Бърза победа на Украйна над Русия ще спаси и европейската оръжейна индустрия, и сигурността на ЕС

24219
Бърза победа на Украйна над Русия ще спаси и европейската оръжейна индустрия, и сигурността на ЕС
Снимка: Getty Images

Европейските производители на оръжия спешно увеличават производството в опит да помогнат на Украйна, както и да попълнят арсеналите на собствените си страни и да повишат готовността си за военни действия с висока интензивност. Но те могат да бъдат изтласкани от собствения си оръжеен пазар – освен ако Украйна не спечели бърза победа над Русия.

Ако обаче войната се проточи, изисквайки по-интензивна подкрепа от западните правителства, предоставянето на оръжия ще бъде пагубно за отбранителната технологична и индустриална база на Европейския съюз. Така че, като помагат на Украйна да осигури бърза военна победа, европейските държави ще помогнат на собствената си отбранителна индустрия.

Радев: Правим снаряди за партньорите, не за Украйна

Военната индустрия на Европа е в състояние да задоволи необходимите нужди от оборудване и оръжия от технологична гледна точка, но днес говорим за производствени възможности и обеми на продукцията. И в такива условия европейските компании може да не успеят да отговорят на повишеното търсене толкова бързо, колкото другите производители, въпреки че полагат известни усилия в тази посока.

Например Париж и Берлин съвместно създават обещаващ основен боен танк Main Ground Combat System, но той няма да бъде въведен в експлоатация до 2040 г. Междувременно Полша вече получи първите танкове по договор, подписан през лятото на 2022 г. с южнокорейски компании. За да получат противовъздушна отбрана по-бързо, 15 страни от НАТО, се обърнаха към Израел и Съединените щати, като решиха да не купуват оръжейни системи, произведени в Европа.

ОЩЕ: Полша купува 1000 танка от Южна Корея (ВИДЕО)

Но ако европейските правителства продължат да се обръщат предимно към неевропейски доставчици, ще бъде трудно за европейските компании да продават своите продукти от ново поколение на вътрешния пазар. Всъщност изборът на оръжейни системи и боеприпаси в днешната среда създава зависимост, която може да продължи десетилетия.

Така европейските страни са изправени пред дилема, в която основен е факторът време. От една страна, те може да не задоволят непосредствените нужди от военно оборудване в съответствие с техните представи за заплахи. В този случай те по-често ще се обръщат към неевропейски производители за отбраната. Това означава, че собствената им военна индустрия няма да печели от поръчки и в резултат местните фирми в крайна сметка ще бъдат изтласкани от пазара.

От друга страна, европейските страни могат да правят поръчки на местни компании, но те едва ли ще успеят да увеличат производството в необходимия срок. Така ще пострада бойната мощ на националните въоръжени сили в Европа. Това означава, че ускоряването на доставките на оръжие за Украйна може косвено да помогне на европейската отбранителна индустрия. Колкото по-дълго продължават военните действия, толкова повече се изчерпват арсеналите на европейските страни, които доставят оръжие на Киев. Но ако Украйна спечели бърза победа над Русия, европейските военни сили ще имат по-малка потребност за спешно попълване на запасите си от оръжия.

ОЩЕ: Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)

Добър пример е дебатът за доставката на бойни самолети за Украйна. Полша и Словакия обявиха, че ще предадат съветските самолети МиГ-29 на Киев. Сега е малко вероятно Полша да предложи на Украйна F-16, които формират основата на нейните военновъздушни сили, тъй като не се очакват замени в близко бъдеще, особено когато други страни, експлоатиращи F-16 (Дания, Холандия, Норвегия, Белгия) постепенно ще ги заменят с по-модерни F-35.

Но представете си, че активната фаза на въоръжения конфликт в Украйна се проточи още няколко години. Напълно възможно е Украйна да се нуждае от нова партида F-16 за замяна, която може да бъде доставена от Холандия и други страни. Това могат да бъдат самолети за обучение, за разглобяване за резервни части или просто за укрепване на украинските ВВС. В такава ситуация натискът върху Полша със сигурност ще се увеличи да прехвърли част от своите F-16 в Киев. Но откъде Варшава ще им намери заместител?

По принцип в Европа има различни варианти. Това са Rafale на Dassault, Typhoon на Eurofighter или Gripen на Saab. Но най-вероятно, в интерес на оперативната съвместимост, Полша ще иска да получи F-35. Освен това следващите два големи европейски проекта ще бъдат реализирани чак в средата на 30-те години, а това е най-ранната дата. А настоящите европейски предложения вече могат да се считат за остарели или неподходящи.

Такъв сценарий, когато има проблеми с голяма партида оръжия като изтребители, може да изглежда екстремен. Това ясно показва и с какви проблеми може да се сблъска основният боен танк Main Ground Combat System. Днес ходът на въоръжения конфликт в Украйна е напълно непредвидим. Колко наблюдатели преди година можеха да заложат на мощна украинска контраофанзива, на координирана подкрепа от Запада, на извънбюджетен Европейски фонд за мир, от който се плащат доставките на оръжие за Украйна, или на факта, че Германия ще се съгласи да прехвърли основния боен танк на страна в този интензивен въоръжен конфликт?

По този начин, като се имат предвид мобилизационните възможности на Русия и военната мощ на Украйна, може да допуснеим сценарий за продължителен конфликт. Колкото той по-дълго продължава, толкова по-трудно ще бъде за европейските страни да правят покупки. Аргументите по-горе за изтребителите се отнасят и за 155 мм артилерийски снаряди, за основни бойни танкове, артилерийски оръдия и т.н. Сега европейските страни трябва да разработят мерки за премахване на тези проблеми, така че да не се влошават.

Моралните основания за подкрепа на Украйна са ясни. Страната се стреми към демокрация, но стана жертва на руския неоимпериализъм. Стратегическата обосновка също е ясна – украински животи се жертват, за да се отслаби враждебна Русия, което може да бъде само от полза за европейската сигурност, а защитата на нормата за ненападение в международната система е в интерес на западните демокрации.

Но има и индустриален компонент, който не трябва да се забравя. За да не бъдат изтласкани от пазара, поради необходимостта от бързо попълване на оръжейните арсенали, европейските компании и държави трябва да помогнат на Украйна да спечели голяма военна победа възможно най-скоро. Може би това ще бъде пълното връщане на Донбас под украински контрол. По-добре е да попълните арсеналите в периода от време, който ще се отвори поради поражението на Русия, отколкото да го направите в хода на продължителен конфликт.

По този начин ние излагаме аргумента, че е време да се откажем от "постепенното" увеличаване на доставките на оръжие. Да помогнем на Украйна възможно най-бързо е разумна политика за Европа, както морално, така и икономически. И принципът на постепенност в хода на този конфликт не е само илюзорен. Той бави победата на Европа.

Европейските армии не трябва да се вкопчват в своите арсенали в подготовка за евентуални бъдещи конфликти. Те трябва незабавно да извършат мащабни доставки за Украйна, за да може тя да воюва и победи.

ОЩЕ: Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

Автори за Politico: Оливие Шмит и Люси Беро-Сюдро. Шмит е професор в Центъра за военни изследвания към Университета на Южна Дания и автор на "Съюзници, които имат значение: младши партньори в коалиционната война". Беро-Сюдро е директор на Програмата за военни разходи и производство на оръжия в Стокхолмския международен институт за изследване на мира, член е на научния комитет на Европейската изследователска група на оръжейната индустрия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари