Латвия умира без войни и бедствия

9785
Латвия умира без войни и бедствия
Снимка: Getty Images/Guliver

Латвия изчезва. През годините на независимост страната е загубила 700 хиляди граждани. Населението застарява и се премества в по-проспериращи страни. Само през първите месеци на 2020 г. нови пет хиляди души напуснаха балтийската република. Руският вестник “Известия“ коментира причините и възможните последици от демографската криза в своя статия, представена от агенция Фокус.

За първите седем месеца на 2020 г. в Латвия са регистрирани 10 471 новородени. Това е с 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 16 288 души са починали. Така от януари до юли включително броят на смъртните случаи надхвърля броя на новородените с 5 817 души.

Защо Латвия спря излъчването на руската телевизия "RT"?

Латвия спря излъчването на руската телевизия "RT". Причината - според медийния регулатор в страната тя разпространява "пропаганда" и е ...

За сравнение, през 2019 г. населението намалява с 12,3 хиляди души. Като цяло през годините на независимост Латвия е загубила една трета от своите жители - вместо 2,7 милиона души, сега 1,9 милиона оживеят в републиката. Страната е една от десетте държави в света по степен на спад и заема второ място в Европейския съюз по този показател (след България).

Естествена последица от обезлюдяването е деурбанизацията. В една трета от латвийските селища броят на жителите не надвишава 50 души, в девет села изобщо няма жители. През декември 2019 г., поради намаляване на пътническия трафик, Латвийската железница затвори осем железопътни гари. „Спирането вече не е необходимо. Там няма хора, страната умира. "Балтийски лъв" ... Успех, - тъжно коментира депутатът от Рижкия градски съвет Игор Кузмук.

Най-бързо растящото население е в източната част на Латвия - в региона Латгале. Демографите обясняват това с факта, че тук се местят млади жители на Рига, които не могат да си позволят да си купят апартамент в латвийската столица.

Една от причините за кризата е застаряването на населението. „Потенциалните родители от 90-те години не са се появили на бял свят. Но дори и да имаше, чудото пак нямаше да се случи. Латвийците не са готови за раждаемостта от Африка, не са готови да родят 4-5 деца ”, казва демографът Илмарс Межс.

През 2000 г. средната възраст е била 38,3 години, сега е 42,7 години. През 2030 г. почти половината от населението ще е над 50 години, а броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее с 20%,“ казва професорът от Латвийския университет Зайга Крисхане. Характерна особеност на съвременна Латвия е преоборудването на учебните заведения в старчески домове.

НАТО планира военни учения в Латвия

Въпреки пандемията от коронавируса, НАТО планира да проведе военните учения, наречени Street Brawler, на полигона Меза Мачкевичи в Латв...

Друга причина за кризата е масовата миграция. След като Латвия се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., 360 000 души са напуснали републиката, тоест всеки пети жител. Най-често гражданите се преместват в богати европейски държави, където заплатите са по-високи и социалната защита е по-добра. В същото време мигрират главно млади хора в репродуктивна възраст. „Младите хора намаляват по-бързо от общото население. Ако през 2009 г. делът на младите хора е бил 11%, сега това е 6,4% от населението на Латвия. Това е вторият най-нисък показател в ЕС “, казва Байба Зукула, заместник-директор на отдела за социална статистика.

Тези, които биха могли да си намерят работа в Латвия, също напускат. Така през 2019 г. се оказа, че едва 13% от завършилите медицина започват работа в страната. Други 40% продължават обучението си по местоживеене, а съдбата на 47% от младите специалисти не е известна. Длъжностните лица дипломатично заявиха, че няма информация за тях. Експертите обясниха, че изчезналите висшисти са заминали в чужбина. В същото време в самата Латвия има остър недостиг не само на лекари, но и на медицински сестри.

Властите на страната са наясно с проблема, но не могат да променят ситуацията. От 2018 г. републиката има програма за връщане на мигранти в родината им. За три години бяха убедени да се завърнат 17 хиляди души, но една трета от тях отново напуснаха Латвия след завръщането си. Тези, които остават в страната, също се съмняват в правилността на своето решение. „Заплатите в Латвия са ниски, а данъците са един и половина до два пъти по-високи от тези във Великобритания. Те само искат и искат от нас. Цените в магазините са еднакви и дори по-високи. Помислете за лудостта тук “, оплаква се реемигриралата Ивета Зиле пред журналисти.

Демографите прогнозират, че до края на века в Латвия ще има 0,5-1 милиона жители. „Страната умира без войни и бедствия. Нито една държава в света не се разпада толкова бързо. Цели регионални центрове се превръщат в празни градове-призраци. Всъщност в Латвия ще останат само стари хора, чийто живот, за съжаление, ще бъде нещастен ”, казва журналистът Янис Шкупелис.

„Демографската политика е много инертна. Мерките за стимулиране на раждаемостта в Латвия не работят. След 2-3 поколения ще възникне въпросът, че няма кой да подкрепи латвийската държавност. Ще бъде тривиална липсата на хора за функционирането на правителствените агенции - каза в интервю за "Известия" Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски изследвания.

The Economist: Балканите остават без хора

Югоизточна Европа се намира в „Параграф 22“. Множеството проблеми на региона карат млади и талантливи хора да напускат масо...

Леонид Вардомски, ръководител на Центъра за постсъветски изследвания в Института по икономика на Руската академия на науките, казва, че Латвия е станала заложник на собствената си национална политика.

„Демографската криза може да бъде компенсирана за сметка на мигрантите. Но националистическите политици не са готови за това. Те не искат да приемат посетители от далеч в чужбина - араби, африканци. Те дори не са готови да смекчат правилата за бивши сънародници от Украйна и Беларус. Това утежнява кризата, подчертава експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com