Анализ: Има двоен стандарт при прилагането на международното право при войни

11984
Анализ: Има двоен стандарт при прилагането на международното право при войни
Снимка: Getty images

Ако международната общност продължи да следва своя собствена политика на двойни стандарти при справяне с конфликти в непосредствена близост до големите сили, какъвто е случаят в момента с Украйна, тогава неизбежната последица ще бъде загуба на доверие в световните институции. Това е гледната точка в йорданското издание „Като Сабел” на адвоката Мустафа Мухамад Насрала - председател на Йорданската национална асоциация за човешки права.

Настоящата украинска криза разкри степента на пропастта в ангажимента на държавите към резолюциите на ООН по отношение на тяхното приемане и изпълнение. Той напомни на всички ни как световната общност се нуждае от международно право, приложимо за всички страни, и най-накрая трябва да се откаже от политиката на двойни стандарти и да вземе мерки за гарантиране на незабавното изпълнение на международните резолюции относно Палестина и други страни, които могат да сложат край на страданията й. През последните 75 години нито една международна резолюция не е приложена към окупационните сили в Палестина, тъй като водещите сили, които контролират ООН и нейните институции, са селективни и изключително избирателни по този въпрос.

От началото на 2022 г. до момента на подготовката на тази статия получихме новини за мъченическата смърт на 25 души от ръцете на окупационната армия. За разлика от ситуацията в Украйна, когато световната общност, водена от големи сили, поиска Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция срещу действията на Русия, нито генералният секретар предприе ефективни действия по отношение на Палестина (той само изрази загриженост за ситуацията), нито прокурорът на Международния наказателен съд. Последният, както знаете, посвещава цялото си време на случващото се на украинска територия, забравяйки за всички престъпления, извършени в палестинските територии.

От основаването на Организацията на обединените нации започна процес за консолидиране на нормите на международното право, включително принципа на зачитане на суверенитета на държавите, забраната за използване на оръжия и наказателно преследване на лицата, отговорни за военни престъпления и агресия във всеки регион на света. Принципът на равенството е един от най-важните принципи на международното право, както и забраната за използване на сила в международните отношения, правото на народите на самоопределение и зачитане на правата на човека без дискриминация, основана на пол, религия, раса или език.

При вземане на международни решения и приемане на резолюции в ООН страните са длъжни да се позовават на източниците на международното право, съдържащи се в член 38 от Статута на Международния съд.

1. Международни конвенции, както общи, така и специфични, установяващи правила, изрично признати от воюващите държави;

2. Международен обичай като доказателство за обща практика, приета за закон;

3. Общи принципи на правото, признати от цивилизованите нации;

Италия изключва удари по руска територия с нейни оръжия

Италианските оръжия, изпратени в Киев, не могат да бъдат използвани за унищожаване на цели в Русия. Това каза в ефира на телевизионния ...

4. Преценки и доктрини на най-квалифицираните служители на публичното право от различни нации;

Въпреки отличните теории на международното право обаче, ние сме изправени пред сериозни недостатъци в сегашната система, която обърква международната общност поради липсата на справедливо прилагане на нормите и разпоредбите на международното право. Това се проявява под различни форми, демонстриращи двойни стандарти в областта на тяхното прилагане.

Говорим за двойствен подход на световната общност към прилагането на разпоредбите на международното право, представлявано от Съвета за сигурност на ООН по отношение на слабите и силните държави. Днес сме свидетели как държавите действат по повод украинската криза и предприемат активни мерки, които могат да насърчат международните институции да действат в рекордно кратко време в сравнение с палестинския проблем. Ярък пример беше скоростта на вземане на решения в ООН срещу Русия, докато ционистката организация продължава да планира своите отвратителни престъпления срещу палестинския народ.

Силите, които вземат решения в областта на международното право, са леко двулични. ООН и нейните агенции приеха десетки резолюции срещу Израел във връзка с ежедневния геноцид на това образувание, но международната общност все още не е в състояние да му върже ръцете и да го принуди да се съобразява с всички решения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари