Иранска медия коментира: Важните уроци за Китай, които САЩ научи в Украйна

8528
Иранска медия коментира: Важните уроци за Китай, които САЩ научи в Украйна
Снимка: Getty Images

Американските власти, след като проучиха характера на конфликта в Украйна, започнаха да разширяват собствена си военна индустрия и видяха в космоса потенциала за иновации, които биха могли да бъдат полезни в случай на конфликт с Китай, пише иранското издание Donya-e Eqtesad*. Ето как то чете темата:

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс каза в интервю, че Съединените щати трябва да вземат под внимание много неща от конфликта в Украйна, които ще трябва да бъдат приложени за преодоляване на възможни предизвикателства в напълно различни региони на света и по-специално в Тихия океан (Китай). Според Хикс Пентагона е разбрал, че е необходимо да предприеме мерки за укрепване и засилване на производството на оръжия в САЩ. Работата е там, обяснява Хикс, че индустрията е имала възходи и падения през последните 60 години.

САЩ ще бъдат принудени да изоставят Европа заради Китай: ЕС трябва да мисли за сигурността си сам

Европа трябва да помисли за създаването на нова Антанта. Борбата за надмощие в Азия скоро ще стане основен приоритет за Вашингтон и той...

Също така, според втори ключов високопоставен служител на Пентагона, конфликтът в Украйна научи САЩ на няколко ценни урока, които биха могли да бъдат полезни за евентуална война на САЩ срещу Китай: от подобряване на производството на оръжия и доставка на боеприпаси до високи технологии в Космоса.

Както Bloomberg писа, Хикс доста често насочва вниманието към едно от най-големите предизвикателства, пред които САЩ могат да се изправят – доставката на оръжия и боеприпаси за противодействие на евентуално руско настъпление. Много мощни отбранителни компании през последните две години бяха доста предпазливи относно увеличаването на производството на боеприпаси, защото се страхуваха, че правителството (на САЩ) може внезапно да реши да спре или намали покупките им.

Въз основа на повече от една година боен опит в Украйна, Пентагона сега се опитва да даде на производителите на оръжия предсказуемостта, която някога им липсваше, чрез сключване на дългосрочни договори, така че те да се чувстват по-уверени относно възможни съкращения на поръчките. Освен това Пентагона успя да осигури съгласието на президента Байдън за ускоряване и увеличаване на обема на доставките на оръжие за Тайван. Съгласието, дадено от президента на САЩ, ще позволи доставката на съществуващи оръжия в Тайпе, както и замяната им в бъдеще с по-нови модели.

По време на военния конфликт и Украйна, и Русия се сблъскаха със сериозен недостиг на боеприпаси, но САЩ също поизчерпаха собствените си запаси, като изпратиха големи пратки боеприпаси на Украйна. В резултат на това Пентагона разбра, че само доставянето оръжие на Киев не е достатъчна мярка за активно влияние върху хода на събитията.

Друг важен урок, който Пентагона трябва да научи, е важността на космическата сфера за предстоящите войни. Изобщо не говорим за някакви фантастични неща в духа на "Междузвездни войни", като воденето на военни действия директно в открития Космос. Както Хикс заяви пред Bloomberg на 21 април, боевете в Украйна подчертаха и ускориха развитието на американските програми за търговски космически иновации. В този случай става дума за факта, че подобни програми позволяват поддържането на интернет в Украйна още по време на военните действия, което от своя страна позволява на украинските войски точно да идентифицират цели и да изпращат информация на партньори извън страната със снимки от фронтовата линия, а също така да разполагат с множество спътникови изображения за действията на руските войски.

Администрацията на Байдън се опасява за последиците от неуспешна украинска контраофанзива

Зад затворени врати екипът на Байдън мисли тревожно какво могат да постигнат украинците с офанзивата, пише Politico. Малко по малко адм...

ОЩЕ: Как космическите сателити Starlink на Мъск промениха хода на войната в Украйна

Общо САЩ са предоставили 35,4 милиарда долара помощ на Украйна от началото на военните действия, но тя не винаги е била ефективна. Помощта включваше повече от 1600 противовъздушни ракети Raytheon Stinger и 10 000 противотанкови ракети Javelin. Въпреки това, както показва опитът, тези доставки са неефективни без използването на иновативни програми, предназначени за заснемане на изображения от космически спътници. В допълнение, Съединените щати са използвали президентски правомощия 36 пъти, за да ускорят трансфер на оръжие, като последният пакет от помощ за 325 милиона долара е предоставен с личната намеса на Джо Байдън.

Друг важен урок, за който говори Хикс, е стойността на споделяната информация: Хикс отбеляза, че военните действия в Украйна демонстрират способността на Съединените щати да си сътрудничат със своите съюзници при оказване на икономически натиск върху общ противник. Освен това в този случай става дума не само и дори не толкова за Русия, а за пренасянето на този опит в по-глобална перспектива. Хикс обясни, че докато Съединените щати продължават да оказват помощ на Украйна по отношение на оръжия, финанси и информация, фокусът на военното ведомство ще бъде насочен също и върху конкуренцията с Китай в Тихоокеанския регион, върху прехвърлянето на украинския опит от конфликта до възможен конфликтен сценарий с Китай.

Катлийн Хикс повтори, че в момента според Пентагона Китай все още не е склонен да реши проблема с Тайван чрез военен конфликт. Тя обаче заключи, че Пентагона иска да бъде сигурен, че всеки лидер на Китай, Си Дзинпин или който и да е друг, събуждайки се всяка сутрин, ще си каже, че все още не е дошло времето да атакува директно интересите на Съединените щати или неговите партньори. И така всеки ръководител на Китай да си казва същото и през 2027 г., и през 2035 г., и през 2045 г. и т.н.

Поглед от ОАЕ: Китай ангажира САЩ, но Вашингтон не може да си позволи да се откаже от Близкия изток

ЕС примамва страни, приближени до Русия и Китай

Европейският съюз разработва целенасочени планове за привличане на Бразилия, Чили, Казахстан и Нигерия, които сега си сътрудничат с Рус...

Превод: Ганчо Каменарски

* Donya-e-Eqtesad (в превод от персийски "Светът на икономиката") е всекидневник. Един от най-често срещаните и четени в Иран.

Вестникът няма официално връзки с иранското правителство и се смята за привърженик на свободните пазари. Умерено критикува иранската държавна икономическа политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com