Die Welt: Меркел не трябва да се поддава на натиска на европейските власти за "Спутник V"

2055
Die Welt: Меркел не трябва да се поддава на натиска на европейските власти за "Спутник V"
Снимка: Getty Images/Guliver

Новините за ваксината на шведско-британската компания AstraZeneca предизвикаха много съмнения сред гражданите на Германия. В същото време те все още имат причина да се надяват на най-доброто - благодарение на руския препарат „Спутник V“. За да не се превърне и тази ваксина в следващото разочарование, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел по никакъв начин не трябва да се поддава на натиска на европейските власти, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Меркел много точно описа настроението, преобладаващо в страната след обявените ограничения за използването на ваксината от концерна AstraZeneca: „Всичко това ще породи много съмнения“.

Може би така е. Британските власти обаче незабавно реагираха на мерките, предприети в Германия, и декларираха доверие в препарата на AstraZeneca. Европейската агенция по лекарствата (EMA) се присъедини към Лондон. Но наистина ли е възможно да се използва тази ваксина без страх от негативни последици?

Moderna увеличава дозите в една ампула

Администрацията по храните и лекарствата на Министерството на здравеопазването и хуманните услуги на САЩ (FDA) упълномощи американската...

Съмнението може да се превърне в отчаяние. Но има и добри новини, които дават надежда, че най-лошата фаза на кризата с коронавируса ще приключи до есента. Основното е сега политиците да не допускат грешки.

Съвсем наскоро се появиха съобщения, че ваксината на Biontech/Pfizer надеждно предпазва от коронавирус, включително млади хора. Всъщност в момента вирусът бързо се разпространява основно тъкмо сред тях.

Още по-обнадеждаващо, канцлерът се ангажира да си сътрудничи по отношение на ваксинациите с президентите на Франция и Русия. Разработеният в Русия препарат „Спутник V“, започвайки през втората половина на тази година, би могъл да има решаващ принос за преодоляване на пропуските във ваксинацията и частично да компенсира недостатъчното предлагане на ваксината на AstraZeneca.

А през май трябва да се появи ваксина от Johnson&Johnson и след това, с изключение на „Спутник V“, ще бъде възможно да се разчита на доставки от пет производители наведнъж.

57% от германците предпочитат "Спутник V"

57% от гражданите на Германия заявяват готовност да се ваксинират срещу COVID-19 със "Спутник V", ако тя бъде одобрена за употреба в ЕС...

За да предотврати превръщането на сътрудничеството по „Спутник V“ в провал, Меркел трябва да действа заедно с Европа, но в никакъв случай да не се съгласява с европейски „колективен ред“. Вече видяхме докъде води това. Освен това политически мотивираните и следователно краткосрочните планове са неприемливи. ЕМА трябва да може спокойно и задълбочено да анализира руската ваксина.

В същото време съответните органи на държавите-членки на ЕС трябва да направят същото, действайки съгласувано, така че по-късно, по време на сертифицирането на руската ваксина, отново да не „изскочи“ някоя комисия и да надуе алармата.

В трудни кризисни ситуации няма универсални патентовани рецепти за тяхното незабавно преодоляване. Усложненията се случват постоянно. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че когато пандемията най-накрая приключи, ще трябва да си прощаваме много. Изглежда, че повечето хора са готови за това.

Основното е, че политиците все пак правят правилните изводи от минали грешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com