Какво следва за Афганистан след срещата на Г-7

4139
Какво следва за Афганистан след срещата на Г-7
Снимка: Getty images

Западните съюзници имат по-малко от седмица да евакуират отчаяни хора от летището в Кабул, след като президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли молбите за отлагане на крайния срок за изтегляне на американските войски до 31 август на срещата на върха на Г-7 във вторник.

И въпреки че 31 август е датата, до която последните американски войски трябва да се изтеглят, евакуацията всъщност трябва да приключи доста преди това, оставяйки много малко време, за да се измъкнат всички. Талибаните предупредиха, че евакуацията трябва да спре след следващия вторник, съобщи "Политико".

Бивш затворник от Гуантанамо става министър на отбраната в Афганистан

Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир е назначен от радикалното движение на талибаните за министър на отбраната на страната....

Поражение за лидери (и много афганистанци)

Упоритостта на Вашингтон е удар за домакина на срещата на Г-7, британския премиер Борис Джонсън и неговите френски и германски колеги, които настояваха САЩ да удължат срока за изтегляне, за да дадат повече време за продължаващата масова евакуация в стил Дюнкерк.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на пресконференция във вторник, че е казал на САЩ, че международното летище Хамид Карзай в Кабул трябва да бъде обезопасено „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Влошаване

Бързането да се евакуират още хиляди афганистанци стана още по-спешно във вторник, тъй като талибаните заявиха, че вече не са „за“ пускането на гражданите да се евакуират и започнаха да блокират хората, които се опитват да преминат през портата на летището. Терористични заплахи също застрашават евакуацията, казаха представители на Пентагона пред американските законодатели.

Вицепрезидентът на Афганистан: САЩ ни изнудваха и са причина за идването на власт на талибаните

Натискът върху Кабул от Вашингтон, фактическото признаване на талибаните по време на преговорите в Катар и липсата на актуална информац...

Лидерите на Г-7 се съгласиха в изявлението си, че „непосредствен приоритет“ е „да се гарантира непрекъснато безопасно преминаване от Афганистан“ за гражданите и съюзниците на Г-7, но те не казаха за колко време. Лидерите се опитват да гарантират, че хиляди афганистанци ще имат сигурни маршрути за излизане след незабавната евакуация.

Крачка назад

ЕС ще задържи 1 милиарда евро, които е отделил за помощ на Афганистан през следващите седем години, докато получи „солидни гаранции“ и види „достоверни действия“, които доказват, че условията му са изпълнени, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред журналисти на пресконференцията след Г-7.

Борис Джонсън също каза, че част от плана на Г-7 за справяне с талибаните, който той определи като „пътна карта“, ще включва обещания, че Западът може да размрази милиарди активи, ако талибаните гарантират безопасно преминаване на бежанците, продължават да да обучава момичета до 18-годишна възраст и предотвратят връщане към тероризма или „анархо-държава".

В цифри

Талибаните забраниха износа на долари и артефакти от Афганистан

Талибаните забраниха износа на долари, както и на исторически ценности и паметници от страната. Изявление за това бе публикувано в проф...

Великобритания се ангажира да приеме 20 000 афганистански бежанци. Канада заяви, че ще вземе подобен брой. ЕС все още не е посочил колко афганистанци неговите страни-членки са готови да приемат - цифрите ще дойдат по-късно, като министрите на вътрешните работи и посланиците на блока обсъдят въпроса през следващите дни, каза представител на ЕС.

Фон дер Лайен каза пред журналисти във вторник: „Повечето служители на ЕС, включително афганистанският персонал, техните семейства, са евакуирани от Афганистан и са в безопасност“.

Но генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш призна, че талибаните са започнали репресии срещу служителите на ООН и някои го призовават да им нареди да бягат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари