Американски анализ: Нямаме ключови национални интереси в Украйна

6096
Американски анализ: Нямаме ключови национални интереси в Украйна
Снимка: Getty Images

Анализът е публикуван в The National Interest. Авторът Уилям Ругер е президент на Американския институт за икономически изследвания. Ветеран от войната в Афганистан, кандидат на президента Доналд Тръмп за поста посланик в Афганистан.

Все някой трябва да го каже: конфликтът в Украйна не засяга пряко ключови национални интереси на САЩ или геополитическия пейзаж, през който те да преминат. За добро или за лошо, това заключение няма да повлияе на бъдещето на външната политика на САЩ. Конфликтът със сигурност може да влия емоционално но не бива да ни разубеждава да направим променяме глобалната стратегия, която води страната ни към дългосрочен успех, като неотдавнашното ни изтегляне от Афганистан. Тези промени включват увеличаване на фокуса ни върху Китай като наш най-важен стратегически конкурент, да се разграничим от Европа и Близкия изток и да заменим показния алтруизъм в чужбина с вътрешно обновяване.

И все пак има важни поуки, които трябва да се извлекат от конфликта за бъдещата външна политика на САЩ, особено по отношение на баланса между офанзивата и отбраната и отприщените конвенционални способности на Русия. Но изводите няма да са същите като това, което чувате от външнополитическите позиции, които независимо какво се случва - успех или провал - ще се застъпват с нова сила за статуквото и преобладаващия ред.

На обикновените американци може да бъде простено тяхното погрешно убеждение, че Украйна заема централно място във външната политика на САЩ. С развитието на военните действия постоянно им се показва карта на Украйна, където напредването на руските войски е отбелязано в червено. След като изслушаха коментарите на „ястребите“, те се притесниха дали Русия ще спре на западните граници на Украйна. Ежедневно те се захранват с драматични клипове от бойните полета на най-опустошителния конфликт в Европа след Втората световна война, някои подчертават бруталността на руските войници, а други героизма на украинските патриоти.

Но ако се тревожите за събитията в Украйна, можете да сте сигурни, че те означават много по-малко за Съединените щати, отколкото изглежда, особено ако слушате само коментари на вашингтонските говорители, които вдъхновяват американците, че трябва да помагат повече на жертвата в този конфликт, но не отчитат нито произтичащите от това рискове, нито пълната липса на национален интерес в тази посока. За щастие, основите на мира, върху които се крепи сигурността на Америка и нашият траен просперитет, до голяма степен не са засегнати от конфликта.

Първо, Съединените щати продължават да разполагат с най-боеспособните конвенционални и ядрени сили в света, които гарантират нашата териториална цялост. Светът става все по-малко еднополюсен, но нашите въоръжени сили все още са с глава и рамене над другите държави - особено по отношение на техните логистични способности. Ние сме далеч от други центрове на власт, било то Пекин или Москва, и поддържаме приятелски отношения със слабите си съседи. Атлантическите и тихоокеанските води все още са важни: те ни дават хилади километра предимство пред нашите съперници. Освен това, нищо не застрашава баланса на силите в Евразия, вечната причина за безпокойство на американците: напротив, конфликтът измести баланса в полза на Съединените щати и техните съюзници в НАТО. Единственото потенциално предизвикателство за настоящия баланс е Китай.

Херсон е тесен за руснаците, украинците съобщават за нов убит руски генерал, Русия пак нагло говори за нацизъм

Херсон изглежда почва да се превръща в сериозен проблем за Кремъл в Украйна. В Херсонска област руската армия е изцяло на защитни позиц...

Друг урок, който можем да научим от този конфликт е, че балансът между нападение и защита е в полза на отбраняващата се страна, така че ще бъде по-трудно да стигне до агресия в името на евразийското господство. Тези фактори помагат на САЩ да придобият увереност относно сценарии, които със сигурност тревожат по-слабите държави.

Войната на Русия не променя факта, че западноевропейските ни съюзници са далеч по-богати и по-гъсто населени от Русия и лесно биха могли да разположат мощни армии, за да възпират и защитават, дори ако Москва погълне цяла Украйна. Конфликтът не променя факта, че Русия е страна със размер на икономиката, по-близо до Испания и Италия, отколкото до САЩ, Китай или дори Германия, които могат да трансформират икономическата си мощ във военна. Припомнете си, че Западът спечели Студената война, въпреки че Украйна и други страни бяха част от Съветския съюз. Вече изглежда нелепо да се гледа на Русия като на заплаха за нашата национална сигурност, след като видяхме как се “справя” с много по-слаба държава.

Единствената реална опасност за нашите интереси е, че намеса ни заплашва с ескалация, която може да доведе до до пряка конфронтация, дори ядрена. Рискът може да се разбира като "последици, умножени по вероятност". Последствията от ескалация може да означават ядрена война и дори най-малкото увеличение на вероятността не трябва да се приема с лека ръка. Сериозните рискове и фактът, че Украйна не е от жизненоважно значение за сигурността или просперитета на САЩ, обясняват защо администрацията на Байдън действа по-предпазливо, отколкото биха искали много поддръжници на американското надмощие. Но последните, подобно на онези, които навремето безотговорно подписаха писмо в подкрепа на забранената за полети, нямат никакви правомощия и безразсъдно смятат, че интересите на Украйна са причина да рискуваме своите собствени.

Икономическата и военна слабост на Русия не отрича факта, че тя притежава ядрени оръжия. Ето защо САЩ трябва да бъдат внимателни и трезво да реагират на бруталността на Русия и успехите на Украйна на бойното поле, а не да се опияняват от бушуващи емоции. Всичко би било различно, ако Украйна беше Канада, Великобритания или Япония – тяхното значение за нашата сигурност и просперитет е неизмеримо по-голямо. Но колкото и жълто-сините знамена да се веят навсякъде, геостратегическите и геоикономически реалности на Украйна няма да се променят.

В някои външнополитически кръгове прагматичният подход не е от полза. Реалистите обаче се стремят да защитават интересите на обикновените американци, които трябва да плащат за нашите външнополитически решения.

САЩ: Иран ще достави на руснаците безпилотни летателни апарати

Иран планира да достави на Русия стотици безпилотни летателни апарати с възможности за бойни оръжия, които да бъдат използвани в Украйн...

Така външната политика на САЩ трябва да се движи в същата посока, както преди избухването на военните действия в Украйна: към по-голям реализъм в международните дела и сдържаност в използването на военна сила. Трябва, доколкото е възможно, да не поемаме нови задължения и да призоваваме съюзниците да се грижат за собствената си сигурност. Трябва да укрепваме флота и по-упорито да защитаваме законните си икономически интереси.

 

Иначе, докато сме зад граница, ще ни изгори къщата. Американското общество е все по-болно. Трябва да насочим времето, усилията и ресурсите си към вътрешните проблеми – разделение и разпад. Американците страдат от увеличаване на престъпността, безпрецедентни и катастрофални разделения и провал на държавните институции. Нашата култура е ударена от пагубна политическа коректност, съчетана с меритокрация (равни възможности). Инфлацията несправедливо наказва спестяващите и намалява доходите на тези, които най-малко могат да си я позволят. И докато американската икономика създава богатство, вие трябва да сте наистина герой от приказките, за да не се безпокоите при бързо покачване на дефицита, опасни нива на дълг и тотално нехайство на надзорните органи. На този фон обаче Конгресът току-що одобри допълнителни 40 милиарда долара подкрепа за Украйна - само единадесет сенатори гласуваха против, всичките републиканци.

И има ли някой съмнение, че Украйна чака нови субсидии? В Конгреса, а и многобройни мозъчни тръстове, които съществуват с чужди пари, се е установила нещо като преторианска гвардия, които предприемат мащабни стъпки за възстановяване на Украйна. Задавайте неудобни въпроси на свой собствен риск.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com