Die Welt: Европа е основният печеливш от търговската война между САЩ и Китай

2573
Die Welt: Европа е основният печеливш от търговската война между САЩ и Китай
Снимка: iStock

След неотдавнашното споразумение търговският спор между САЩ и Китай изглежда отслабна. Досега Европа бе основният печеливш от митническата война, но това може да се промени скоро, пишат от редакцията на германския национален ежедневник Die Welt, цитирани от агенция "Фокус".

След като миналата седмица Китай и САЩ уредиха поне част от спорните въпроси в ново търговско споразумение, двете страни се въздържаха от налагане на нови наказателни тарифи. Пекин дори частично оттегли вече наложените мита. Отражението на търговската война в световен план бе голямо: в столиците, на фондовите борси и в компаниите. През последните няколко месеца конфликтът между двете икономически сили коства на глобалната икономика много растеж.

Експертите обаче настояват за предпазливост. Оптимизмът не е на място, казва Джейми Томпсън, ръководител на Oxford Economics. Това се доказва от опита от миналото: „В хода на търговската война видяхме много пъти отслабване на напрежението, което бе последвано от по-нататъшни ескалации", казва Томпсън. Експертът предупреждава - по-нататъшното значително засилване на конфликта може да струва на света растеж с 0.9 процента през следващата година – това е повече от една четвърт от растежа, който Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира в момента.

Le Figaro: Русия води търговска война в Африка

Русия води търговска война в Африка. В стремежа си да навакса изоставането от въздесъщия Китай и да надмине бившите колониални държави,...

Институтът на германската икономика също очаква конфликтът да продължи. „Малкото търговско споразумение от декември едва ли променя глобалните икономически проблеми, произтичащи от Китай“, пишат икономисти на института в непубликувано досега проучване, представено пред редакцията. „Съответно политическият натиск на САЩ ще продължи да прави Китай икономически и технологично независим. Следователно е вероятно борбата за власт между САЩ и Китай да продължи“.

В своето проучване изследователите откриват също, че ЕС дори се е възползвал от търговската война досега. Последните данни показват значителни промени в търговските потоци между САЩ и Китай: докато свинското, соята и други стоки от САЩ все още представляват 8.4% от целия китайски внос в началото на 2018 г., делът на американските компании във вноса на Китай до средата на 2019 г. пада до 6,1%. „Очевидно САЩ изглежда вече страдат от търговската война“, казват авторите на проучването.

Това обаче важи и за китайските компании: потребители и компании от САЩ купуват китайски продукти по-рядко през последните две години, защото наказателните тарифи оскъпяват телевизорите, принтерите и кухненските уреди от азиатската страна. От началото на 2018 г. делът на китайските продукти в американския внос е паднал от 20,6% до само 18,5%. За своя анализ икономистите са използвали данни от МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната търговска организация (СТО). 

В същото време компаниите от ЕС изглежда се възползват от това развитие: стоките от Общността все още представляват 12,8% от целия китайски внос в началото на 2018 г., в сравнение с 13,8% в средата на 2019 г. В същото време европейските компании си осигуриха по-голям дял от американския внос: той е нараснал от 19.3% на 20.5% през същия период.

Китай отложи новите мита върху вноса от САЩ

Китай официално отложи налагането на допълнителни мита върху автомобили и компоненти, произведени в САЩ, и няма да налага мита върху ча...

От съществено значение за дългосрочното икономическо развитие е китайските инвеститори да предпочетат да насочат парите си към Европа, а не към САЩ. „Инвестициите се пренасочват от САЩ към Европа", е заключението на изследователите. През 2017 г. китайските компании са инвестирали повече от 18 милиарда долара в Европа, почти два пъти повече в сравнение с предходната година. 

Делът на Европа във всички преки инвестиции на Китай в чужбина в почти 12% през настоящата година, повече от два пъти спрямо данните за предходната година. Делът на парите, които отиват в САЩ, пада от почти 9% до едва 4,1%. Действителната промяна обаче може да бъде още по-голяма, пишат авторите, тъй като данните за инвестициите изостават от текущото развитие. Следователно големите потоци на капитали към Европа от последно време изобщо не са включени. 

Въпреки това краткосрочно положително развитие обаче, изследователите предупреждават да не се омаловажават последиците от търговския конфликт за европейските компании. „В дългосрочен план няма победители в търговските войни", пишат те, изтъквайки, че МВФ вече е преразгледал прогнозата си за растеж на световната икономика три пъти тази година - предимно заради конфликта между двете икономически суперсили. 

Те препоръчват на ЕС да не действа така агресивно като САЩ, а по-скоро да настояват Китай в да преструктурира държавния си капиталистически икономически модел в пазарна икономика, например да намали подкрепата за държавните компании или да третира чуждестранните компании по същия начин като местните. Според експертите няма съмнение, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Китай, за да стане технологично и икономически независим. За Европа е изключително важно колко решително САЩ ще преследват тази цел в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари