Испания и Каталуния : "Нещастен брак, в който сте заедно само заради ипотеката"

10068
Испания и Каталуния : "Нещастен брак, в който сте заедно само заради ипотеката"
Снимка: Getty Images/Guliver

В неделя (1 октомври) Каталуния ще се опита да проведе референдум за независимост, който централната власт в Мадрид всячески се опитва да осуети.

Испанското правителство ползва конституцията като аргумент срещу референдума. Конституцията, одобрена през 1978 г., отбелязва началото на демократичния период на съвременна Испания след смъртта на Франко и гарантира на историческите ѝ региони - Баската държава, Каталуния и Галисия, правото на автономия, признавайки специфичните им история, език и култура. Конституцията обаче е категорична по отношение на цялостта - единството на Испания е ненарушимо и армията е гарант за това.

Испанската полиция затваря избирателни секции в Каталуния

Испанските сили за сигурност започнаха работа по затварянето на сгради, в които би трябвало на 1 октомври да се помещават избирателни...

Каталуния, с население от 7,5 млн. души, е част от Испания от векове, но много каталунци гледат на себе си като на отделна нация със свой език, култура и история. Регионът вече има установено ниво на самоуправление, тъй като е част от 17-те испански региона, на които е дадена автономия в сфери като образование, здравеопазване, благосъстояние и собствени сили на реда.

През последното десетилетие обаче идеята за отделяне се пренесе от строго политическата сцена към обществените настроения. Отчасти, поривът за независимост се дължи на икономическата криза. Мнозина каталунци са ядосани на централното правителство, защото смятат, че то повече взима от Каталуния под формата на данъци и такси, отколкото връща като инвестиции. По статистика, регионът генерира 1/5 от брутният вътрешен продукт на страната.

Мадрид полага всички усилия да осуети референдума - властта затваря избирателни секции, иззема бюлетини, повдига обвинения на лидерите на движението за независимост и обяви, че поставя местната полиция под свой контрол. Мнозина анализатори обаче смятат, че тези мерки няма да са достатъчни, за да спрат каталунците в неделя.

Мадрид има един краен ход - испанското правителство може да суспендира каталунската автономия и саомуправление, поемайки контрола над региона. При това положение испанската полиция ще бъде разположена в Каталуния, за да осигури реда и сигурността. Това обаче е трудна стъпка, защото испанският премиер Мариано Рахой трябва внимателно да балансира между две неща - от една страна демонстрирането на твърдост, че никое нарушение на закона няма да бъде толерирано, а от друга - риска от конституционна криза и разпалване на настроенията и съпротивата в полза на независимостта.

А успешният край на референдума далеч не е сигурен. Според всички проучвания, макар по-голямата част от каталунците да одобряват провеждането на плебисцита, изобщо не е сигурно, че мнозинството подкрепя отделянето от Испания.

Настоятелни въпроси към ЕК: Нямате ли позиция за свободата на словото за Каталуния?

Европейската комисия няма позиция относно решение на Испанския конституционен съд да бъдат блокирани домейни и страници на испанска тер...

Властите в Мадрид имат и един, относително среден път - толериране под някаква форма на един практически вот, подобно на референдума от 2014 г., но игнориране на резултатите, защото допитването би било обявено за незаконно.

С по-голям БВП от Португалия и процъфтяваща индустрия, туризъм и дребен бизнес, икономическата мощ на Каталуния е безспорна. Анализаторите обаче са категорични, че регионът ще бъде изправен пред огромни трудности, ако избере независимостта. Търговското партньорство на Каталуния с Испания ще бъде разклатено, регионът вероятно ще остане извън ЕС и ще трябва да извърви дългия път на повторната кандидатура за членство, а отделно ще трябва да създаде и приложи ефективно собствени политики по отношение на социалното осигуряване, пенсиите и социалните плащания.

Някои предлагат като изход от ситуацията споразумение по модела на Квебек и Шотландия за предварително установен и съгласуван референдум за самоопределяне, съпроводен обаче от определени гаранции. Но това би изисквало фундаментална реформа на конституцията от 1978 г., за което няма политически консенсус. Хипотетично, подобна конституционна промяна включва разширение на каталунската автономия и признаване на каталунската нация. За това обаче са нужни избори, квалифицирано мнозинство и национален референдум, следван вероятно и от местен такъв.

Големите сметки обаче вълнуват каталунците по различен начин. Някои са твърдо убедени в ползата от една бъдеща независимост, но други смятат, че рискът е прекалено голям и цената, която регионът трябва да плати, е прекалено висока. Именно обикновените хора са тези, които в неделя ще определят бъдещето на Каталуния и затова техният глас е важен.

"Ще гласувам с "ДА", защото в независима Каталуния ще трябва да поемаме отговорност за нещата, които правим, включително грешките си, без постоянно да виним Испания. Ние сме зряло общество. От много време Испания и Каталуния не са имали общ проект. Това е като брак, в който стоите заедно само заради ипотеката. Испания не инвестира в Каталуния и много от парите ни отиват за високоскоростни влакове, които пътуват от никъде за никъде или за корупция. Надявам се че всички, каквото и мнение да имат, да можем да гласуваме и да видим какво ще се случи".

Лидерът на каталунското сепаратистко правителство бе заплашен със затвор

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор за...

Роса Маркус, 53 години, учителка

"Въпреки че това е първият път, в който ще мога да гласувам, имам много съмнения дали да го направя. Мнозинството каталунци искат референдум, но този е незаконен. Също така, въпреки че политическите сили, подкрепящи независимостта, имат мнозинство в парламента, те представляват само 47,8% от гласовете и следователно - действат от името на по-малко от половината от населението. Не виждам как този референдум ще ни даде основа за обявяване на независимост и ме съмнява да получи международно признание. И каталунското, и испанското правителство използват въпроса, за да отвличат вниманието от проблемите с корупцията и намаляването на парите за здраве и образование. Надявам се един ден да можем да гласуваме на нормален референдум".

Марта Каседо Фелиу, 19 години, студентка

"Ще гласувам, защото смятам, че Испания има нужда да се събуди. Ако продължават да се държат с нас по същия начин - нападайки хора, езика и културата ни, Испания и Каталуния никога няма да са единни. Ще гласувам с "ДА", въпреки че с "Подемос" е възможно да вярваме в една по-малко консервативна Испания. Но първо старото статукво трябва да си отиде, за да могат младите хора да повярват, че системата може да се промени. В зависимост от резултата, смятам, че този референдум може да е основа за обявяване на независимост. Ако "НЕ" спечели, ще млъкнем, но ако спечели "ДА", ще продължим".

Мартин Пант Рохас, 19 години, студент

Каталунската полиция заяви, че няма да се подчини на Мадрид

Началникът на каталунската полиция заяви, че няма да приеме заповеди от правителството в Мадрид, съобщава Euronews. Това съобщиха пред...

"Няма да гласувам. Според мен в момента най-важното е законът да възтържествува. Каталунското правителство прокара два закона, които заменят испанската конституция и устава, даващ автономия на Каталуния. Смятам, че тази ситуация - с два противоречащи си закона, е много опасна и държавата трябва да установи контрол. В противен случай каталунската власт ще си избира закони, които ѝ харесват. Правителството обаче се справя с тази криза много зле, отказвайки диалог и демонстрирйки презрение към каталунците. Въпреки това, аз подкрепям централната власт в опитите ѝ да наложи закона. След това се надявам да намерим политици, които да стават за тази работа".

Мерсе Виларубиас, 53 години, счетоводител

"Ще гласувам с "ДА", въпреки че в референдума липсват определени гаранции, защото смятам, че това е демократично право и че Каталуния има нужда да се промени към по-добро. За да се случи това, трябва да станем независими. Испания и международната общност трябва да чуят каталунците и да приемат решенията им. Не мисля, че на международно ниво ще имат друг избор, освен да приемат резултата. Нещата тук ще се променят след 1 октомври. Ще започнем процес на отделяне и на установяване на нова държава".

Серхио Монфорт Кларамунт, 23 години, горски инспектор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари