Радев: Правим снаряди за партньорите, не за Украйна

5191
Радев: Правим снаряди за партньорите, не за Украйна
Снимка: БГНЕС

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна, допълни той.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев, уточнявайки, че доставката на снаряди за Украйна е част от Европейския механизъм за укрепване на мира, но България не участва и няма да участва.

На въпрос кои са другите 9 държави, които не участват в съвместната доставка на снаряди за Украйна, отговорът на българския президент е: "Вие трябва да ги знаете", като каза, че сред тях са Испания, Полша, Латвия, Литва - само че всяка от тези държави оказва видима военна помощ на Украйна. А попитан дали "не усложнява цялата схема" да продаваме снаряди на партньори и оттам за Украйна, отговорът на държавния глава беше "изяснявайте като журналисти". Малко по-късно той уточни, че продадени боеприпаси от България на трета страна няма да отиват в Украйна.

ОЩЕ: Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.

ОЩЕ: Радев: България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля Радев видя като израз на безсилие и паника. 

Нови и нови гробове в Русия, взривиха проруски полицейски шеф в Мелитопол (ВИДЕО)

Какво струва на Русия кървавата война, която отприщи руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага ...

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

ОЩЕ: Властите в РСМ закриха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

България не се е отказала от Планa за справедлив преход, увери Радев. 

"Служебното правителство не се е отказало от плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев. Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

ВИДЕО!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика