Как в Германия заобикалят санкциите на САЩ по Северен поток-2?

3231
Как в Германия заобикалят санкциите на САЩ по Северен поток-2?
Снимка: Nord Stream 2

Противниците на Северен поток-2 са бесни, че както се оказа, германските компании заобикалят американските санкции за проекта и продължават да участват в него. На темата е посветена публикация в eadaily.com.

На 23 февруари главният комитет за самоуправление на Росток, Германия, одобри отдаването под наем на част от общинската брегова ивица на фирмата ROKAI GmbH. Срокът за ползване е до края на февруари 2022 г. с възможност за удължаване с още шест месеца. Получателят на лизинга възнамерява да използва района за обслужване на снабдителни съдове и зареждане на турбини за вятърни паркове. Росток планира да спечели 3 милиона евро от лизинга.

Както съобщава обществената телевизия на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, само две седмици след решението наетият обект започва да работи и снабдителният кораб Artemis Offshore, който участва в Северен поток-2, акостира на кея. От пристанището е съобщено на телевизионната компания, че в малката търговска зона е организиран склад за контейнери.

Този обрат на събитията не хареса на Зелената партия, но се оказа, че ROKAI GmbH не попада под санкциите на САЩ, тъй като, според NDR (радио- и телевизионен оператор), тя работи по проекта за газопровода в Балтия чрез Фонда за защита на климата и околната среда, която е създадена от федералното правителство на Мекленбург - Западна Померания.

„Фондацията „Обществен интерес“ е предназначена да популяризира проекти в областта на опазването на околната среда, природата и климата. Фондът планира да закупи компоненти и оборудване, необходими за завършването на строителството на газопровода Северен поток-2. Целта е да се избегне, доколкото е възможно, заплахата от санкции на САЩ срещу компании, участващи в изграждането на газопровода“ - се казва на уебсайта на парламента на федералната провинция Мекленбург - Предна Померания след одобряването на създаването на фонда.

Същността му се крие във факта, че санкциите на САЩ срещу Северен поток-2 не се отнасят за държавни агенции и германските компании могат да участват в проекта чрез фонд, който действа като посредник.

Въпреки това, след като информацията беше оповестена публично, кметът на Росток Клаус Рухе Мадсен реши да се подсигури с допълнителна проверка на ситуацията с наемателя.

NDR твърди, че ROKAI GmbH е наскоро създадена от бивш служител на Krebs. Известно е, че неговите кораби са участвали в Северен поток-2, били ангажирани в смяната на екипажите на тръбопроводи и са контролирали зоните за сигурност на конструкцията на тръбопровода. ТВ-компанията добавя, че компанията твърди, че е участвала в преоборудването на тръбополагащата инсталация на кораба „Академик Черски”, но се оттеглила от проекта в края на януари.

В средата на февруари американската администрация представя на Конгреса доклад за прилагането на разширените санкции по Северен поток-2 и обяви, че 18 европейски компании доброволно са напуснали проекта. В същото време операторът Nord Stream 2 AG съобщи, че в изграждането на газопровода участват над сто компании на страните от ЕС.

Байдън иска да спре строителството на "Северен поток 2"?

Администрацията на американския президент Джо Байдън е в трудна ситуация заради желанието да се наложат санкции срещу руския газопровод...

Фактът, че германските компании могат да продължат да участват в Северен поток-2, породи гнева и иронията на противниците на проекта в Германия и Полша.

„Колегите във Вашингтон сега ще се съберат в най-мрачния ъгъл на Конгреса, ще пролеят тайни сълзи и след това публично ще се съгласят, че министър-председателят на Мекленбург-Западна Померания хитро ги е преметнал“ - пише Twitter политологът и старши изследовател в Института за евроатлантическо сътрудничество Андреас Умланд, експерт в отношенията между Украйна и Русия.

„Това се случва, когато заплашвате със санкции, но не ги налагате“ – казва Джулиан Репке, журналист от таблоида Bild, пред американското посолство. Той е известен с антируската си позиция и с факта, че неизвестни източници му разкриха информация за това как германските власти прикриват Северен поток-2.

Полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски на свой ред написа, че устните възражения на САЩ всъщност са споразумение за Северен поток-2.

Както EADaily съобщи, в средата на февруари новата американска администрация представи доклад за санкциите до Конгреса, но само разочарова собственика на баржата Фортуна KBT-Rus LLC, който вече е под ограничения по друг закон за санкции за енергийни проекти на Русия. В отговор някои сенатори започнаха да изискват по-решителни действия от Белия дом, а републиканецът Тед Крус дори отказа да участва в процедурата за одобряване на кандидата на Белия дом за поста шеф на ЦРУ.

Случаят "Навални": Говорене за приоритет и санкции, но не и санкции срещу големи пари и интереси

Американската администрация разглежда ситуацията с Алексей Навални като "спешен приоритет" и е в тясна координация с ЕС по този въпрос....

„Както знаете, тези доклади трябва да се представят на Конгреса на всеки 90 дни. През този 90-дневен период ще продължим да оценяваме дейностите около тръбопровода в региона. Ако тази дейност отговаря на критериите за налагане на санкции, тогава не се съмнявам, че тази администрация ще се съобрази с изискванията на закона. И ако законът казва, че трябва да бъдат наложени санкции срещу тези юридически лица за тяхната дейност около тръбопровода, тогава предполагам, че ще чуете повече от нас за това“ - казва на 11 март говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Робърт Дилън от Rainey Center for Public Policy (Център за публична политика „Рейни”) във Вашингтон смята, че сега е по-важно за новия президент на САЩ Джо Байдън да възстанови отношенията си с Берлин, който упорито се противопоставя на натиска и отказва да спре Северен поток-2.

„Недовършеният Северен поток-2 по дъното на Балтийско море е най-лошият сценарий за всички участващи страни, като се вземат предвид екологичните и дипломатическите последици. Байдън може да възприеме тръбопровода като лоша сделка за Европа, но също така той знае, че времето му в офиса е ограничено и списъкът му с приоритети е дълъг“ - пише американският експерт в Euractiv.

Освен това германският Handelsblatt пише, че новата американска администрация е готова да отмени санкциите от Северен поток-2, но изисква Берлин да изпълни редица условия.

Германската страна трябва да постави пакетно решение на масата за преговори. В противен случай няма да можем да разрешим проблема по темата Северен поток-2 - казал за германското издание служител от американската администрация. Според него едно от условията е запазването на украинския транзит след 2024 г. и че експлоатацията на балтийския газопровод трябва да зависи от обемите на транзитиран газ."

Германия никога няма да се откаже от „Северен поток-2“

Анализ на Джеръми Стърн за „Foreign Policy“. Нито една държава не е осмислила миналото си толкова добре, колкото Германия....

Белият дом предлага също да се преразгледа съществуващия договор за транзит на газ през Украйна, който е валиден до 2024 година. Американците считат, че украинската страна трябва да създаде по-благоприятни условия, въпреки че „Газпром" вече плаща по най-високите тарифи за транзит на газ до Киев. Те са почти три пъти по-високи от полските ставки например.

Още две искания от Вашингтон са да се помогне за увеличаване на капацитета на украинските подземни хранилища и да се развие газопреносната система на страната за бъдещия транспорт на водород.

Междувременно довършителните работи по Северен поток 2 продължават. Barge Fortuna е приключила останалите 30% от последния участък на една линия в датски води. В същото време, както съобщават операторът на проекта и Датската енергийна агенция, „Академик Черски”, който сега се тества край Калининград, ще влезе във втората линия през март.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Швеция: Ето как руският газопровод се превърна в най-голямата дилема за Ангела Меркел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари