Гледна точка: Войната на Путин в Украйна примамва Китай да атакува Тайван

9331
Гледна точка: Войната на Путин в Украйна примамва Китай да атакува Тайван
Снимка: Getty Images

Военни анализатори предупреждават, че ситуацията в Източна Украйна се е променила, прегрупираните и реактивирани руски войски могат да нанесат втори удар по Киев. Въпреки всички приказки за това, че Русия е книжен тигър, експертите винаги са знаели, че тя далеч превъзхожда Украйна по отношение на военната мощ. Макар че това не гарантира победа (само погледнете загубите на САЩ във Виетнам и Афганистан), Русия остава една от големите световни сили, която дълго време беше сериозно подценявана. Това пише в свой анализ за британското издание Express Джонатан Саксти - автор в проекта Brexit Watch, който е посветен на последиците за Великобритания от Brexit.

Докато офанзивата на руските войски (при която всеки ден загиват най-малко 100 украински военнослужещи: бел. ред - авторът не посочва източник на тази информация. Досега само украинският президент Володимир Зеленски е коментирал, че в най-трудните направления в Донбас може да загинат по 50 - 100 украински войници на ден) продължава, Пекин ще продължи да следи отблизо ситуацията.

Напрежение: Китай прати 30 военни самолета край въздушното пространство на Тайван

Китай е изпратил 30 военни самолета край границите на тайванското въздушно пространство, заради което Тайпе е отговорил с разполагане н...

Китайската комунистическа партия (ККП) възнамерява да поеме контрола над демократичния Тайван, остров, който се намира на около 160 километра източно от континента и е доминиран от китайско население.

По време на въоръжения конфликт в Украйна китайските държавни медии разпространяваха информацията, че Русия е действала здраво и е спечелила във военната си кампания. Може би само това е било достатъчно, за да накара китайските националисти да агитират за нахлуване в Тайван.

Сега, когато изглежда, че руските войски обръщат хода на войната в Украйна, за ККП ще бъде много трудно — може би с нечувана загуба на престиж — скоро да не предприеме поне някои стъпки спрямо Тайван.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че в случай на китайско нападение срещу Тайван, САЩ ще бъдат готови да се намесят военно. Колкото и да беше критикуван американският лидер след това, в твърдението му има известна истина – за Вашингтон би било много по-трудно да стои далеч от тайванския конфликт, отколкото от украинския.

Тайван е част от "първата верига от острови", която включва значителна част от територията на Япония. Тази верига от острови ефективно възпрепятства китайското господство в западната част на Тихия океан. Ако Тайван падне, това със сигурност ще доведе до значително увеличаване на господството на Пекин, ако не и пълно доминиране, в резултат на което САЩ ще бъдат принудени да напуснат региона.

Пекин предупреди Байдън да не подценява решимостта на Китай за Тайван

Пекин заяви, че е готов да защитава националните си интереси по отношение на Тайван, като се противопостави на обещанието на президента...

Освен всичко друго, ролята на Америка като гарант за свободна навигация за международна търговия, благодарение на която по-специално щатският долар е световна резервна валута, може да бъде значително отслабена. В такъв случай последствията за силата и икономическия престиж на Съединените щати могат да бъдат огромни.

Както е известно, Запада снабдява Украйна с оръжия, а по-нататъшните доставки през сухопътните граници, които все още не са под руски контрол, засега могат да помогнат на Киев. Тайван обаче е остров. В случай на бърза блокада от китайската армия, възможностите за снабдяване за отбраната на Тайпе както в Украйна ще бъдат силно намалени.

Нахлуването в Тайван обаче без съмнение не е лесна задача. Тайванският проток, който е широк около 160 километра, е труден за преминаване през по-голямата част от годината, макар и не навсякъде. Освен това всяка инвазия изисква колосални сили. Но китайската армия със своите 2 млн. войници и поне 500 000 в резерв има тези възможности.

Разбира се, както при руското нахлуване в Украйна, подготовката за всяка инвазия в Тайван ще бъде регистрирана на сателитни изображения много преди началото на първата атака. Въпреки това Вашингтон и съюзническите сили също ще се нуждаят от значително време за подготовка.

Може би една от разликите от украинските събития е, че съюзниците от ЕС и НАТО все още не са готови да се включат в конфликт без участието на САЩ. Но ако Вашингтон не се намеси при евентуално китайско нахлуване в Тайван, въпросът е колко дълго Индия, Япония и Южна Корея ще останат встрани, предвид екзистенциалната заплаха от китайско комунистическо господство.

Китай започна нови военни учения край Тайван, САЩ вижда потенциална заплаха за атака

Американското разузнаване определя като „потенциална заплаха“ възможността Китай да нападне Тайван през следващите години. ...

Ню Делхи ще се страхува, че един насърчен Китай ще използва груба сила на своята територия (граничните сблъсъци между Китай и Индия продължават), а експортните гиганти Япония и Южна Корея няма да могат да отстъпят морските пътища, от които зависят, на господството на Пекин. Освен това и трите страни имат съмнения относно решимостта на САЩ.

Следователно, на фона на променената ситуация в Украйна, Китай може да откаже да се примири със загубата на лице и ролята на наблюдател на победите на Москва. Освен това Пекин няма да иска да се появи в очите на целия свят, уплашен от заплахите на Байдън за намеса. Рискът конфликтът в Тайван да ескалира в по-голяма война е много реален.

Фактът, че ККП е наясно с това, се доказва от пакта за сигурност, който Китай е сключил със Соломоновите острови близо до Австралия, и обсъждането на подобно споразумение с щата Кирибати, намиращ се близо до Хавай.

Така успехите на Русия в Украйна може да започнат да повишават напрежението в Източна Азия.

ОЩЕ: Заради Тайван: Сателитни снимки подсказват, че Китай се готви за война с Япония

Ще бъде ли руската инвазия в Украйна вдъхновение за Пекин?

Дали китайският президент Си Дзинпин, който смята присъединяването на Тайван за "историческата мисия" на своя режим, ще се вдъхнови от ...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари