Европа се нуждае от САЩ за запазването на мира на Балканите

1757
Европа се нуждае от САЩ за запазването на мира на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver

След ужаса на геноцида в Сребреница през юли 1995 г., Съединените щати имат участие във всеки значим напредък в мирните процеси на Балканите, харчейки значими ресурси за мироопазващи усилия в региона.

Европа също има значително присъствие, уверявайки се, че договорените споразумения са устойчиви, поемайки мироопазващите мисии и, най-важното, използвайки обещанието за перспективно членство в Европейския съюз за насърчаване на демокрацията и икономическия просперитет в региона.

През последните 15 години, докато балканските държави се реформират, тяхната взаимна враждебност се уталожи. Те споделят общата цел да се присъединят към ЕС, което ги насърчава да развиват демократичните си институции и да работят за бъдеще без граници. Хърватия получи членство през 2013 г., давайки надежда на останалите в нейния „квартал“.

Но, сега се случва нещо странно. Страните-членки на ЕС се съпротивляват срещу приема на нови членове в клуба: приемането на Румъния и България е било може би прибързано, а Съюзът е разсеян от серията кризи след 2008 г. – финансовата криза, кризата с еврото, миграционната криза, и „Брекзит“.

Неразрешените двустранни спорове, като дипломатическата безизходица относно името между Македония и Гърция, блокират прогреса и допълнително подкопават надеждността на процеса на разширяване. И в резултат липсата на политически апетит за разширяването на Европа заплашва да изпрати грешното послание към региона, където мирът остава крехък.

Георге Иванов: Има опасност от терористични актове на Балканския полуостров

Президентът на Македония Георги Иванов заяви, че има реална опасност от извършването на терористични актове на Балканския полуостров, в...

Днес политическите елити на Балканите показват слаб интерес за придържане към здравата основа на демократичните ценности на Европа. Вместо това, във възход са авторитаризма и клиентализма. Жителите на региона са изправени пред растяща безнадеждност под натиска на разрастващата се безработица, докато държавите им продължават да се борят да достигнат нивата на БВП имали ги като част от Югославия.

„Брекзит“ може да е последният пирон в ковчега на региона. Не само, че Великобритания беше важен активист за разширяването, но оттеглянето ѝ ще остави останалите в ЕС твърде заети да отделят внимание на Балканите. Ситуацията дава силен аргумент на управляващата класа на Балканите, доволна от статуквото: Защо да се присъединяваме към съюз, който се разпада, и при това не ни иска?

Силните на Балканите може и да говорят проевропейски приказки, но се движат като руски и турски авторитарни личности. Те предлагат краткосрочна стабилност, но не уважават демократическите институции и ползват популистки тонове, които може да подкопаят мира в региона. Както опитът за преврат и последвалите мерки в Турция показаха, това е опасен модел за Балканите.

POLITICO

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари