Amnesty International: Връщащите се сирийски бежанци са изправени пред изтезания и насилие

2903
Amnesty International: Връщащите се сирийски бежанци са изправени пред изтезания и насилие
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки сирийци, завърнали се у дома от чужбина, са били обект на задържане, изчезване и изтезания от силите за сигурност, заяви „Amnesty International“, предупреждавайки, че Сирия все още не е безопасна за репатриране, предава БГНЕС.

В доклад, озаглавен „Връщане към смъртта си“, групата за правата документира поредица от нарушения на силите за сигурност срещу 66 сирийци, включително 13 деца, които са се завърнали от 2017 г. насам.

САЩ започна антитерористична операция в Сирия

Хеликоптери на ВВС на САЩ кацнаха в село Ал-Багуз, което служи като база на екстремистката групировка "Ислямска държава" в провинция Де...

„Amnesty“ заяви, че случаите доказват, „че никоя част от Сирия не е безопасна за връщане“.

„Сирийските разузнавателни служби са подложили жени, деца и мъже, които се връщат в Сирия, на незаконно или произволно задържане, изтезания и друго малтретиране, включително сексуално и друго насилие, и насилствено изчезване“, заяви правозащитната група.

Сред изброените случаи правозащитната група документира пет случая на завърнали се лица, починали в ареста. Съдбите на 17 други, които са били принудително изчезнали, остават неизвестни, съобщава групата.

Групата за правата документира също 14 случая на сексуално насилие, извършено от силите за сигурност, включително 7 случая на изнасилване, извършени срещу пет жени, тийнейджърка и петгодишно момиче.

Израел с нови въздушни удари срещу Сирия

Самолети на израелските ВВС атакуваха военното летище Шайрат в сирийската провинция Хомс. Това съобщи телевизионният канал "Ал Хадас", ...

„Всяко правителство, което твърди, че Сирия вече е в безопасност, умишлено пренебрегва ужасяващата реалност на място“, твърди „Amnest“, призовавайки европейските правителства „незабавно да спрат всяка практика, пряко или косвено принуждаваща хората да се връщат в Сирия“.

Повече от 6,6 милиона сирийци са потърсили убежище в чужбина от началото на конфликта през 2011 г., като повечето от тях се заселват в съседни страни като Турция и Ливан. Дания, Швеция и Турция наскоро засилиха натиска върху бежанците да се върнат у дома след десетилетие на война, твърдейки, че по-голямата част от страната вече е в безопасност.

Интервюираните от „Amnesty“ сирийци включват връщащи се от Ливан, който от години оказва натиск върху бежанците да се върнат. Докладът цитира показания на сирийката Алаа, арестувана заедно с 25-годишната си дъщеря на граничен пункт, връщащи се от Ливан. Двете са били задържани за пет дни.

„Свалиха дрехите на дъщеря ми. Сложиха й белезници и я притиснаха към стената. Биха я. Беше напълно гола. Един от тях я изнасили", се казва в показанията на Alaa. 

Турският Червен полумесец негодува от възможното затваряне на граничен пункт със Сирия

Шефът на турския Червен полумесец заклейми като "нечовешко" възможно затваряне на ключов път за помощ в Сирия, причинено от Русия, имащ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари