Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

39654
Голямата военна поука за Запада от Авдеевка
Снимка: Getty images

Изкуството на войната не е само способността да атакуваш и да се защитаваш. То включва и възможност за отстъпление с минимални загуби в жива сила и техника, пише Business Insider.

Този болезнен урок наскоро беше научен от Украйна, чието отстъпление от Авдеевка през февруари се оказа прибързано и неорганизирано: украинската отбрана поддаде от наземните руски атаки. И това трябва да бъде сигнал за събуждане за американската армия, която може да се окаже в същата ситуация, казва офицер от разузнаването.

"Изтеглянето на украинските части предоставя на американската армия илюстрация на предизвикателствата, изискванията и съображенията за намаляване на риска, свързани с успешното провеждане на такава операция", пише капитан Райън Форте в проучване за Института за съвременната война в Уест Пойнт. Още: Удавен руски БТР: Моментната картина на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Авдеевка в района на Донецка област в Югоизточна Украйна преди войната е имала население от 31 000 души и е била голям производител на кокс. Тя е една от мишените на Русия от началото на военните действия през 2022 г. (всъщност още от 2014 година), но от миналата есен Москва отдели огромни ресурси за превземането ѝ, за да се закрепи в Донецк. Съобщава се, че до края на боевете Москва е дала като жертви 15 000 войници в Авдеевка (убити и ранени толкова тежко, че не са годни за участие в бойни действия: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка), включително елитни парашутисти и специални сили, подкрепени от артилерия, танкове и опустошаващи планиращи бомби.

Въпреки упоритата съпротива от елитни части, включително Третата щурмова бригада на украинските въоръжени сили (тя беше хвърлена в боя буквално за да осигури отстъплението, чак в последния момент), превъзхождащата руска огнева мощ и критичният недостиг на артилерийски боеприпаси за украинците в крайна сметка поставиха украинското командване пред мрачен избор: да се опита да задържи Авдеевка по-нататък с риск от пълно обкръжение и унищожение или отстъпление, което дава на Русия символична победа. Мъдро решавайки, че е по-добре да запазят войниците, за да се бият по-нататък, украинците извършиха една от най-трудните военни операции: отстъпление под силен вражески огън.

Макар че Украйна успя да изтегли по-голямата част от силите си, операцията не протече съвсем гладко. "Най-трудната задача беше изтеглянето от напълно обкръжената база "Зенит" в югоизточните покрайнини на Авдеевка: очевидци съобщават за неорганизирано бягство през нощта под руски артилерийски атаки, директен огън с пряко насочване, набези от дронове и баражиращи боеприпаси", пише капитан Форте. Съобщава се още, че стотици войници са били заловени, а някои - екзекутирани. Съобщенията за пленените обаче бяха предавани основно по руски военни телеграм канали и с използване на няколко снимки на едни и същи пленени украински войници, за да се създаде впечатление за по-голям брой: Поредица от грешки: Как се стигна до разстрела на украинските военнопленници в Авдеевка

Обърнете внимание, че дори самата армия на САЩ има по-малко завидни резултати в това отношение. От поражението на северната армия при Бул Рън през 1861 г. до провала на прохода Касерин през 1943 г. и поредица от „отстъпления“ по време на Корейската война през 1950 г., Америка понесе своя дял от срама. Но от Корея не се е налагало армията или морската пехота да извършват мащабни изтегляния под обстрел. Като се има предвид перспективата за големи сухопътни операции срещу добре въоръжени китайски или руски сили, американската армия не може да си позволи да пренебрегне проблема. Още: След Авдеевка: Напред за 3 дни не се получава заради украинските дронове (ВИДЕО)

Текущата доктрина на американската армия разграничава различни видове отстъпления. Така наречените „операции за забавяне“ жертват територия на врага, за да спрат неговото настъпление, докато „оттеглянето“ включва преместване на не бойни сили далеч от врага. Но най-трудната операция е изтеглянето на войските директно по време на военни действия, като тези, които украинците трябваше да извършат в Авдеевка. Още: Руският свят в Украйна: Разрушения и смърт при Авдеевка (ВИДЕО)

Уроците

Капитан Форте отбелязва два урока, които американската армия трябва да научи от това украинско отстъпление. Първо, евентуалното изтегляне на войските трябва да бъде внимателно планирано. Отстъплението на украинските въоръжени сили пострада поради лоша координация между 110-та механизирана бригада, която защитаваше града, и наскоро пристигналата 3-та щурмова бригада, която трябваше да прикрие отстъплението й.

„Основните и алтернативните маршрути, както и времето им на използване, сигналите за разпознаване и методите за комуникация трябва да бъдат установени предварително“, пише Форте. „Например, ако една от основните оттеглящи се части се придвижи преди силите за сигурност да успеят да осигурят ефективна подкрепа, тя може да бъде превантивно атакувана и унищожена в момент на най-голяма уязвимост.“

Движението на украинското бойно поле беше фундаментално възпрепятствано от постоянното присъствие на дронове за наблюдение и нападение - да не говорим за отстъпление. Но основният проблем може да бъде евакуацията на ранените: по-специално украинските въоръжени сили изоставиха ранени войници в Авдеевка. „Процедурите за медицинска евакуация трябва да бъдат подготвени в детайли, включително превозни средства, маршрути и кръстовища“, пише Форте. „Освен това, в зависимост от наличното време и действията на врага, евакуирането на всички ранени може да не е възможно.“ Още: Руски военен канал побесня за Авдеевка: Никога не е било толкова кръв за метър напредък (ВИДЕО)

Вторият урок от Авдеевка е да се осигури адекватна подкрепа за отстъпление, особено на сили, които прикриват изтеглянето на основните части. „За да изпълнят тази мисия, въпреки че са числено превъзхождани от противниците, на силите за сигурност трябва да се даде приоритет при получаването на ключови средства и оръжейни системи, включително противовъздушна отбрана, складове за гориво и противобатарейни радари“, пише Форте. Освен това е необходимо да има на разположение оборудване за разминиране, в случай че врагът използва артилерия за мигновено поставяне на минни полета по маршрутите за евакуация, пише Business Insider.

За чест на украинските командири, дори и при недостиг на боеприпаси, те успяха да осигурят огнева подкрепа за отстъплението. „Украинските военни лидери коригираха правилно приоритета на ключовите оръжейни системи, стреляйки от закрити позиции, осигурявайки движението и маневрирането на отстъпващите сили“, допълва Форте. Още: Украинските сили напуснаха Ласточкино, укрепват се на нови позиции

В крайна сметка, въпреки че Авдеевка не беше победа за украинците, битката можеше да завърши много по-лошо. „Загубата на Авдеевка след толкова дълга и решителна отбрана със сигурност е горчив хап, който ще бъде трудно да се преглътне, но успешното изтегляне на украинските войски спаси опитен и значителен военен потенциал, който може да бъде използван в бъдеще“, твърди той.

„Изтеглянето на войските по своята същност не означава поражение. Но подценяването превантивно да се обучи персонал, да не се планира детайлно операцията по изтеглянето и да не се осигурят всички необходими ресурси за тази цел, може наистина да доведе до поражение”, заключава капитан Форте.

Автор: Майкъл Пек

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари