Какво да очаква Украйна от срещата Байдън и Путин?

2220
Какво да очаква Украйна от срещата Байдън и Путин?
Снимка: iStock

Бившият шеф на Министерството на външните работи на Украйна Владимир Охризко обсъжда пред агенция УНІАН възможни въпроси, които евентуално могат обсъждани на срещата между Байдън и Путин, включително относно Украйна. Владимир Охризко, без да излиза извън рамките на традиционната си антируска реторика, говори за „цивилизационния избор“ на Украйна и необходимостта да се свали „желязната завеса“ над Русия.

За Украйна самият факт на провеждането на срещата между президентите Джоузеф Байдън и Владимир Путин на 16 юни е положителен: в международната политика дори на това ниво сигурността винаги е по-добра от несигурността. В крайна сметка резултатът от тази среща ще бъде по-доброто разбиране от страна на Русия за границите на нейните агресивни действия. В интерес на Съединените щати и Запада като цяло е да очертаят границите на своите възможности пределно най-ясно за Кремъл.

Очаквам, че въпросите на сигурността ще бъдат централни сред елементите, които ще бъдат обсъдени от президентите на Русия и САЩ. И следователно ролята на Украйна в това отношение ще бъде една от ключовите, защото вече не е възможно да си представим сигурността на Европа без сигурността на Украйна, защото вече е ясно, че страната ни ще бъде част от Запада по един или друг начин. Дали това ще се случи след година или след пет години, е друг въпрос. Но в психологически план Западът вече е заключил за себе си, че Украйна ще бъде част от цивилизования свят.

От друга страна, Русия ще бъде отделена от този свят чрез „желязната завеса“ и сега виждаме това на примера с Беларус. Следователно ще бъде просто невъзможно да се игнорира ролята и значението на Украйна в това отношение.

Байдън: Ще кажа на Путин, че няма да стоим със скръстени ръце, докато те нарушават човешките права

САЩ ще настоява Русия да спазва човешките права. Това заяви американският президент Джо Байдън преди срещата на върха с руски...

Според мен на тази среща американската страна ще каже на Путин за Украйна, че е невъзможно да се продължи по-нататък в тази посока.

Въпросът обаче няма да бъде зададен направо и няма да бъде отправено искането на Русия още утре да освободи Донбас и Крим. Така че такъв въпрос определено няма да има. Ситуацията ще бъде замразена и сегашното статукво ще остане, но на Русия няма да бъде позволено да напредне дори с един сантиметър, в противен случай ще има сурови наказания.

За Украйна такова подреждане по принцип би било приемливо. Това със сигурност не е максималната програма, защото тя включва връщането на нашите територии, но това не е „сивата зона“, в която традиционно се озоваваме, когато няма кой да се застъпи за нас.

В по-глобален контекст е много добре срещата на Байдън-Путин да се състои след срещата на върха на НАТО и след срещата на върха между ЕС и САЩ. Всъщност на среща с Путин Байдън ще говори от името не само на САЩ, но и от името на колективния Запад. По време на тези срещи на високо равнище пред Байдън ще бъдат изразени определени мисли, предложения и идеи, като той ще натрупа всичко това и ще го вземе предвид по време на разговора си с Путин.

Следователно резултатът от срещата трябва да бъде положителен. Въпреки че, разбира се, след среща с Байдън, Путин ще каже на всички, че е страхотен, че самият президент на САЩ разговаря с него, защото е бил принуден да го направи, че са обсъдили някои въпроси (климатични промени, стратегическа стабилност, нови обещаващи споразумения в областта на разоръжаването и други подобни). Тоест, Путин ще го представи като силна победа за „руската телевизия“, но зад тези думи се крие твърдата истина под формата на „червени линии“, които Байдън ще начертае с много дебел молив.

Меркел e доволна, че Байдън и Путин ще се срещнат лично

Ангела Меркел заяви, че ще е много доволна, когато Владимир Путин и Джо Байдън се срещнат лично, предаде ТАСС. "Можете да бъдете на пр...

Какви въпроси, свързани с Украйна, могат да бъдат обсъждани от Байдън и Путин?

Първо, мисля, че въпросът за възобновяване на водоснабдяването на Крим от нашата страна няма да бъде повдигнат на срещата. Това е изключително от компетентността на Украйна, така че САЩ никога няма да кажат на Зеленски или на Шмихал да отворят шлюзовете и да пуснат водата. В края на краищата това е чисто технически невъзможно да се направи: реконструкцията на тези системи ще отнеме повече време от периода, през който Путин все още ще остане на власт.

На второ място, въпросът за Северен поток-2 няма да бъде повдигнат направо, защото ситуацията тук е по-сложна. Парламентарните избори в Германия ще се проведат през септември и според социологическите проучвания отсега има ясна тенденция тези избори да бъдат спечелени от Зелените. Разбира се, това не гарантира, че те ще бъдат начело на германското правителство, защото може да има различни версии на коалиционно споразумение, но никой не се съмнява, че те ще станат част от правителството. А в програмата на Зелените е написано черно на бяло: „Не” на Северен поток-2! Те ще включат това в програмата на дейностите на правителството. По този начин дори този газопровод да бъде завършен, едва ли ще бъде пуснат в експлоатация.

Следователно американците на този последен етап от управлението на Меркел не искат някакъв раздор между Европа и Америка. Напротив, Байдън многократно е заявявал, че иска да възстанови трансатлантическото единство и в това отношение Германия е ключова държава.

Следователно Байдън постъпва много разумно, когато казва, че нека бъде завършен Северен поток-2. Той много добре разбира, че след три до пет месеца, когато новото правителство се формира и започне да действа, този SP-2 ще бъде блокиран от самото ново германско правителство. Това е правилната тактика.

Путин и Байдън се уговориха за среща в Женева, ето кога ще се състои

Среща на президентите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще се състои на 15-16 юни в Женева. Това съобщи СNN, позов...

Трето, има мнение, че САЩ могат да направят определени отстъпки на Русия в замяна на гаранции, че Руската федерация няма да сключи никакъв съюз с Китай. Но ако разгледаме триъгълника САЩ-Китай-Русия, неговата икономическа част, тогава Русия просто не се вижда: тя е нищо, нула е. Страна с БВП от само 1,5 до 1,6% от световния БВП е това, което математиците наричат „клони към нула“. Тъй като в този триъгълник просто няма икономически играч, Русия просто не влияе на нищо икономически.

Така че няма смисъл Америка да привлича подкрепата на Русия срещу Китай. Освен това е нереалистично, защото Русия и Китай са еднотипни авторитарни режими: играта с един авторитарен режим срещу друг авторитарен режим е малко нелогична.

По отношение на сигурността ситуацията е малко по-различна, тъй като Русия все още може по някакъв начин да се сравни с Америка, докато Китай значително отстъпва по този параметър. Ангажирането на Русия в конфронтацията с Китай по отношение на сигурността също е нереалистично. А Украйна изобщо не се вижда тук и тази тема е по-скоро спекулативна, отколкото практична.

Владимир Охризко, дипломат, ръководител на Центъра за руски изследвания, бивш министър на външните работи на Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com