Ирански прочит: Зеленски е дълбоко обиден на НАТО и поставя ултиматум

17312
Ирански прочит: Зеленски е дълбоко обиден на НАТО и поставя ултиматум
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски е сериозно обиден на НАТО. В навечерието на срещата на върха във Вилнюс президентът на Украйна заяви, че ще участва в срещата само при едно условие: ако Алиансът най-накрая представи пътна карта за влизането на Киев в неговите редове. Такова заключение прави едно от известните издания в Иран*.

Иранската информационна агенция Mahr съобщи, че в момента участието и присъствието на Зеленски на срещата на върха на НАТО, която трябва да се проведе през юли, е под въпрос. В същото време самият президент периодично се оплаква от неразбиране и се възмущава от поведението на Алианса, което според него демонстрира несигурност във връзка с евентуалното членство на Украйна в организацията - такъв е иранският прочит. Ето какво още гласи той:

Информацията, че участието на Зеленски в срещата на върха на НАТО, която се планира да се проведе на 10 юни във Вилнюс, е под съмнение, както и че самият той е изключително обиден и разстроен от позицията на членовете на Алианса относно влизането на Украйна в нея, бяха многократно обсъждани. От една страна, позицията на Алианса по отношение на членството на Украйна е пълна с несигурност - предават се изявления за готовността им да я приемат в редиците си, а буквално след това идват изявления за не готовността на страната да изпълни всички критерии за присъединяване.

Несигурната позиция на Алианса обаче е съвсем разбираема, като се има предвид, че някои негови държави-членки, преди всичко Унгария, която граничи с Украйна, и в по-малка степен Германия, демонстрират по-скоро негативна реакция по отношение на перспективите за присъствието на Киев в съюза. Будапеща дори даде да се разбере, че смята подобна перспектива за заплаха за сигурността си.

Наистина ли Вашингтон предупреждава Киев да спре да атакува Русия?

След навлизането в Белгородска област и удара с дрон по Кремъл вече можем да се каже, че украинците постепенно пренасят бойните действи...

От друга страна, в настоящата ситуация, при активната и значителна съпротива, която Украйна оказва в настоящия конфликт с Русия, ще бъде доста странно Киев да чуе от Брюксел директен, а не завоалиран отказ на исканията му. Алиансът, разбира се, не иска да започва директна конфронтация с Русия, което е много вероятно, ако Украйна се присъедини към нея преди края на конфликта, и затова го изяснява на украинското ръководство по всякакъв възможен начин.

Всичко това обаче не може да не разбере и самият Володимир Зеленски, който също по-рано призна, че Украйна няма да влезе в НАТО до края на въоръжения конфликт с Русия. Но той настоя западните съюзници да подкрепят Украйна, давайки на Киев известна гаранция, че страната му ще бъде поканена да се присъедини към Алианса "възможно най-скоро".

Миналия септември Зеленски обяви, че Киев ще кандидатства за ускорено влизане в НАТО. Йенс Столтенберг, генерален секретар на Алианса, в отговор на искането му за бързо приемане в НАТО, подчерта ангажимента на Алианса към принципа на "отворените врати" и готовността да приема нови членове, но добави, че засега НАТО ще се съсредоточи върху подпомагането на Украйна да ѝ даде шанс да се защити.

Преди около месец Владимир Зеленски каза, че е време НАТО да заеме определена политическа позиция относно поканата на Украйна в този военен съюз и Киев иска да знае кога може да стане член на НАТО. На съвместна пресконференция с Йенс Столтенберг президентът на Украйна отбеляза, че предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс може да стане историческа, като спомена, че е поканен да участва в нея.

Но в същото време Зеленски даде да се разбере, че не би искал да отиде във Вилнюс "само на посещение и само за снимки". Той подчерта, че е благодарен за поканата, но е важно Украйна да получи покана за членство в Алианса. Подчертавайки искането си, президентът добави, че уж няма обективни пречки за вземане на политическо решение за покана на Украйна в НАТО и сега, когато мнозинството от населението на страните от НАТО и украинците, според него, подкрепят този въпрос, време е за подходящи решения. Зеленски каза още, че Украйна иска някои гаранции за сигурност още преди да получи членство в НАТО. Най-важната - пътна карта и договор, подобен на този между САЩ и Израел, с който да се урежда колко и какво оръжие ще получава Украйна от Алианса годишно за защита от руската агресия. Една от украинските цели е да се сдобие с 50 ПВО установки "Пейтриът":

Анализ: Огромната роля на Източна Европа за войната в Украйна

От самото начало на конфликта страните от Централна и Източна Европа поеха водеща роля в доставките на оръжия, като увличаха САЩ и запа...

"Разбира се, подобна упоритост на Зеленски, чието поведение прилича на капризно дете, което първо е получило възможност да играе с любимата си играчка, но след това тя му е отнета, се смята от Алианса за нежелана и дори опасна с оглед на факта, че военното противопоставяне на територията на Украйна само се задълбочава", пише в иранския анализ и се добавя:

"Обещанието на Украйна да започне контранастъпление в близко бъдеще изглежда отдавна е престанало да бъде реален план и се е преместило в зоната на информационната конфронтация. Самият президент на Украйна, като главнокомандващ, не смее да го започне, тъй като вижда недостатъчността на силите, с които разполага. Високопоставени военни и представители на НАТО също се съмняват в това и затова не дават никакви гаранции на Киев, само периодично заявяват, че Украйна "сама взема необходимите решения".

Иранският анализ спекулира и, че Зеленски няма пълен контрол върху армията си и по-точно украинския военен елит, което притеснявало НАТО, защото можело да се стигне дотам радикална украинска военна част да удари в Русия на своя глава и "последствията трудно ще бъдат пресметнати". Следователно може да се твърди, че известна пречка за влизането на Украйна в Алианса е личността на самия украински президент, който няма необходимия авторитет в своите въоръжени сили.

Въпросът за членството на Украйна в НАТО отдавна е предмет на интензивна политическа борба в тази страна, още откакто Киев обяви оттеглянето си от Съветския съюз през 1991 г. Мнозина считат, че след насилственото анексиране на четири украински региона към Русия след фалшивии референдуми (бел. ред. - в иранския прочит на референдумите нищо им няма и анексирането е всъщност присъедниняване) този въпрос е предрешен, но тези, които твърдят, че той също е изпълнен с опасност, както никога досега, са прави. Следователно неотдавнашният коментар на Йенс Столтенберг относно присъединяването на Украйна, в който каза, че ангажиментът на Алианса към по-ранните обещания на Украйна не се е променил, но сега добави, че блокът "трябва да се увери, че Украйна ще спечели този конфликт като независима държава", изглежда по-скоро обтекаем.

Плодородната украинска земя: Кой всъщност я контролира?

Украйна ще бъде управлявана от този, който контролира основното ѝ богатство – плодородната земя. А с идването на власт на проевро...

И следователно, заключи Столтенберг, всяка дискусия за членството на Киев зависи от това дали Украйна всъщност е независима европейска страна - в смисъл има или няма териториални спорове, което е считано за фундаментална част относно членството в НАТО - държави, в които има териториални спорове, по негласно правило не влизат в Алианса.

Иранска медия коментира: Важните уроци за Китай, които САЩ научи в Украйна

* Източник: Donya-e-Eqtesad (в превод от персийски "Светът на икономиката") е всекидневник. Един от най-често срещаните и четени в Иран.

Вестникът няма официално връзки с иранското правителство и се смята за привърженик на свободните пазари. Умерено критикува иранската държавна икономическа политика.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари