мисля, че е стопанинът и ръководителят на Русия, който ще я спаси", казва руският политолог Глеб Павловский. Следващите президентски избори ще се състоят през март 2018 година. Ако Путин издигне кандидатурата си, както се предполага, той ще остане много дълго на власт – до поне 2024 година.

Автор: Мотоки Икеда, Източник: "Нихон Кейдзай"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари