"Данас": Сърбия продължава политиката на "несъпротива" спрямо Русия и Китай

2846
"Данас": Сърбия продължава политиката на "несъпротива" спрямо Русия и Китай
Снимка: Pixabay

Източник на "Данас" в западните дипломатически среди коментира решението на Сърбия да не подкрепи обявяването на мирно изтегляне от Афганистан.

Решението на Белград да не подкрепи съвместното изявление за мирното изтегляне от Афганистан се обяснява преди всичко с желанието на Сърбия да не противоречи на Русия, „която от няколко години се опитва да демонстрира конструктивна игра с талибаните."

Това неофициално заяви пред „Данас“ източник в западните дипломатически среди, коментирайки факта, че от всички държави на Западните Балкани само Сърбия и Босна и Херцеговина не са подписали гореспоменатия документ, иницииран от САЩ. Списъкът на подписалите го, публикуван на официалния уебсайт на Държавния департамент на САЩ, включва около сто държави от различни части на света, но нито Русия, нито Китай са в списъка.

Според източника, фактът, че сръбските власти пренебрегнаха тази инициатива, потвърждава, че те отново се опитват да поставят прът в колелата на САЩ, като същевременно угодят на Москва и Пекин. По наша информация нищо не предвещава, че в бъдеще Сърбия ще промени „курса си на съпротива срещу талибаните“, които отново вземат надмощие в Афганистан. „Сърбия няма да конкретизира позицията си относно настоящите събития в Афганистан, особено като се има предвид фактът, че това ще навреди на интересите на Русия, с която поддържа тесни връзки. Не е изненадващо, че Босна и Херцеговина не подкрепи декларацията на Държавния департамент, защото вероятно едно от образуванията, Република Сръбска, чиито власти са проруски ориентирани, се противопостави на това “, подчерта западният дипломат.

Ако говорим за онези държави от региона, които се стремят към членство в Европейския съюз, то сред подписалите съвместното изявление за мирното изтегляне от Афганистан са Албания, Черна гора, Република Северна Македония, както и Косово, което американците, припомням, смятат за специална държава. Освен това документът беше подкрепен от най-близките съседи на Сърбия, които вече са се присъединили към ЕС - Хърватия и Словения. В същия списък ще открием и други европейски държави: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Молдова, Норвегия, Кипър, Полша, Португалия, Германия, Великобритания, Франция.

От името на официален Брюксел декларацията беше подписана от върховния представител по външни работи и политика на сигурността Жозеп Борел. От друга страна, Унгария, която често е остро критикувана от Европейския съюз поради ситуацията с върховенството на закона в тази страна, не подкрепи тази инициатива.

Попитахме Петер Стано, представител на Европейската комисия, как Европейският съюз възприема факта, че Сърбия не подкрепя афганистанския документ. Той отговори: „Това изявление е инициирано от САЩ, които помолиха държавите да ги подкрепят и затова трябва да попитаме Сърбия защо е решила да откаже. Можете също така да попитате САЩ какво мислят за тези страни, които не са се присъединили към тяхната инициатива."

Страни от други континенти, изразили подкрепата си за изявлението, включват Австралия, Канада, Чад, Чили, Колумбия, Еквадор, Фиджи, Гана, Гватемала, Гвинея, Хаити, Хондурас, Япония, Йордания, Кения, Либерия, Мавритания, Нова Зеландия.

В изявлението на Държавния департамент на САЩ се призовават всички страни в Афганистан да гарантират и да не пречат на организираното напускане на чуждестранни граждани и афганистанци от страната. В него се казва: „Тези, които са получили сила и власт в целия Афганистан, носят отговорност за запазване на живота на хората и имуществото им“. В него се посочва още: „Необходимо е да се позволи на афганистанците и чуждестранните граждани, които желаят да напуснат страната, да направят това, а пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени и мирът да бъде запазен“.

Прокурор: Сърбия се управлява от военнопрестъпници, те готвят нови войни

Законите срещу военните престъпления не важат на територията на Сърбия. Така ще бъде докато са на власт президентът Александър Вучич и ...

По-нататък се казва: „Афганистанският народ заслужава достоен и стабилен живот в безопасност. Ние, членове на международната общност, сме готови да му помогнем."

„Движението на суверенните граждани“ смята, че правителството в Сърбия отново се противопостави на останалите цивилизовани страни, тъй като е една от онези редки европейски държави, които не подкрепиха съвместното изявление за безопасното напускане и приемане на чужденци и афганистанци след кризата в тази страна.

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич заяви, че преди няколко години, когато оглавяваше външното министерство, в Белград – с разрешението на президента Александър Вучич – били проведени мирни преговори между афганистанските власти и талибаните. Дачич отбеляза, че за първи път говори за това публично, тъй като е обвързан от съответното споразумение.

…………….

Анализ на Мария Стоянович, в. „Данас“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com