Играе ли Швеция на руска рулетка с коронавируса?

10049
Играе ли Швеция на руска рулетка с коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Възможна ли е различна стратегия от драстичните мерки и ограничения в борбата срещу разпространението на коронавируса, които се прилагат в цяла Европа? Това пита Ивица Челикович от „Плусинфо“ в интересен анализ за ситуацията на Швеция с коронавируса. Ето какво гласи той, в превод на БГНЕС.

Швеция със своето „странно игнориране“ и отказа да стане част от огромната вълна от въвеждане на извънредно положение, закриване на работни места, изолация и прекратяване на почти всички дейности на континента, стана обект на множество анализи.

Уволниха известна водеща на Fox News заради безумни коментари за коронавируса

Консервативната водеща на Fox News Триш Рейгън бе уволнена от телевизията си заради това, че в няколко свои вечерни предавания твърдеше...

„Шведският експеримент“ привлича внимание в световен мащаб, но мненията са разделени. Докато някои коментари в Германия сочат, че Швеция досега е „за пример“ за своята стратегия, има и по-различни мнения, без особено възхищение, като например либералното британско издание „Гардиън“, което пише, че във време на коронавирус-криза Швеция играе на „руска рулетка“.

Много германски граждани, както съобщава германско-шведската търговска камара в Стокхолм, се обръщат с въпрос: шведите наистина ли не разбират какво се случва?

За разлика от Германия, където всички събирания на повече от двама души са забранени, броят в Швеция е ограничен до не повече от 500 души. Основните училища и детски градини все още са отворени, фитнес-центровете, както и ресторантите и баровете също, въпреки че бе забранено „скупчването на бара“ и танцуването и бе наредено всички клиенти да седят по масите на прилично разстояние.

Мерките са исторически, никога не са били въвеждани в Швеция по-рано в мирно време, но в същото време са далеч по-меки и умерени от остротата, с която реагират другите европейски държави във времето на кризата с коронавируса. В Италия, Франция и Испания има почти пълна забрана за излизане от домовете, а в Белгия дронове се използват за предупреждение на гражданите да стоят на разстояние един от друг. В източноевропейските страни, какъвто е случаят в Сърбия и Македония, е въведен полицейски час, като планът е да бъде затегнат и продължен.

Докато европейските столици се превръщат в призрачни градове, Швеция избира да върви по друг път. Вместо да налагат строги забрани и санкции, шведските институции апелират към гражданите за разум и чувство на отговорност - но преди всичко с аспект на доброволно следване на препоръките и съветите за справяне с кризата, причинена от разпространението на вируса.

Откриването на Олимпиадата се измества с точно една година

Организаторите на Олимпийските игри в Токио и Международният олимпийски комитет вече са се спрели на нова дата за откриването на Игрите...

Шведската линия предизвиква възхита, но и неверие и ужас сред мнозина по света. Някои говорят за Швеция като модел за подражание, като страна, която изглежда здравомислеща, докато останалият свят тъне в състояние на паника и истерия, а други гледат с истинско учудване и ужас на прекалено смелия „експеримент“, който шведите са предприели. Особено в Германия е посрещнат със скептицизъм „неочаквания път“, който Швеция е избрала в борбата срещу вируса. Но експертите в същото време предполагат, че шведският модел може да бъде истинската алтернатива, като се вземе предвид нарастващия брой смъртни случаи.

Факт е обаче, че шведите, особено във времена на криза, имат голямо доверие в своите институции. Докато в Европа и по света с почуда се следи шведската линия в борбата срещу пандемията, по-голямата част от шведските граждани, 56%, в последните проучвания изразяват увереност, че Швеция успява да се справи с коронавирусната криза по много добър или поне сравнително добър начин.

Шведските вестници пишат, че от немска гледна точка шведите в настоящия момент се смятат за много безгрижни хора, които не искат да възприемат измеренията на кризата. Въпреки че подобно тълкуване, разбира се, не отива по-далеч от типичния черно-бял поглед върху нещата. Всички държави реагираха със закъснение. Но, както пише немския вестник „Билд“, Швеция имаше достатъчно време да види какво се случва в Южна Европа. Един ден е "цяла вечност" във времена на коронавирусна криза.

При шведите в същото време се установява, че им липсва колективна памет за войни и бедствия. Втората световна война "заобиколи" неутрална Швеция. Ето защо страните, преживели разрушения и военни опустошения, изглежда подхождат към кризите с по-голяма сериозност и решителност. Повечето европейски страни несъмнено са част от този споделен исторически опит.

За германците, например, не са достатъчни само препоръки от публичните институции, отговарящи за общественото здраве. Германците искат ясни отговори дали нещата са черни или бели, очакват конкретни указания дали да тръгнат наляво или надясно. Според проучвания, около 95% от германските граждани смятат, че е добра мярка да се забрани събирането на повече от двама граждани на обществени места. Само 3% от анкетираните немци са против подобна мярка.

Шевченко: Кризата с коронавируса ми напомня за Чернобил

Легендата на украинския футбол Андрей Шевченко сподели, че кризата с пандемията от коронавируса му напомня за аварията в атомната елект...

Но от друга страна, германците и много други европейски граждани, активно коментират „шведския експеримент“ и факта, че Швеция е единствената държава в Западна Европа, която прилага силно либерален подход в борбата срещу опасната и изключително тревожната коронарвирусна пандемия.

Засега Швеция има сравнително нисък брой смъртни случаи от вируса. Дали „руската рулетка“ ще приключи с изстрелване на съдбоносния изстрел - остава да видим."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...