F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

19110
F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Обикновените умни бомби с прибиращи се криле и сателитно насочване заплашват да се превърнат в решаващото оръжие в 25-ия месец на войната в Украйна, пише Forbes.

Може би ще надминат по значимост дори натоварените с експлозиви FPV дронове (first-person view - дронове, които се управляват чрез видеокамера, бел. ред.), а може би и дори вечната кралица на войната - артилерията.

На този етап Украйна практически няма какво да противопостави на това. Най-добрите зенитно-ракетни системи и пускови установки отчайващо не достигат. Някогашните съветски изтребители, които сега са на въоръжение в Украйна, нямат обсег за прехващане на руските бомбардировачи с умни бомби. А европейските F-16, които биха могли да дадат шанс на украинците, все още не са пристигнали. Oще: При паритет на фронта: Русия се хвали с унищожен "Пейтриът" и нови умни бомби (ВИДЕО)

Пускайки дневно 100 или повече умни бомби КАБ от разстояние 60 километра, изтребителите-бомбардировачи "Сухой" на руснаците систематично унищожават украинската отбрана, улеснявайки напредването на щурмовите групи на руската армия, макар и с цената на тежки загуби.

Отстъплението от Авдеевка

КАБ са основната причина украинският гарнизон в крайна сметка да се оттегли от Авдеевка миналия месец след ожесточена четиримесечна отбрана. Друга причина, разбира се, е, че крайните републиканци в Конгреса на САЩ не предоставиха помощ на Украйна от октомври 2023 година, лишавайки украинските въоръжени сили от жизненоважни боеприпаси.

В разгара на боевете за Авдеевка в средата на февруари руските самолети хвърлиха 250 броя КАБ само за два дни. „Тези бомби напълно унищожават всяка позиция“, пише боецът Егор Шугар от Трета украинска десантно-щурмова бригада, която прикриваше изтеглянето на гарнизона от Авдеевка.

Бомбардировката на Авдеевка може да бъде „предвестник на промени в руските операции на други места по фронта“, предупреди Институтът за изследване на войната (ISW) след капитулацията на града.

Анализаторите бяха прави. Пускането на умни бомби преди операции за превземане на населени райони се превърна в установена практика за руските въздушно-космически сили. „Преди атака руснаците пускат KAБ управляеми бомби върху украински позиции и започват подготвителни артилерийски атаки“, обясни украинската аналитична група Frontelligence Insight. Още: Умни бомби срещу дронове: Най-силните оръжия на Русия и Украйна на фронта сега (ВИДЕО)

Руските наземни операции след бомбардировките „макар и сравнително малки по мащаб, са последователни и редовни“, отбелязва Fronteligence Insight. „В комбинация с въздушни бомбардировки, артилерийски удари и удари с дронове, тези атаки са много трудни за отблъскване от украинските въоръжени сили, които страдат от липса на боеприпаси“, заключават анализаторите.

Мощните експлозии на КАБ прогониха украинците първо от Авдеевка, а през следващите седмици и от някои от селата на запад от нея. Сега изглежда, че руснаците са се прицелили в Белогоровка, близо 90 километра северно от Авдеевка, и съсредоточават атаките си на KAБ в този град: Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

В седмиците след падането на Авдеевка украинските ВВС за кратко устояха на руските бомбардировки. Очевидно разполагайки с американски пускови установки за ПВО Patriot (с обсег до 145 километра), украинците свалиха 15 Су-34 и Су-35 за десетина дни.

Но тогава, на 9 март, опитен (или поне късметлия) оператор на руски дрон забеляза батарея "Пейтриът" на около 30 километра от фронта и сигнализира за балистична ракета с наземно изстрелване "Искандер". Тя унищожи две пускови установки на украинските въоръжени сили. Още: При паритет на фронта: Русия се хвали с унищожен "Пейтриът" и нови умни бомби (ВИДЕО)

След като загубиха американската помощ поради машинациите на проруските републиканци, украинските ВВС не могат да заменят повредените пускови установки Patriot. Като се има предвид, че те имат само около две дузини от тях (неофициално), не е изненадващо, че след атаката на 9 март те (вероятно) изтеглиха оцелелите "Пейтриът"-и далеч от фронтовата линия.

Руските оръжейници модифицираха конструкцията на КАБ, като увеличиха далечината на полета от 40 километра на 65. Внезапно балансът на силите се промени. Украинската ПВО вече не е в състояние да устои на руските бомбардировачи с умни бомби.

Достатъчно ли ще е?

Не бива да се очаква, че дефицитът на ПВО по фронтовата линия ще бъде запълнен от украинските МиГ-ове и Су. Десетки МиГ-29 и Су-27 на ВВС на Украйна могат да открият въздушна цел в радиус от 80-100 километра с радари N019, N001 или N010, но могат да поразят ракети R-27 само на половината от това разстояние. Още: Украинската армия: Врагът използва тактика, срещу която нямаме противоотрова

Така че те ще трябва да пресекат фронтовата линия и да се сблъскат с руски изтребители-бомбардировачи, въоръжени с КАБ - нещо, което украинските пилоти обикновено не правят. И има защо. Украинските изтребители нямат възможности за радиоелектронна борба. Летейки близо до или директно над руски позиции, те стават изключително уязвими за руската противовъздушна отбрана.

50 или 60 самолета Lockheed Martin F-16, които Украйна ще получи от Дания, Нидерландия и Норвегия, ще открият нови възможности за командването в Киев. Оборудван със система за самозащита AN/ALQ-213 от сензори, електронни противодействия, рефлектори и инфрачервени капани за защита срещу ракети, F-16 ще може да лети безопасно по-близо до фронтовите линии или дори директно над тях.

Чрез откриване на цели на разстояние до 115 километра с помощта на радари AN/APG-66(V)2, пилотите на F-16 ще могат да изстрелват ракети AIM-120 от разстояние 90 километра - достатъчно, за да ударят бомбардировачи с умни бомби, без да навлизат дълбоко във въздушното пространство, контролирано от Русия. Още: 100 умни бомби на ден срещу 50 на месец: Чудовищно предимство за Русия пред Украйна (ВИДЕО)

Може би основното е, че ракетата AIM-120 има отделен малък радар и работи на принципа „стреляй и забрави“. Пилотът на F-16 ще може да извърши противоизтребителен маньовър веднага след изстрелването. Най-добрата руска R-27ER е, напротив, полуактивна ракета. Руският пилотът трябва да осветява целта със собствения си радар през целия полет на R-27. Това от своя страна го излага на риск от ответен огън, пише Forbes.

Не може да се очаква F-16 с AIM-120 да стане супероръжие или да бъде неуязвим за вражески ракети. След като Украйна ги хвърли в бой през следващите седмици или месеци, тя неизбежно ще загуби както самолети, така и пилоти. Големият въпрос е какво ще спечели Киев от тези жертви.

Ако украинското командване наистина разбира опасността, която руските КАБ представляват за украинските сухопътни позиции, те трябва да разположат точно F-16 и да ги насочат изключително към "Сушките" на Русия с техните смъртоносни умни бомби.

„Проблемът с широкото използване на КАБ вероятно ще продължи да съществува“, обяснява Frontelligence Insight, „и решение може да бъде постигнато само чрез допълнителна доставка и разполагане на системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, оборудвани с усъвършенствани ракети въздух-въздух".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари